Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 70 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

 

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ξεπερνώντας ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ, μεθοδεύει την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου Ασφαλιστικού-Φορολογικού αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική μεθόδευση που στόχο έχει να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς λαϊκές αντιδράσεις. Πρόκειται για μια ενέργεια που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων και του κράτους τους.

Τα νέα μέτρα οδηγούν μαζικά τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους οικονομολόγους, λογιστές-φοροτεχνικούς στην εξαθλίωση. Με τη φορολογία και το ασφαλιστικό, θα υφαρπάζονται τα 2/3 του εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η μαζική αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας οδηγεί σε περεταίρω συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων.

Το γελοίο κυβερνητικό επιχείρημα για «μικρό πακέτο» σε σχέση με τα προηγούμενα θρυμματίζεται, αν σκεφτεί κανείς πως η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλα τα  προηγούμενα πακέτα μέτρων που έχουν οδηγήσει στην ανέχεια τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Το επιχείρημα περί πετυχημένης διαπραγμάτευσης διαλύεται απ’ τον αυτόματο κόφτη που θα οδηγεί σε συνεχή πρόσθετα, αφόρητα μέτρα, οποτεδήποτε δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δεν πρόκειται για τυχαία μέτρα. Εφαρμόζονται διαχρονικά σ’ ολόκληρη την ΕΕ γιατί τα απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Το επόμενο διάστημα προετοιμάζεται το πακέτο των μέτρων διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και των κερδών των ομίλων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι φάρμακο. Είναι φαρμάκι για τους εργαζόμενους. Γιατί πατάει πάνω σε θρυμματισμένα εργασιακά δικαιώματα, κατακτήσεις που δεν θα μας επιστραφούν αν πιαστούν οι στόχοι.

Η κυβερνητική μεθόδευση αποδεικνύει κάτι ακόμα. Αποδεικνύει πως η σημερινή κυβέρνηση του κεφαλαίου, όπως και οι προηγούμενες, φοβάται το εργατικό-λαϊκό κίνημα, τρέμει μπροστά σε ενδεχόμενες λαϊκές αντιδράσεις. Δείχνει πως οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας. Πως μπορούμε να αντισταθούμε, να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την  πολιτική της άρχουσας τάξης, που τσακίζει τη ζωή μας. Δείχνει πως η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί υπηρέτες της φοβούνται μην τυχόν και «ξυπνήσουμε μονομιάς και έρθει ανάποδα ο ντουνιάς». Γι’ αυτό και προσπαθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο εν κρυπτώ, αιφνιδιαστικά, σαν τον κλέφτη...

Η μεθόδευσή τους θα τους «γυρίσει μπούμερανγκ». Η πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης μας πεισμώνει, μας κάνει πιο αποφασισμένους να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε. Η επίθεση της άρχουσας τάξης αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Γι’ αυτό και η αντεπίθεσή μας πρέπει να έχει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Ο ξεσηκωμός όλου του λαού ξεκινώντας από σήμερα με κορύφωση το ερχόμενο τριήμερο είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Τα δικαιώματα κατακτιούνται με αγώνες.

Δίνουμε τη μάχη, μέσα απ’ τα ταξικά σωματεία μας, με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι στην πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης, συγκρουόμαστε με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων μέχρι την τελική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης.

ΟΛΟΙ στην 48ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την

Παρασκευή 6 Μάη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση πλ. Κάνιγγος 10.30 π.μ.)

ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Μάη στις 6μ.μ.  στην Ομόνοια 

(προσυγκέντρωση πλ. Κάνιγγος 17.30)

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά την Κυριακή 8 Μάη

στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση πλ. Κάνιγγος 9.00 π.μ.)


