Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 38 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 73 ΣτΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναδεικνύει την αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών-λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, που όμως πρέπει να διαχωριστεί από τις επιλογές τμημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης και να αποκτήσει ριζοσπαστικά-αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

Το αποτέλεσμα καταγράφει τη διάψευση των προσδοκιών ότι δήθεν θα μπορούσαν οι λαοί να ευημερήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ. Το γεγονός ότι τίθεται το ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ -και μάλιστα του μεγέθους της Βρετανίας- οφείλεται αφ' ενός στις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και την ανισομετρία των οικονομιών της και αφ' ετέρου στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οξύνθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν το λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό. Φορείς του αντιδραστικού «ευρωσκεπτικισμού» είναι διάφορα εθνικιστικά ή φασιστικών αντιλήψεων κόμματα. Η τάση του «ευρωσκεπτικισμού» εκφράζεται και από κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες κινούμενοι εντός των καπιταλιστικών τειχών.

Τα παζάρια που θα ακολουθήσουν για την επόμενη μέρα, μπορεί να καταλήξουν σε νέες προσωρινές συμφωνίες της ΕΕ με τη Βρετανία. Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση, όσο παραμένει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής κι η αστική εξουσία, η όποια εξέλιξη θα συνοδευτεί με νέες βαριές θυσίες για τις εργατικές-λαϊκές δυνάμεις.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εκθέτει τις δυνάμεις, που όλα τα προηγούμενα χρόνια εκθείαζαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, παρουσιάζοντας την ως μια ανεπίστρεπτη διαδικασία ή έσπερναν αυταπάτες περί ανάγκης για «περισσότερη Ευρώπη της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης». Εκθέτει κι εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν το εθνικό νόμισμα ως πανάκεια για τη λαϊκή ευημερία. Η Βρετανία της στερλίνας έπαιρνε τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Τα ίδια μέτρα θα συνεχίσει να παίρνει κι εκτός ΕΕ, αφού αυτά τα επιβάλλει η ανάγκη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των δικών της μονοπωλίων.

Η ΕΕ ήταν και είναι μια συμμαχία των μονοπωλίων της Ευρώπης, με στόχο την εκμεταλευση των εργαζομένων και την καταλήστευση άλλων λαών. Δεν ήταν, ούτε θα είναι αιώνια, όπως δεν ήταν αιώνιες άλλες αντίστοιχες συμμαχίες στο παρελθόν. Η ανισομετρία κι ο ανταγωνισμός αργά ή γρήγορα φέρνουν στην επιφάνεια αντιθέσεις, που δεν είναι πλέον εφικτό να γεφυρωθούν.

Σήμερα είναι μονόδρομος και αναγκαίες η καταδίκη της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας και κάθε χώρας από αυτή και  πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής οικονομίας και της εξουσίας του κεφαλαίου για να είναι αποτελεσματικές προς όφελος του λαού.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί οξύνονται  σε όλο τον κόσμο. Γενικεύονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, ενώ ετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Λιβύη και σε άλλες χώρες  από το ΝΑΤΟ. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετέχει ενεργά σε αυτούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του κεφαλαίου που επιδιώκει μερίδιο από τη μοιρασιά της λείας. Επικίνδυνη εξέλιξη είναι η πρόσκληση και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό.

Σε αυτά τα πλαίσια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας με όλους τους τρόπους την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, κάνοντας τη «βρώμικη» δουλειά., που άφησαν στην μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η «δίκαιη ανάπτυξη» που τάζει είναι ο μύθος που κρύβει την οδυνηρή πραγματικότητα για την εργατική τάξη και το λαό. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η ανάκαμψη θα προχωρήσουν πάνω στην κατεδάφιση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Είναι ψευδές ότι από την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και των κερδών θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι. Μια σειρά δυναμικοί κλάδοι, όπως ο τουρισμός το αποδεικνύουν καθημερινά.

Το γεγονός ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (Μαρινοπουλος, Ηλεκτρονικη, Ledra κ.α) προστίθονται στη λίστα των υπό πτώχευση εταιρειών αποδεικνύει ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη περνάει μέσα από πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές εταιρειών, με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους. Εκθέτει την κυβέρνηση και όλες εκείνες τις δυνάμεις, που τα προηγούμενα χρόνια υπεράσπιζαν τα κέρδη των επιχειρήσεων και συκοφαντούσαν τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, την ταξική πάλη, ότι αυτά κλείνουν τις επιχειρήσεις και αυξάνουν την ανεργία.

