Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛΣΤΑΤ) ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΗΣ-ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΤΗΣΗΣ

Ακύρωση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια και την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ζητούν ,μεταξύ άλλων, με Ερώτηση που κατάθεσαν στη Βουλή για τους εργαζόμενους στην ΕΛΣΤΑΤ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος ΚαραθανασόπουλοςΛιάνα ΚανέλληΧρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου προς του υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού ψήφισε την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και μονιμοποίησε το καθεστώς με τα "μπλοκάκια" και τις αποδείξεις δαπάνης, με πρόσφατη εγκύκλιο, κυριολεκτικά συντρίβει αυτές τις κατηγορίες μισθωτών και αυτοαπασχολού­μενων.

Διατείνεται ότι δήθεν προστατεύει τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους αυτοαπασχο­λού­μενους με χαμηλό εισόδημα και πως οι εργοδότες θα πληρώνουν μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, με διάφορα προσχήματα, όπως ο διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας σε διαρκή ή ευκαιριακή, απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή οποιασδήποτε εισφοράς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η νέα διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, στα χνάρια της προηγούμενης, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην εφευρετικότητα μεθόδων απασχόλησης φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, δίνοντας έτσι το σύνθημα και σε άλλους κεφαλαιοκράτες να ακολουθήσουν. Η ΕΛΣΤΑΤ ...βαφτίζει "Ιδιώτες Συνεργάτες" και χαρακτηρίζει ως "αυταπασχολούμενους" όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί για τη συλλογή στατιστικού υλικού. Στη συνέχεια, με τη νομική μεθόδευση ότι η εργασία τους "σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας", τους κατατάσσει στους "περιστασιακά αυτοαπασχολούμενους". Μάλιστα προβλέπει την πληρωμή τους τόσο με την έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών, όσο και με έκδοση αποδείξεων δαπάνης - τίτλων κτήσης.

Και με τους δυο τρόπους πληρωμής η ΕΛΣΤΑΤ μετακυλύει κάθε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης στους εργαζόμενους, μη αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Τί άραγε θα εμποδίσει κάθε εργοδότη να πράξει το ίδιο;

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πρωταγω­νιστούν στο έργο της εκμετάλλευσης εργαζομένων ερευνητών - νέων επιστημόνων, δίνοντας το γενικό σύνθημα στους καπιταλιστές. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ακόμα ένα εργαλείο στην επί χρόνια άθλια εκμετάλλευση των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ένα ακόμα παράδειγμα που κάνει επιτακτική την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι θα κάνουν για την:

- Κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας και ειδικότερα το νόμο Κατρούγκαλου.

- Ακύρωση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για τα ΔΠΥ. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

- Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης - τίτλους κτήσης.

- Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με αύξηση των αποδοχών.

- Αναδρομική αναγνώριση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του χρόνου ασφάλισης που υποκρύπτεται σε κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε με αποδείξεις δαπάνης ή τίτλους κτήσης την τελευταία δεκαετία