Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 73Η ΣτΑ

Ω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 73Η ΣτΑ

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κατέβαλλε συστηματική προσπάθεια να σταθεί στις πολιτικές εξελίξεις (κατατέθηκε και σχετικό ψήφισμα). Στην ανάγκη να βγουν σωστά συμπεράσματα από το BREXIT για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Επίσης να καταδείξει τους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Ε.Ε. που πρέπει να σκοντάψουν στη λαϊκή αντίδραση και κινητοποίηση.

Από τις δυνάμεις του Προεδρείου της κεντρικής διοίκησης   παρουσιάστηκε ένας αναβαθμισμένος ρόλος του Ο.Ε.Ε. Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ σημείωσε ότι ο αντικειμενικά αναβαθμισμένος ρόλος του Ο.Ε.Ε. το προηγούμενο διάστημα δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις αγωνίες των μισθωτών, φτωχών αυταπασχολούμενων, ανέργων οικονομολόγων. Είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης με την στρατηγική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων, διαφοροποιούμενη μόνο στην υπεράσπιση ενός άλλου μίγματος της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και της εξυπηρέτησης της κυβερνητικής προοπτικής της ΝΔ.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης των απολύσεων δυο πρωτοπόρων εργαζομένων από την επιχείρηση «ΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Ε.» που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη ΣτΑ. Για το θέμα έγινε παρέμβαση στη ΣτΑ από την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ «ΚΟΦΤΗΣ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ Ο.Ε.Ε. …

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή του «κόφτη» από το Ο.Ε.Ε. Με πρόσχημα την διαπίστωση ελλειμμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης απαίτησε με έγγραφό του την περικοπή δαπανών και την ριζική αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΟΕΕ για το 2016.

Το Προεδρείο της ΚΔ του ΟΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας των παρατάξεων ΔΗΚΙΟ (ΝΔ)-ΠΑΣΚΟ(ΠΑΣΟΚ)-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά έσπευσε άρον-άρον να φέρει στην ΚΔ προς ψήφιση την αναπροσαρμογή και την περικοπή δαπανών-εσόδων με βάση τις υποδείξεις του υπουργείου. Η απόφαση αυτή που πήρε η πλειοψηφία της ΚΔ είναι απαράδεκτη γιατί, εκτός των άλλων,  μοναδική αρμόδια να αλλάζει τον προϋπολογισμό είναι η ΣτΑ, ως ανώτατο όργανο του ΟΕΕ που αποφασίζει για τον προϋπολογισμό.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καταδίκασε και καταψήφισε στην ΚΔ αυτή την εξέλιξη. Απαίτησε από την πρώτη στιγμή να αποφασίσει η ΣτΑ για το θέμα, κάτι που αρνήθηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Κατήγγελλε την απαράδεκτη παρέμβαση του Υπουργείου, που φανερώνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που με πρόσχημα τα ελλείμματα προχωρά σε περικοπές σε μισθούς, κοινωνικές δαπάνες, φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ΟΕΕ, ειδικά στην μισθοδοσία εργαζομένων, θέτει νέα εμπόδια στην πρόσληψη μόνιμο προσωπικού και γενικά στη λειτουργία, νέα χαράτσια και βάρη στα μέλη του. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ενισχύσει οικονομικά το ΟΕΕ, ως κρατικό θεσμό, καλύπτοντας τα ελλείμματα του.

Κατά τη συζήτηση του ισολογισμού του 2015 στη ΣτΑ, η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ανέδειξε το ζήτημα. Στην τοποθέτηση της η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, όπως και στη σχετική συνεδρίαση της ΚΔ, τόνισε ότι η πλειοψηφία της πρωτοστατεί στη συμμόρφωση με τη λογική του «κόφτη»,  παρακάμπτοντας μάλιστα τη ΣτΑ, την ίδια στιγμή που δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για τη διαγραφή παλιών χρεών και μείωση του ύψους των συνδρομών, ειδικά για την ανακούφιση των ανέργων. Για το λόγο αυτό η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κατάθεσε σχέδιο απόφασης με το οποίο ζητούσε από τη ΣτΑ να μην εγκρίνει την απόφαση της Κ.Δ. και να θεωρήσει ως απαράδεκτη την παρέμβαση του Υπουργείου.

Η ΣΥΝΑΡΟΕ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) αποδείχτηκε άξιος και χυδαίος υπερασπιστής της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής. Με έντονο τόνο και ύφος χωροφύλακα της κυβέρνησης τα στελέχη της, όχι μόνο υπερασπίστηκαν την παρέμβαση του Υπουργείου, τον αντιλαϊκό κόφτη και την απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΔ, αλλά δήλωσαν σαν να είναι στο μαγαζάκι τους, ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να τα αμφισβητούμε.

Στην απαίτηση αυτή συμμορφώθηκαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας. Όλοι μαζί, ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΣΥΝΑΡΟΕ από κοινού, αποφάσισαν και δεν επέτρεψαν να τεθεί καν ως θέμα προς συζήτηση. Κατά τα άλλα, αναλώθηκαν στην γνωστή κοκορομαχία για να κρύψουν την πλήρη ταύτιση τους στην αντιλαϊκή πολιτική!