Μετά το νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και την παράδοση της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας στα funds και τις νέες φοροαπαλλαγές σε βιομηχάνους-εφοπλιστές-μεγαλοεργοδοσία. Κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας - οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να προετοιμαστούμε για αγωνιστική απάντηση και αντεπίθεση στη νέα επίθεση που σχεδιάζουν κυβέρνηση-δανειστές ύστερα από τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών.

Η αντεργατική ατζέντα τους, περιλαμβάνει μακριά λίστα νέων ανατροπών. Νέα μείωση του κατώτατου μισθού. Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.  Συνδικαλιστικό νόμο που θα περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία.

Τα μνημόνια διαρκείας και όλα τα μέτρα είναι σταθερές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τα εργαλεία που γίνονται νόμοι για να προστατεύουν και να πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία τους. Η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν μπορεί να γίνει καλύτερη. Τα μέτρα που χτυπούν τις συλλογικές συμβάσεις, τους μισθούς, η καρατόμηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων είναι οι απαραίτητοι όροι για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, είναι ο μαγνήτης για τις επενδύσεις, για την κερδοφορία των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΕΕ δεν αλλάζει, δεν μπορεί να γίνει καλύτερη. Οι εξελίξεις στη Γαλλία, οι μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις και ο αυταρχισμός της Γαλλικής κυβέρνησης  αποκαλύπτουν ποιος είναι ο «αέρας αλλαγής» στην ΕΕ.

Οι ανάγκες μας δεν ταυτίζονται με τους στόχους για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, για την ανάκαμψη των κερδών τους. Δεν χάσαμε όλοι από τα μέτρα για τους μισθούς, το ασφαλιστικό. Την ώρα που κάθε εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος ματώνει από τη φοροεπιδρομή, το κεφάλαιο απολαμβάνει κέρδη, νέες φοροαπαλλαγές και τροφοδοσία με ζεστό χρήμα και τζάμπα εργασία από κάθε είδους προγράμματα, αναπτυξιακό νόμο κλπ.

 

 

 

 

PostHeaderIcon ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 73Η ΣτΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Ε.

 

Το ακόλουθο ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη ΣτΑ

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Καταγγέλλουμε τις τρομοκρατικές - εκδικητικές και παράνομες απολύσεις δύο αγωνιστών εργαζομένων, ενός συναδέλφου λογιστή, εκλεγμένου συνδικαλιστή στο ΔΣ της Ε.Λ.Ε.Π.Α.(Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής) και ενός εμποροϋπαλλήλου, μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,  από την εταιρεία ΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Ε.-Kettler (Εμπόριο οργάνων γυμναστικής με έδρα στο Κρυονέρι Αττικής) εξαιτίας της συμμετοχής τους στην 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Μαΐου ενάντια στον Νόμο - Λαιμητόμο για το ασφαλιστικό.

Οι δύο εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Μαΐου απαιτώντας την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η στάση τους ανησύχησε την εργοδοσίας η οποία από την επομένη κιόλας μέρα κινήθηκε εναντίον τους. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης ζήτησε από τον συνάδελφο λογιστή - προϊστάμενο του λογιστηρίου - για πρώτη φορά να καταγράψει όλες οι εργασίες τόσο του λογιστηρίου όσο και των υπόλοιπων τμημάτων και καταστημάτων της εταιρίας.

Επίσης, αμέσως μετά την απεργία τοποθέτησε κάμερες στο κατάστημα της Καλλιθέας, οπού εργαζόταν ο άλλος απεργός με σκοπό να παρακολουθεί τις κινήσεις του και να τον τρομοκρατήσει. Παράλληλα επέβαλλε καθηκοντολόγιο που αγνοεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις που απορρέουν από την σύμβαση εργασίας. Στο καθηκοντολόγιο μεταξύ άλλων έδινε εντολές πόσο καθαρή πρέπει να είναι η σφουγγαρίστρα και πόσο καλά πρέπει να καθαρίζουν οι εργαζόμενοι τις γωνίες. Οι δύο απεργοί ζήτησαν την κατάργηση των καμερών και του καθηκοντολογίου.

Σαν απάντηση στην στάση των εργαζομένων και την συμμετοχή τους στην απεργία, η εταιρεία στις 1 Ιουνίου με εξώδικο απέλυσε τον εμποροϋπάλληλο από το κατάστημα της Καλλιθέας.

Για την απόλυση του εμποροϋπαλλήλου, την επόμενη μέρα διαμαρτυρήθηκε ο συνάδελφος απεργός λογιστής, και διεκδίκησε την επαναπρόσληψη του. Στην συνέχεια ο εργοδότης προχώρησε σε λεκτική επίθεση ενάντια του, παρουσία άλλων συναδέλφων, με στόχο να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εις βάρος του. Επιπλέον, αφαίρεσε κάθε εργαλείο εργασίας (Η/Υ κ.α.) από το συνάδελφο λογιστή, μεθοδεύοντας έτσι την απόλυση του.