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 05 Μάιος 2016 16:25)

 

PostHeaderIcon ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Προς:

Πρόεδρο ΟΕΕ,

Προεδρείο ΚΔ του ΟΕΕ,

Μέλη ΚΔ ΟΕΕ

ΑΙΤΗΜΑ

 

Όπως έγινε ήδη γνωστό, η κυβέρνηση με απαράδεκτες και εκφυλιστικές μεθοδεύσεις φέρνει το Σαββατοκύριακο 7-8/5 για ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τον αντιλαϊκό νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πρέπει να πάρουν την κατάλληλη απάντηση.

Αιτούμαστε να συνεδριάσει έκτατα η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ, αύριο Παρασκευή 6/5/2016 για να καθορίσει  τη στάση της και να καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις.

ΑΘΗΝΑ, 5/5/2016

 

 

Εκ μέρους της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ/ΔΠΚ-Ο

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ

ΑΘΗΝΑ, 5/5/2016

 

PostHeaderIcon "ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ" ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Από το Ριζοσπάστη 

 

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου - λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση που παρουσίασε, την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων ενάντια σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματαδιαμορφώνουν συνολικά το τοπίο κλιμάκωσης της επίθεσης στην εργατική τάξη.

Το κεφάλαιο επιδιώκει, μέσω της διασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης, να θωρακίσει την κερδοφορία του. Το νέο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με τη φοροαφαίμαξη, οδηγεί αρκετούς αυτοαπασχολούμενους εκτός επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας νέα μερίδια στην αγορά, νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκτοξεύει την αφαίμαξη των αυτασφαλισμένων επιστημόνων, που μπορεί να είναι τόσο αυτοαπασχολούμενοι όσο και μισθωτοί. Παραδοσιακά, με μπλοκάκι αμειβόταν ένας αυτοαπασχολούμενος που πουλούσε το προϊόν της ατομικής εργασίας του «ανεξάρτητα», σε πολλούς διαφορετικούς αγοραστές.

Ωστόσο, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή «μπλοκάκι») αποτελεί πλέον κυρίαρχη μορφή παροχής εξαρτημένης εργασίας σε πολλούς κλάδους, όπου απασχολούνται μισθωτοί επιστήμονες.Την τελευταία 15ετία, το «μπλοκάκι» μετατράπηκε σε όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, για να συγκαλύπτει σχέσεις πραγματικής μισθωτής εργασίας, ενώ πλέον διευρύνεται και στο Δημόσιο (βλ. πρόσφατη ρύθμιση για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με ΔΠΥ).

Αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με σταθερό μηνιαίο μισθό, με συμβατικό ωράριο και έλεγχο - εποπτεία της εργασίας τους και του προϊόντος αυτής απ' τον εργοδότη, που όμως με τυπικούς - νομικούς όρους καταγράφονται ως αυτοαπασχολούμενοι.

Αβάσταχτες εισφορές για μια σύνταξη «φιλοδώρημα»

Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδιά της. Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις χειρότερες από τις προβλέψεις του αρχικού σχεδίου!

Εξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με μπλοκάκι επιστήμονες, με εισφορές που θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο εξωφρενικό 38% του εισοδήματός τους. Για το σύνολο των ασφαλισμένων (τυπικά μισθωτούς, μισθωτούς με μπλοκάκι και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες) ισοπεδώνει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές τής μόνο κατ' όνομα, πλέον, Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια εργασίας διαμορφώνεται στο 42,8%, μειωμένο από 30% έως 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης είναι μειωμένο σχεδόν κατά 6% ακόμα και σε σχέση με το εξοργιστικά χαμηλό του προσχεδίου. Η περίφημη «εθνική σύνταξη» (το «εγγυημένο» επίδομα πτωχοκομείου) θα δίνεται σε 20 αντί για 15 χρόνια δουλειάς. Ενώ για όσους έχουν συμπληρώσει τη 15ετία, θα χορηγείται μειωμένο κατά 10%.

