Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 50 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΑΝΑΛΥΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΕΚΤΙΜΗΤΗ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ,ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

Η ΚΔ του ΟΕΕ ξανάνοιξε το ζήτημα των πιστοποιήσεων ειδικοτήτων οικονομολόγων. Ήδη έχει εγκρίνει δύο προτάσεις προς την κυβέρνηση για τον οικονομολόγο-οικονομικό αναλυτή και οικονομολόγο-εκτιμητή. Τα συγκεκριμένα σχέδια υποστηρίχτηκαν από την πλειοψηφία στην ΚΔ (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ) και μόνο η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΔΠΚ-Ο) καταψήφισε.

Ο βασικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας των παρατάξεων που εκφράζουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, επικεντρώνει στις απαιτήσεις της «αγοράς εργασίας» (εννοούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου), ενώ οι πιστοποιήσεις εμφανίζονται σαν δήθεν λύση για την εξεύρεση εργασίας, την προστασία επαγγελματικών δικαιωμάτων και γενικότερα την εξασφάλιση των οικονομολόγων απέναντι σε πτυχιούχους άλλων επιστημονικών κλάδων. Αξιοποιούν την αγωνία χιλιάδων πτυχιούχων οικονομολόγων για να προωθήσουν επικίνδυνες αλλαγές που μόνο όλα όσα ισχυρίζονται δεν εξασφαλίζουν.

Κρύβουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αποτέλεσμα της προώθησης της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που στηρίζουν φανατικά! Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων να μην έχει επιστημονικά προσόντα …Χιλιάδες πτυχιούχοι μένουν άνεργοι ακριβώς γιατί έχουν τα επιστημονικά προσόντα και όχι γιατί τους λείπουν…

Την τελευταία δεκαπενταετία (ιδιαίτερα μετά την υπερψήφιση των μνημονίων) έχουν ψηφιστεί σωρηδόν από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια σειρά νόμων, ευρωενωσιακών οδηγιών, υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που οδηγούν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Αναπόσπαστο μέρος τους είναι οι συνεχείς πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων από επαγγελματικούς φορείς-επιμελητήρια, η δια βίου κατάρτιση με τη συνεχή εναλλαγή μεταξύ ανεργίας-σεμιναρίων-προσωρινής εργασίας, με κριτήριο πάντα τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η κατεύθυνση αυτή δεν αποτελεί μια επιμέρους πολιτική, αλλά συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ, αφού η αρχή της «απελευθέρωσης» της κίνησης εργαζομένων στο έδαφός της αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο έχει υποστηριχτεί και υλοποιηθεί από το ΟΕΕ. Οι κυβερνητικές και συντεχνιακές παρατάξεις (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), που κυριαρχούν στην ηγεσία του ΟΕΕ, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με τις κυβερνήσεις.

Το ΟΕΕ μετατρέπεται σε φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικονομική επιστήμη. Μετατρέπεται σε φορέα επί πληρωμή εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα θα παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή και του γραφείου εύρεσης εργασίας για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας στην πράξη φθηνό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον διαμορφώνουν νέα πεδία απομύζησης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων…αφού όπως θρασύτητα παραδέχονται και οι εκπρόσωποι ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ δημιουργούν νέες πηγές εσόδων πέρα από τους λογιστές-φοροτέχνες.

Στην περίπτωση του οικονομολόγου αναλυτή και εκτιμητή, τα πτυχία στην πράξη θα πάψουν να έχουν κάποιο επαγγελματικό αντίκρισμα στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Η πιστοποίηση των δραστηριοτήτων-η οποία θα παρέχεται μετά από δίχρονη προϋπηρεσία, επί πληρωμή παρακολούθηση σεμιναρίων κατάρτισης και τελικά επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις (για τους οικονομολόγους-εκτιμητές με ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 75%!!!)-σημαίνει αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημαίνει μεγαλύτερη απαξίωση των ήδη υποβαθμισμένων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.