Στις 7 Ιουνίου με εξώδικο απέλυσε και τον συνάδελφο λογιστή, προϊστάμενο του λογιστηρίου της επιχείρησης.

Καταγγέλλουμε τις τρομοκρατικές - εκδικητικές και παράνομες απολύσεις

Καταγγέλλουμε την στάση του Υπουργείου Εργασίας, που στην τριμερή συνάντηση που έγινε ύστερα από αίτημα των οργανώσεων ΠΟΛ, Ε.Λ.Ε.Π.Α., και Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δεν ήταν σε θέση να διακρίνει ότι ο λόγος απόλυσης των δυο εργαζομένων είναι η συμμετοχή τους στην απεργία ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο (6,7 και 8 Μάη) και η πρωτοπόρα στάση τους στο χώρο δουλειάς.  Ο υφυπουργός βρήκε ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την απεργία είναι τέτοιος ώστε να μην συνδέεται με τις απολύσεις και αρκέστηκε σε μια σύσταση στον εργοδότη ώστε «να επανεξετάσει τις απολύσεις» καθώς όπως διατύπωσε «η απόλυση είναι το έσχατο μέσο». Δεν χαρακτήρισε καν τις απολύσεις σαν παράνομες και καταχρηστικές.

Οι τρομοκρατικές αυτές απολύσεις έρχονται σε μια περίοδο όπου συζητιούνται ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης τον Σεπτέμβρη οι ομαδικές απολύσεις, το κόψιμο 13ου και 14ου μισθού και ετοιμάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος που θα εμποδίζει παραπέρα την δράση των εργαζομένων π.χ. κήρυξη απεργίας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να σταθεί αλληλέγγυος. Να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία. Να σταματήσουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επαναπρόσληψη και των δύο συναδέλφων

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2016 21:54)

 

PostHeaderIcon ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ "ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ"

 

Από το Ριζοσπάστη

 

Παιχνίδια στις πλάτες των απολυμένων από κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα

Τους ζητούν να ρίξουν στην πυρά τις διεκδικήσεις για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, για να βγάλουν τα δικά τους σπασμένα τα νέα αφεντικά

Με δημοσίευμά της, η «Αυγή» επανήλθε στο ζήτημα της (μερικής) επαναλειτουργίας της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝ.ΚΛΩ.), διαπιστώνοντας ότι «η προσπάθεια των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους και να γίνουν το τρίτο αυτοοργανωμένο εγχείρημα μετά τη ΒΙΟΜΕ και τους Ρομπέν του Ξύλου που βάζει μπρος τις μηχανές (...) προσκρούει στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των τραπεζών, αλλά και στα συμφέροντα του εγχώριου βιομηχανικού λόμπι».

Εκτός από τις διαπιστώσεις που κάνει η «Αυγή» στο δημοσίευμά της, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που δίνει για το σχέδιο επαναλειτουργίας της επιχείρησης, η οποία «αποτελούσε το μεγαλύτερο κλωστοϋφαντουργικό όμιλο στη χώρα με 17 μονάδες και το 2005 είχε 200 εκατομμύρια ευρώ τζίρο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και άλλοι εργαζόμενοι είναι μαζί και κατάρτισαν σχέδιο για να μπορέσει η εταιρεία να γίνει βιώσιμη, χωρίς να χρειάζεται δανεισμούς ξανά και ξανά». Ολοι αυτοί, ισχυρίζεται η «Αυγή», αφού πρότειναν στις τράπεζες να βρουν επενδυτή, πριν ο όμιλος κηρύξει πτώχευση το 2012, και αφού κινήθηκαν οι ίδιοι για την εξεύρεση επενδυτικού fund που θα αναλάβει την επιχείρηση, βρέθηκαν άνεργοι και ξεκρέμαστοι, με τα ανείσπρακτα δεδουλευμένα και τις άλλες οφειλές της εργοδοσίας να ξεπερνούν σήμερα τα 36 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα μεγάλα είναι τα φέσια που άφησε ο όμιλος στο κράτος και στους πιστωτές του. Ενδεικτικά, χρωστάει 190 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, 40 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, άλλα τόσα στο ελληνικό Δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές της πτωχευμένης εταιρείας φτάνουν σήμερα τα 315 εκατ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα χρέη προς τρίτους. Ολοι αυτοί περιμένουν να πληρωθούν από τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, οι οποίοι, με ΠΝΠ της κυβέρνησης, πήραν αναβολή για ένα εξάμηνο, μέχρι τις 30/6/2016.