Οι περίφημες «εκπτώσεις» για τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με μπλοκάκι επιστήμονες που επινόησε η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει την οργή, αποτελούν κοροϊδία, καθώς θα ισχύσουν μόνο μεταβατικά για την τριετία 2017 - 19Οι άνεργοι με «μπλοκάκι» ή χωρίς δουλειά αυτοαπασχολούμενοι με μηδενικό ή ισχνό εισόδημα, καλούνται να πληρώσουν το ελάχιστο ποσό εισφορών των 2.830 ευρώ ετησίως, για να εξασφαλίσουν υγειονομική κάλυψη και μια σύνταξη πτωχοκομείου.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ακόμα κι αυτές οι «εκπτώσεις» - ψίχουλα για τους νέους επιστήμονες (αντί για 20% προβλέπεται μειωμένη εισφορά για την κύρια σύνταξη: 14% για τα πρώτα 2 χρόνια από την πρώτη υπαγωγή τους στην Ασφάλιση, και 17% για την επόμενη τριετία) απλώς θα μετακυλιστούν στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και, μάλιστα, έντοκα!!!

Η σύγκριση που επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να εμφανίσει «ευνοημένους» (βεβαίως μόνο ως προς το σκέλος των εισφορών ασφάλισης) τους αυτασφαλισμένους επιστήμονες με πολύ χαμηλό εισόδημα, γίνεται σε σχέση με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που διαμορφώθηκαν την τελευταία περίοδο.

Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2006 και μετά, με τη συνευθύνη των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ (και τον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ) που στήριξαν τον εμβληματικό, ως προς την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, Ν. 3518/2006 για το ΤΣΜΕΔΕ. Ο νόμος αυτός και όσοι ακολούθησαν οδήγησαν εκτός Ασφάλισης τα 2/3 των αυτασφαλισμένων μηχανικών. Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό έρχεται να επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε κλάδους όπως αυτοί όπου παραδοσιακά είναι διευρυμένη η εργασία αυτοαπασχολούμενων όπως σε μια σειρά από επιστημονικές ειδικότητες.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το περιεχόμενο της γενικής πολιτικής που εφαρμόζεται, με την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση και πιστοποίηση των επαγγελμάτων, την εκπαιδευτική πολιτική κ.ά.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή των εργοδοτών στην Ασφάλιση των εργαζομένων με μπλοκάκι με υποχρέωση καταβολής του 13,3% απ' το 38% των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών επί του μισθού τους. Το ποσό αυτό θα το μετακυλίσει ο εργοδότης άμεσα στις απολαβές του εργαζόμενου, όπως άλλωστε έχει την ευχέρεια να πράξει μέσω των ατομικών συμφωνητικών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί τελεσίδικα το «μπλοκάκι» ως βασικό τρόπο αμοιβής της εξαρτημένης εργασίας.

Αλλωστε, το 13,3% παραμένει μικρότερο απ' την εργοδοτική επιβάρυνση για έναν τυπικά μισθωτό, καθώς ο εργοδότης εξακολουθεί να μην πληρώνει εισφορές για Επικουρικό και Υγεία. Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τα κίνητρα του εργοδότη για απασχόληση των μισθωτών με ΔΠΥ.

Ταυτόχρονη επίθεση και στις εργασιακές σχέσεις

Ομως, η επίθεση του κεφαλαίου δεν περιορίζεται στο Ασφαλιστικό ούτε μόνο στη νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι επιχειρούν να λύσουν τα χέρια τους από εργασιακά δικαιώματα, ισοπεδώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Το τελευταίο διάστημα, η εργοδοσία και ιδιαίτερα οι μεγάλοι όμιλοι προωθούν ατομικές Συμβάσεις που περιλαμβάνουν απαράδεκτους όρους που παραπέμπουν στον 19ο αιώνα. Ο αντεργατικός χαρακτήρας τέτοιων Συμβάσεων περιλαμβάνει ρήτρες που επιχειρούν να εισαγάγουν στις Συμβάσεις των εργαζομένων αλλοδαπό Εργατικό Δίκαιο, αντιδραστικότερο απ' το ελληνικό, αξιοποιώντας το γεγονός πως η επιχείρηση έχει έδρα σε άλλη χώρα, παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στην Ελλάδα,ενώ οι όροι αφορούν και εργαζόμενους που εργάζονται στην Ελλάδα.