Χιλιάδες οικονομολόγοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν για τη δουλειά που κάνουν, ενίοτε για δεκαετίες, πληρώνοντας συνεχώς για τις πιστοποιήσεις και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι θα δούν τα πτυχία τους να απαξιώνονται πλήρως, ενώ θα σπρώχνονται σε μια αέναη διαδικασία παρακολούθησης σεμιναρίων και εξετάσεων (επί πληρωμή και αυτά), μήπως και κερδίσουν το εισιτήριο για τον «παράδεισο»…της επαγγελματικής εξασφάλισης με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Το αποτέλεσμα θα είναι η επιτάχυνση συγκέντρωσης της αγορά σε μεγάλες εταιρίες και μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς επιχειρησιακής-οικονομικής ανάλυσης, συμβουλευτικής επιχειρήσεων, διαχείρισης ΕΣΠΑ, εκτίμησης αξιών, εξωδικαστικού συμβιβασμού και διαμεσολάβησης (ανάμεσα τους και ελεγκτικές εταιρίες), οι οποίες θα έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Τίθενται περισσότερα εμπόδια στην επαγγελματική προοπτική και τα εργασιακά δικαιώματα οικονομολόγων, ιδιαίτερα των λογιστών. Κάτω από τον ευφημισμό των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση της πιστοποίησης, κρύβεται το πέταγμα εκτός επαγγέλματος χιλιάδων αποφοίτων και η μετατροπή τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για το μεγάλο κεφάλαιο. Στην ουσία λένε σε χιλιάδες πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων ή διδακτορικών (ακριβοπληρωμένα και αυτά) ότι δεν είναι ικανοί να ασκήσουν για παράδειγμα το επάγγελμα του οικονομολόγου αναλυτή γιατί υποτίθεται τους λείπουν τα προσόντα…που απαιτεί αγορά!

Μόνη διέξοδος ο οργανωμένος αγώνας. Επιμένουμε και απαιτούμε: το ακαδημαϊκό πτυχίο να είναι μοναδική βασική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οποιαδήποτε αναγκαία επιμόρφωση των οικονομολόγων για τις επαγγελματικές εξελίξεις να παρέχεται με ευθύνη του κράτους (από ΑΕΙ, ΟΕΕ κλπ) δωρεάν για όλους. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική επάρκεια και γενικό μορφωτικό επίπεδο. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην επαγγελματική κατοχύρωση. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση, πιστοποίηση και αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος!

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2018 11:37)

 

PostHeaderIcon ΟΤΑΝ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ...

Από το Ριζοσπάστη

«Τα πανεπιστήμια είναι από τους κύριους επιστημονικούς μοχλούς για την ανάπτυξη», «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την παραγωγική ανόρθωση της χώρας», «με μεγάλες επιστημονικές δυνατότητες που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας».

Αυτά και άλλα πολλά ακούγονται μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τόσο από καθηγητές - ιδιαίτερα όταν δημοσιεύονται οι γνωστές διεθνείς αξιολογήσεις - όσο και από στελέχη επιχειρήσεων, που συχνά - πυκνά εμφανίζονται στις σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια του ΕΜΠ, στις οποίες καθηγητές και στελέχη εταιρειών παρουσίασαν λίγο - πολύ κάθε σχολή ως «την πιο σπουδαία σχολή ανάπτυξης», αναπαράγοντας ιδεολογήματα όπως ότι «την έξοδο από το τέλμα θα δώσουν οι μηχανικοί, όπως έγινε στην 3η βιομηχανική επανάσταση».

Είναι πραγματικότητα πως η επιστήμη και η τεχνολογία αναπτύσσονται ραγδαία στο πλαίσιο του καπιταλισμού, η προώθηση και αξιοποίησή τους παίζει σπουδαίο ρόλο στην καπιταλιστική παραγωγή, αποτελώντας κρίσιμο παράγοντα και στη διεθνή κούρσα των αγορών. Οχι τυχαία, η «προσέλκυση καινοτόμων επενδύσεων» προβάλλεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους ως ένας από τους «κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους»1.

Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη και πιο άμεση σύνδεση των σχολών, της Ερευνας και Καινοτομίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων διαπερνάει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως φάνηκε και σε πρόσφατο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Επενδύοντας στην έξυπνη, καινοτόμο και βιώσιμη βιομηχανία. Μια ανανεωμένη στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ»2. Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεταξύ άλλων προχωρά στη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης της Ερευνας (το λεγόμενο uni.fund), προωθεί την εμπορευματοποίησή της, ενώ συνολικά προσδένει όλο και περισσότερο τα πανεπιστήμια με τις ανάγκες της αγοράς, όπως με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 23 Μάρτιος 2018 08:15)

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon «ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ»…ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ή ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ…;;; ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ-ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια έρχονται από το ΟΕΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Διοίκησης (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), αλλά και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΟΦΕΕ-ΕΦΕΕΑ, διάφορες προτάσεις, που παρουσιάζονται σαν «μάνα εξ ουρανού» που υποτίθεται λύνουν τα προβλήματα των λογιστών. Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων της τελευταίας οκταετίας, που τσακίζουν το εισόδημα, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πέφτουν στο τραπέζι αποπροσανατολιστικές προτάσεις για την εφαρμογή Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών, την εφαρμογή τιμοκαταλόγων και άλλα πολλά.

Στα πλαίσια της «διαβούλευσης» για την τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας, καλούνται οι λογιστές-φοροτέχνες από το ΟΕΕ (αλλά και την ΠΟΦΕΕ) σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο επιπέδου «συμφωνείτε ή διαφωνείτε», κατά το αλήστου μνήμης τηλεπαιχνίδι…Η μορφή των ερωτο-απαντήσεων περισσότερο θυμίζει τη λαϊκή ρήση «κορώνα κερδίζω-γράμματα χάνεις»…!!! Και υποτίθεται ότι αυτοί που το προωθούν το θεωρούν ως τεράστιας σημασίας ζήτημα για τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνών. Δηλαδή αν δεν το θεωρούσαν ως τέτοιο, τι είδους «διαβούλευση» θα έκαναν;

Τελικά γιατί αποφεύγουν μαζικές διαδικασίες συζήτησης για να αποφασίσουν με πλήρη γνώση οι ίδιοι οι λογιστές-φοροτέχνες; Μήπως γιατί στην πραγματικότητα ο κώδικας αυτός δένει χειροπόδαρα μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών πολιτικών;

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών αποτελεί ένα πλαίσιο οδηγιών, κατευθύνσεων και κανόνων, φορτώνοντας προσωπικές ευθύνες στους λογιστές-φοροτέχνες που δεν τους αναλογούν. Παρουσιάζεται ότι δήθεν ρυθμίζει τις σχέσεις των επαγγελματιών λογιστών με το αστικό κράτος, τους υπόλοιπους λογιστές, τους πελάτες τους, την εφαρμογή της αντιλαϊκής νομοθεσίας και το ΟΕΕ. Στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο επιβολής αντιλαϊκών νόμων και μέτρων που πλήττουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές. Ένα εργαλείο που τελικά ενισχύει την τάση συγκέντρωσης της αγοράς.

Από την αρχή είχαμε καταδικάσει τη δημιουργία του και τον χαρακτηρίσαμε αντιδραστικό. Απαιτούμε την κατάργησή του. Οι σχέσεις λογιστών και λογιστών-πελατών, ρυθμίζονται ή μπορούν να ρυθμιστούν από την εκάστοτε νομοθεσία και δεν χρειάζεται κανένας Κώδικας Δεοντολογίας.

Η επιμονή της πλειοψηφίας της ΚΔ του ΟΕΕ κινείται στα πλαίσια εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε. και των αντιλαϊκών νόμων που αφορούν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων από επιμελητήρια και την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος. Ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει από τις βασικές αιτίες των προβλημάτων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι θα ρυθμιστεί η αγορά σε όφελος όλων των λογιστών, κάτι που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Αυτός είναι ο ρόλος που παίζουν αυτές οι δυνάμεις με αξιοθαύμαστη συνέπεια. Στο χέρι της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών λογιστών-φοροτεχνών είναι αν θα τους το επιτρέψουν.

«Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο»…όπως λέει και το τραγούδι!

Καμία συμμετοχή στην διαβούλευση-καρικατούρα για τον Κώδικα Σφαγής των λογιστών.

