Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος αφαιρεί το 40% σχεδόν του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και τους εξωθεί στο κλείσιμο των βιβλίων, δηλαδή τους εξωθεί εκτός αγοράς εργασίας. Αν συνυπολογίσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος ξεπερνά το 60%. Ακόμα και οι άνεργοι θα πρέπει να πληρώνουν 2.800 € τον χρόνο για να έχουν υγειονομική κάλυψη.

Η περιβόητη έκπτωση που θα έχουν τάχα οι νέοι ασφαλισμένοι κάτω πενταετίας, αποδεικνύεται κοροϊδία αφού, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι μειωμένες εισφορές θα μετατραπούν σε έντοκη οφειλή.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με ΔΠΥ απειλούνται με νέες μειώσεις στους μισθούς τους, καθώς οι κρατήσεις θα ανέρχονται έως και 38% του μισθού τους (πέραν της φορολογίας). Η περιβόητη διευκρινιστική εγκύκλιος για τα “μπλοκάκια” πετάει το “μπαλάκι” της ανάληψης πρόσθετων βαρών στους μισθωτούς. Ζητάει από το μισθωτό να αναγράψει στο μηνιαίο ΔΠΥ που εκδίδει για να πληρωθεί, ότι υπάγεται στη ρύθμιση για τα “μπλοκάκια”. Όμως, εάν ο εργοδότης αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξαρτημένη εργασία και να υποβάλει ΑΠΔ, δηλαδή να αποδεχτεί την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποδείξει ότι είναι μισθωτός. Μέχρι την επίλυση της “διαφοράς” από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται στην καταβολή του συνόλου των εισφορών ως αυτοαπασχολούμενος (38% επί του μισθού του), περιμένοντας την εκκαθάριση προκειμένου να επιστραφούν οι εισφορές. Η κατάπτυστη εγκύκλιος νομιμοποιεί οριστικά το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως την εργασία με το “μπλοκάκι” και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζόμενων με “μπλοκάκι” με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που διασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

-Σχετικά με την απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου.

-Ποια μέτρα θα πάρει για την κατάργηση της “άτυπης” μορφής της μισθωτής εργασίας;

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 14:14)