Με την υλοποίηση τέτοιων Συμβάσεων, ο εργαζόμενος για να βρει το δίκιο του θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της χώρας όπου έχει έδρα η επιχείρηση. Αλλες κραυγαλέες διατάξεις είναι η απαίτηση δέσμευσης του εργαζόμενου ότι δε θα πληρώνεται σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού (ζητώντας του να διορίσει έναν αναπληρωτή για να κρατήσει ανοικτή τη θέση εργασίας του στον όμιλο μέχρι να επιστρέψει στη δουλειά) και να συμφωνήσει ρητά πως αν αρρωστήσει για αθροιστικά πάνω από 15 μέρες/έτος απολύεται. Τον υποχρεώνουν να υπογράψει ρητή «δήλωση» ότι δε θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου και ότι θα αποζημιώνει ο ίδιος τον εργοδότη σε περίπτωση που προκύψουν απαιτήσεις κάποιου πελάτη προς τον όμιλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι το κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας στην επιχείρηση BIOSAR του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο όμιλος εκδικητικά απέλυσε εργαζόμενη μηχανικό με μπλοκάκι, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ατομική Σύμβαση με τέτοιους πρωτοφανείς καταχρηστικούς όρους και απευθύνθηκε για στήριξη στο σωματείο του κλάδου της.

Η προώθηση αλλοδαπού Εργατικού Δικαίου είναι απότοκο της Οδηγίας Μπολκεστάιν. Οι Συμβάσεις αλλοδαπού - βρετανικού Δικαίου σήμερα (Παναμά κ.ο.κ. αύριο;) μέσω εξωχώριων εταιρειών (με εξωχώρια φορολόγηση), σε συνδυασμό με τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, αποτελούν τμήμα μιας συνολικότερης επιδίωξης του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης και θωράκιση της κερδοφορίας του, με νέες θυσίες των εργαζομένων.

Οι Συμβάσεις Εργασίας με μπλοκάκι με τέτοιους όρους εργασίας συνοψίζουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που επιδιώκουν να επιβάλλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το δίκιο του λαού θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!

Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να απαλλαγεί το κεφάλαιο απ' τις ασφαλιστικές εισφορές και να ελαττωθεί το «βάρος» συμμετοχής του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, ώστε να εξασφαλιστούν νέοι πόροι χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό και το Ν/Σ έχει την ενεργό στήριξη του ΣΕΒ, των υπόλοιπων εργοδοτικών φορέων και των δανειστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί στην πραγματικότητα να ρίξει τη «χαριστική βολή» στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως τη γνωρίσαμε, στημεγάλη κατάκτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος που προέκυψε μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - άρχουσας τάξης αφορά το σύνολο του λαού, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, άνεργους και συνταξιούχους. Δεν αφορά έναν μεμονωμένο κλάδο ή μια μεμονωμένη κατηγορία. Δεν περιορίζεται στο Ασφαλιστικό, αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των όρων ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. Γι' αυτό και η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι κοινή, ενιαία και αποφασιστική.

Κανένα σωματείο και κανένας κλάδος εργαζομένων δεν μπορεί να αποκρούσει μόνος του αυτήν τη συνολική αντεργατική επίθεση. Χρειάζεται συνολική ανασύνταξη του κινήματος που θα σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ΕΕ, οργάνωση της πάλης με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, απομονώνοντας σε κάθε χώρο τις δυνάμεις του εργοδοτικού και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μ' αυτή την κατεύθυνση, το λαϊκό κίνημα μπορεί να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα οργάνωσης μιας λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για να γίνει ο λαός κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.

Του Ηλία Τσιμπουκάκη, μέλους του Τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 26 Απρίλιος 2016 14:42)

 

PostHeaderIcon ΣΥΝΑΡΟ ...Η΄ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ. ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΝΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Η ΣΥΝΑΡΟΕ σε μια προκλητική ανακοίνωση της, αφού άρχισε με το «ορεκτικό» για το λεγόμενο «brain drain» και την ανεργία των νέων επιστημόνων…έφτασε και στο «ψητό», το ασφαλιστικό!