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2018 13:48)

 

PostHeaderIcon ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ: ΝΕΟ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Από το Ριζοσπάστη

Χρήμα είναι το ιδιαίτερο εμπόρευμα που εκπληρώνει το ρόλο του γενικού ισοδύναμου, δηλαδή του εμπορεύματος που εκφράζει την αξία όλων των άλλων εμπορευμάτων και μέσω του οποίου γίνονται οι ανταλλαγές τους. Το χρήμα εμφανίστηκε στα πανάρχαια χρόνια αυθόρμητα, στη διαδικασία της ανάπτυξης των ανταλλαγών. Στα πρώτα στάδια, το ρόλο του γενικού ισοδύναμου έπαιζαν διάφορα εμπορεύματα, βαθμιαία όμως το ρόλο του χρήματος ανέλαβαν ο άργυρος και ο χρυσός, λόγω των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους που τα καθιστούν κατάλληλα μέταλλα γι' αυτόν το σκοπό. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν συναλλαγές με ασήμι ως γενικό ισοδύναμο στην Ουρ της Μεσοποταμίας, ήδη πριν από 5.000 χρόνια. Ως μεσολαβητές των ανταλλαγών με το γενικό ισοδύναμο, δηλαδή το αντίστοιχο των σημερινών τραπεζών και τραπεζιτών, λειτουργούσαν συχνά οι ναοί και οι ιερείς τους. Τον 20ό αιώνα ο χρυσός αντικαταστάθηκε από τα χαρτονομίσματα, ειδικά τραπεζικά χρεόγραφα καταβολής της αξίας τους «άμα τη εμφανίσει» και από άλλα χρεόγραφα. Κάθε χώρα έχει συνήθως το δικό της χρήμα, το εθνικό νόμισμα, και ορισμένα από αυτά, κυρίως το δολάριο και δευτερευόντως το ευρώ, το γεν και το γουάν, χρησιμοποιούνται στις διεθνείς συναλλαγές ως συνάλλαγμα και από τα κράτη ως αποθεματικό νόμισμα.

Κρυπτονόμισμα είναι ένα κατασκεύασμα χωρίς φυσική μορφή, που υπάρχει μόνο ως ψηφιακό αποτύπωμα και εμφανίζεται από τους υποστηρικτές του ως μορφή ψηφιακού χρήματος. Βασίζεται στα μαθηματικά της κρυπτογραφίας, ώστε να καθορίζεται πώς και πότε δημιουργούνται μονάδες του νομίσματος, αλλά και για να διασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά ποσών από αυτό το νόμισμα. Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων, το κεντρικό στοιχείο αυτού του εφευρήματος, είναι η ύπαρξη ενός - κατά βάση - κατανεμημένου καθολικού (λογιστικού κατάστιχου), που υλοποιείται ως ψηφιακή βάση δεδομένων υποκείμενη σε δημόσια διαχείριση από πολλούς συμμετέχοντες. Αυτή η τεχνολογία είναι που έκανε εφικτά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Η υποκείμενη δομή αυτού του κατανεμημένου σε πολλούς υπολογιστές καθολικού ονομάζεται blockchain, δηλαδή αλυσίδα των μπλοκ, και έχει τη μορφή μιας σειριακής αλληλουχίας κρυπτογραφημένων μπλοκ ψηφιακών πληροφοριών. Για να επαληθευτούν και να διασφαλιστούν, τα μπλοκ αυτά ενημερώνονται συναινετικά από διάφορους «αποδεικτικούς» μηχανισμούς, στους οποίους συμμετέχουν άνθρωποι και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Με τη γενική τους μορφή, οι έννοιες των αλυσίδων των μπλοκ και των κατανεμημένων καθολικών δεν είναι ακριβώς νέες. Προϋπήρχαν σε αστικές συναλλαγές ιδιοκτησίας, π.χ. ακίνητης περιουσίας. Εκείνο που είναι καινούργιο είναι το «πάντρεμα» αυτών των δύο εννοιών σε ένα (συνήθως) ασφαλές υπολογιστικό σύστημα, που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολλών πρακτικών προβλημάτων.

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 13 Μάρτιος 2018 08:32)

Περισσότερα...