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγεί από την ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΟΕΕ;

Ότι οι άνεργοι, οι νέοι, οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι οικονομολόγοι πρέπει να λένε και «ευχαριστώ» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ γιατί δήθεν τους…σώζουν από την ανεργία και τη μετανάστευση μέσω της πλήρους κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, τις περικοπές των συντάξεων και τη συνταξιοδότηση στα 67 μετά από 40 χρόνια δουλειάς!!!!!

Να σε κάψω Γιάννη μ’, να σ΄αλλείψω λάδι!!!!

Η ΣΥΝΑΡΟ δεν πρωτοτυπεί! Αναπαράγει όλη την άθλια προπαγάνδα που ξεστομούν οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, ο ΣΕΒ, κ.α. Τα ακούμε χρόνια από ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ, τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΣΥΝΑΡΟ, ως φερέφωνο της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι «η πρόταση για θέσπιση χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών μέσω εκπτώσεων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να αφορά συνολικά τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, και όχι σε ένα τμήμα τους. Ζητούμε λοιπόν την επέκταση του μέτρου αυτού σε όλους τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες».

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ!

Με κάλπικες διορθώσεις που δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα και με στημένους διαλόγους η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει τις διαθέσεις για κλιμάκωση του αγώνα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.  Κρατά άθικτο τον πυρήνα της πολιτικής του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ για το ασφαλιστικό.

Το νέο Ασφαλιστικό πλήττει όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Η ανταποδοτικότητα που προωθεί αποφασιστικά και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε δραστικά μειωμένες συντάξεις για όλους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημα οδηγούν σε εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους «μπλοκάκηδες».

Οι προσωρινές, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ, «εκπτώσεις» στις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για εισοδήματα άνω των 7.000 Ευρώ, είναι ΚΟΡΟΪΔΙΑ. Αυτές οι εκπτώσεις στα εισοδήματα από 8000 έως 10000 Ευρώ το χρόνο, αφήνουν ως τελικό μηνιαίο εισόδημα στην τσέπη του αυτοαπασχολούμενου (κι αυτό για μια τριετία, γιατί μετά οι εκπτώσεις καταργούνται) από 340 ως 440 Ευρώ, κάτω δηλαδή κι από τον κατώτατο μισθό! Για τα εισοδήματα μέχρι 7.000€ δεν προβλέπεται καμία έκπτωση! Προηγούμενα βάφτιζε «απαλλαγή» για τους άνεργους νέους επιστήμονες τη δυνατότητα να πληρώνουν 2.500 Ευρώ το χρόνο αντί για ...2.800, ενώ για όσους έχουν προχωρήσει σε αναστολή επαγγέλματος έδινε τη «δυνατότητα» να πεταχτούν οριστικά εκτός επαγγέλματος προκειμένου να μην πληρώνουν εισφορές.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν ισχυρίζεται πως οι χαμηλόμισθοι «μπλοκάκηδες» θα δουν βελτίωση σε αντίθεση με τα υψηλά εισοδήματα... Στο σκέλος των εισφορών, προβλέπεται η αντικατάσταση του σημερινού άθλιου συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων με ένα σύστημα «φορολόγησης». Προσθέτοντας τη φορολογία που ξεκινά απ' το 22% ή 26%, οι συνολικές υποχρεώσεις του διαμορφώνονται σε πάνω απ' τα 2/3 του εισοδήματός του. Η ασφαλιστική επιβάρυνση του μισθωτού με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 38,5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Οι εισφορές ήταν και παραμένουν τεράστιες. Αν σε ένα ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ, οι εισφορές μειώνονται απ' τις 4.000 στις 3.000 δεν είναι «βελτίωση», αφού ούτε πριν, ούτε μετά δεν μπορείς να τις πληρώσεις. Έτσι, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν ούτε καν τις στοιχειώδεις παροχές Υγείας.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει εναλλακτική πρόταση…«Την έξωση απ' την αγορά εργασίας», με την αναστολή της επαγγελματικής ιδιότητας. Έτσι επιταχύνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και σπρώχνει στη μαύρη εργασία, κάνοντας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τον εργαζόμενο φθηνότερο. Αποδεικνύει πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κεντρικός πυρήνας των απαιτήσεων των μονοπωλίων είναι η μείωση του «μη μισθολογικού» κόστους, η  απαλλαγή του αστικού κράτους από τα «βαρίδια» της κοινωνικής ασφάλισης και το φθήνεμα της εργατικής δύναμης ως απαραίτητο όρος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η καπιταλιστική ανάκαμψη απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης, εξασφάλιση μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης, κατάργηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, ελαστικές σχέσεις εργασίας με 5μηνα-8μηνα προγράμματα εξαθλίωσης μέσω ΕΣΠΑ. Όλες οι μελέτες των δικών τους επιτελείων υπολογίζουν ότι με αυτά τα προγράμματα θα μειωθεί η ανεργία, στην καλύτερη περίπτωση, κατά 10% σε ορίζοντα 10 χρόνων!!!!! Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους άνεργους και μισθωτούς οικονομολόγους. Γιατί ακριβώς η αιτία της ανεργίας είναι η οικονομία που οργανώνεται με κριτήριο το κέρδος, δηλαδή ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Να θυμίσουμε μόνο στις όψιμες «κλαίουσες χήρες» για την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ότι πρίν κάποια χρόνια παρουσιάζονταν οι «ευρωπαϊκές αξίες»-στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πίστη-η «ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εργατικού δυναμικού» της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ΕΕ, σαν σωτηρία και μεγάλο προτέρημα, γιατί δήθεν οι επιστήμονες θα μπορούσαν «ελεύθερα» να δουλέψουν σε  χώρες της Ε.Ε.  Η μεγάλη «φυγή» νέων επιστημόνων έχει τη ρίζα της στην κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας την οποία υμνολογούν. Οι ίδιοι που σήμερα «κλαίγονται», πριν κάποια χρόνια το εμφάνιζαν σαν «πρόοδο»!

Η ΣΥΝΑΡΟ μυξοκλαίγεται για τη στάση της πλειοψηφίας της ΚΔ του ΟΕΕ, κύρια των παρατάξεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ. «Διαμαρτύρεται» για τη στάση τους γιατί βρίσκονται στην ίδια μπάντα, αλλά απέφυγαν να μπούν στο σκηνικό του διαλόγου-απάτη που έστησε η κυβέρνηση… Επί της ουσίας τους κατηγορεί ότι δεν γίνονται οι βαστάζοι που έχει ανάγκη η κυβέρνηση.

Οι ηγεσίες των επιστημονικών φορέων, μαζί και του ΟΕΕ, προβάλλουν μια κάλπικη γραμμή δήθεν «απόρριψης του νομοσχεδίου». Αποδέχονται πλήρως την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι προτάσεις τους, στην ουσία, είναι παραλλαγές της κυβερνητικής πρότασης. Δεν συμβιβάζεται το συμφέρον του μισθωτού επιστήμονα με το συμφέρον του εργοδότη επιστήμονα, το συμφέρον του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα με τα συμφέροντα επιστημόνων-μετόχων των ομίλων, των μεγαλογραφείων και των εταιριών.

Δίνουμε τη μάχη να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ταφόπλακα της κοινωνικής ασφάλισης. Ούτε διορθώνεται, ούτε βελτιώνεται! Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΚΔ του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ-ΣΥΝΑΡΟ). Απομονώνουμε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο ΟΕΕ, τη ΣΥΝΑΡΟ.

Προετοιμάζουμε, οργανώνουμε, μαζική, μαχητική 48ωρη απεργία. Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας που βαδίζει μαχητικά ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη, το κράτος της, την ΕΕ που τη στηρίζει.