 

PostHeaderIcon ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 75Η ΣτΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Το ακόλουθο ψήφισμα της Πανεπιστημονικής εγκριθηκε από τη ΣτΑ

 

Καταγγελούμε την στάση των πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου που εφαρμόζουν συνθήκες υπερεντατικοποιημένης δουλειάς προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλλουν σιγή ιχθύος στους εργαζόμενους. Αυτά σε συνθήκες που οι περισσότερες εταιρίες έχουν αυξημένη κερδοφορία.

Μεγάλη ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση φέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά το Υπουργείο προτρέχει της νομοθετικής κατοχύρωσης της εργοδοτικής ασυδοσίας μέσω εργαλείων όπως είναι οι εσωτερικοί κανονισμοί, οι ατομικές συμβάσεις και η αξιολόγηση.

Οι μεγάλοι όμιλοι πατούν πάνω στη διαμορφωμένη νομοθεσία της Ε.Ε., στους νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το “ευρωπαίκό” κεκτημένο είνναι η απελευθέρωση της αγοράς που τσακίζει τους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της εταιρείας PriceWaterhouseCoopers (PWC), που ενώ προχώρησε μονομερώς στην μεταβολή του ωραρίου εργασίας από 8ωρο (9.00-17.00) σε εννιάωρο (9.00-18.00) από την 1/11/2016, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της με σχετικό e-mail, αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της επιθεώρησης εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας να επαναφέρει το ωράριο σε οχτάωρο και να ενημερώσει τους εργαζόμενους της με τον ίδιο τρόπο (με e-mail). Καθώς η δυσφορία των συναδέλφων για τις μεθοδεύσεις της εταιρίας είναι μεγάλη, η διοίκηση της PWC για να επιβάλλει σιγή ιχθύος στο χώρο εργασίας προχώρησε και σε ευθείες απειλές ενάντιων εργαζόμενων της, μελών των Δ.Σ της Π.Ο.Λ και της Ε.Λ.Ε.Π.Α η οποίοι ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους.

Η στάση της PWC είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο μας αφου η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε πολλές άλλες εταιρείες. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνάδελφοί μας εργάζονται όχι μόνο 9 ώρες αλλά κυριολεκτικά νύχτα-μέρα, σαββατοκύριακα, ακόμα και σε ξενοδοχεία ώστε να τους κρύψει η διοίκηση από τους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το πρόσφατο παράδειγμα της Deloitte, που μέσω της αξιολόγησης δικαιολογούν άδικες απολύσεις. Σε άλλη περίπτωση στελέχη της ίδιας εταιρείας παρενέβησαν, χωρίς να έχουν το δικαίωμα όπως «ορίζουν» ακομα και οι ίδιες οι διαδικασίες της εταιρείας ώστε να αλλάξουν ως προς το χειρότερο την αξιολόγηση προκείμενου να βρουν την αίτια να απολύσουν πρωτοπόρους εργαζόμενους.

Πέρα από τις ευθείες απειλές που χρησιμοποιούνται ενάντια σε πρωτοπόρους εργαζόμενους–εκλεγμένους συνδικαλιστές, η εργοδοσία αυτών των εταιρειών χρησιμοποιεί και το όπλο της αξιολόγησης. Την παρουσιάζουν ως καθολική, αντικειμενική, αμερόληπτη, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ώστε οι εργοδότες να απειλούν, να πιέζουν, να τρομοκρατούν και να εκφοβίζουν τους εργαζόμενους μέσω αυτής, να εμποδίζουν την άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και βεβαίως για να μπορούν ανενόχλητα να προβαίνουν σε απολύσεις.

Εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κλαδικού συνδικάτου, αξιολογήθηκαν απευθείας από μεγαλοστελέχη των εταιριών, που δεν είχαν απευθείας γνώση της εργασία τους και οι οποίοι επί της ουσίας ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία, να τους αξιολογήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να πληγούν επαγγελματικά. Διατυπώνεται με καθαρό τρόπο ότι αυτό που ενοχλεί την εργοδοσία είναι η συνδικαλιστική δράση ακόμη και εκτός εργασίας.

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, την προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης. Καταγγέλλουμε τις εργασιακές συνθήκες και την καταπάτηση του ωραρίου. Καταγγέλλουμε τις απολύσεις στη Deloitte και απαιτούμε την ανάκληση τους.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 14 Ιούλιος 2017 08:11)