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των αναγκών μας! Απαιτούμε:

 • ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ! ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ!
 • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΕ-ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!
 • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ - ΚΑΘΟΛΙΚΗ - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!
 • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ!
 

PostHeaderIcon ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

Η δράση μας συνεχίζεται με αισιοδοξία ύστερα από την επιτυχημένη απεργία της 4 Φλεβάρη, τα μεγάλα συλλαλητήρια της 12 και 13 Φλεβάρη για τη στήριξη του αγώνα των φτωχομεσαίων αγροτών, συλλαλητήρια που αγκαλιάστηκαν από μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και νέων. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της συγκέντρωσης την Κυριακή 10 Απρίλη στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα για το ζήτημα της ανεργίας, όπου θα υποδεχτούμε τη μεγάλη πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα η οποία είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή 3 Απρίλη. Κλιμακώνουμε με 48ωρη απεργία αν τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Η μόνη διέξοδος, είναι η πάλη ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα που έχουν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου και δεν είναι άλλοι από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα συμφέροντα αυτών άλλωστε υπηρετεί διαχρονικά και η πλειοψηφία του Οικονομικού Επιμελητηρίου ως σύμβουλος του κράτους. Αυτή η πάλη μπορεί να έχει αποτελέσματα, ουσιαστική ελάφρυνση καταρχήν, αλλά κυρίως να ανοίξει δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου βάζοντας ως κύρια αιτήματα σήμερα:

 • αποκλειστικά δημόσια – καθολική – υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση στη βάση των

σύγχρονων αναγκών μας

 • η απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αφού δεν παίρνει

διορθώσεις,

 • η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
 • να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία
 • επιστροφή όλων των αποθεματικών των ταμείων
 • 20.000€ ατομικό αφορολόγητο όριο και επιπλέον 5.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

και για τους εργαζόμενους:

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που ουσιαστικά καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με συλλογική σύμβαση, 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.

Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ενώσεων προσώπων.

Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Κανένας άνεργος χωρίς κάλυψη. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 

Στον αντίποδα αυτής της κατεύθυνσης κινείται η απόφαση για αποχή από τις φορολογικές δηλώσεις, που πάρθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την ΠΟΦΕΕ και την ΠΟΟΕΕΕ πέρα και έξω από κάθε συλλογική και μαζική διαδικασία. Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι με μια τέτοια μορφή διαμαρτυρίας δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες στους μισθωτούς του κλάδου και δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις ερήμην τους. Είναι μια επιλογή που θα φορτώσει επιπλέον βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Εξ αρχής απαιτήσαμε από τους ως άνω φορείς να μην γίνει η αποχή αφορμή για να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, η εν λόγω απόφαση δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση την αντικειμενική ανάγκη συντονισμού δράσης των μισθωτών με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τους παραπάνω φορείς, αφού είναι γνωστές οι διαχρονικές τους ευθύνες στην εφαρμογή σωρείας αντεργατικών ρυθμίσεων και στο χτύπημα της ΣΣΕ του κλάδου.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα για εμάς είναι τα αιτήματα που υιοθετούνται κάθε φορά, που είναι βασικό κριτήριο ενότητας. Τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματικών του κλάδου όχι απλώς δεν εξυπηρετούνται από τις προτάσεις των παραπάνω φορέων, αλλά αντίθετα θίγονται με τον χειρότερο τρόπο, αφού Οικονομικό Επιμελητήριο-ΠΟΦΕΕ-ΠΟΟΕΕΕ διεκδικούν στην ουσία την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, περαιτέρω κλοπή των αποθεματικών των ταμείων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Παρομοίως, οι προτάσεις του για το φορολογικό κινούνται στα πλαίσια ελάφρυνσης των μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας. Και από την άλλη πλευρά για την εξυπηρέτηση ακριβώς αυτού του σκοπού εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στενάζουν κάτω από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη .

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2016 13:41)