Εξόφθαλμη αβάντα από την κυβέρνηση

Σύμφωνα με την «Αυγή», η παρέμβαση της κυβέρνησης έγινε αφενός επειδή προέβλεπε ότι το τίμημα της εκποίησης θα ήταν ιδιαίτερα μικρό (10% της πραγματικής αξίας) λόγω της κρίσης και τα χρήματα δεν θα έφταναν για την αποζημίωση των εργαζομένων και αφετέρου για να δοθεί επιπλέον χρόνος σε όσους κινούν το εγχείρημα της επαναλειτουργίας, με τον τρόπο που θα περιγράψουμε πιο κάτω.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξόφθαλμη η στήριξη της κυβέρνησης σ' αυτή την πρωτοβουλία, την οποία άλλωστε σκοπεύει να συνδράμει και με νόμο, για το καθεστώς της επαναλειτουργίας κλειστών εργοστασίων στο πλαίσιο μιας «αλληλέγγυας» και «κοινωνικής οικονομίας».

Οπως διαβάζουμε στην «Αυγή», «η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει την ΕΝ.ΚΛΩ. και να κάνει πράξη κάτι που δεν θα έκανε καμία άλλη κυβέρνηση. Στις 12 Απριλίου ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης (υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης) η δημιουργία εννεαμελούς ομάδας εφτά επιστημονικών συμβούλων πέντε συναρμοδίων υπουργείων, καθώς και δυο εμπειρογνωμόνων, με στόχο την "αξιολόγηση και την τελική διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου για την επαναλειτουργία εγκαταστάσεων της υπό πτώχευση "ΕΝ.ΚΛΩ. ΑΕ"».

Σύμφωνα με την «Αυγή», «η πρώτη εκτίμηση της ομάδας εργασίας είναι θετική για την πρόταση των εργαζομένων και εκφράζεται η βούληση απ' όλες τις πλευρές να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να δοθεί λύση». Σημειώνουμε, πάντως, ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης προκάλεσε την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία για την ΠΝΠ που αναστέλλει τους πλειστηριασμούς.

Δανεικά κι αγύριστα τα δεδουλευμένα

Πάμε τώρα να δούμε την πρόταση αυτής της «ομάδας πρωτοβουλίας», που κινείται για την επαναλειτουργία ορισμένων (όχι όλων) από τα εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ. Σύμφωνα με την «Αυγή», «οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βγουν μπροστά και δείχνουν διατεθειμένοι να θυσιάσουν δεδουλευμένα». Ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι αποποιούνται τα δεδουλευμένα τους και στηρίζουν το εγχείρημα, δεν μας λέει η εφημερίδα. Ισως επειδή στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν αρκετά από τα πρώην διευθυντικά στελέχη της ΕΝ.ΚΛΩ.

Σημειώνουμε, εξάλλου, ότι το ενδιαφέρον τους για την ανεύρεση επενδυτή ξεκίνησε πριν πτωχεύσει η εταιρεία, την περίοδο που ο Λαναράς χρησιμοποιούσε την αγωνία των εργαζομένων ως μέσο πίεσης για να αποσπάσει στήριξη και δάνεια από τράπεζες και κράτος. Τώρα, σύμφωνα με την «Αυγή», «οι εργαζόμενοι προτείνουν στους πιστωτές, αντί να κυνηγούν οφειλές που δεν θα τους δοθούν ποτέ, το χρέος να γίνει κεφάλαιο. Αντί δηλαδή να εκποιούνται περιουσιακά στοιχεία κοψοχρονιά, να ξεκινήσει η υλοποίηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού πλάνου που έχει καταρτιστεί από τους ίδιους και το οποίο παράλληλα θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας».

Το επιχειρησιακό πλάνο που υποτίθεται ότι κατάρτισαν οι εργαζόμενοι, προβλέπει να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο οι ανείσπρακτες οφειλές της πρώην εργοδοσίας και έτσι, εργαζόμενοι και πιστωτές να αποτελέσουν τους νέους μετόχους - ιδιοκτήτες της νέας επιχείρησης. Αν κάποιοι δικαιούνται να τρίβουν τα χέρια τους από μια τέτοια εξέλιξη, αυτοί είναι οι πρώην ιδιοκτήτες της επιχείρησης, οι οποίοι μονομιάς απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους.

«Προίκα» στους πιστωτές τα εργοστάσια

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα να λειτουργήσουν τρεις από τις 17 μονάδες της πρώην ΕΝ. ΚΛΩ, δύο στην Κομοτηνή και μία στη Νάουσα, με τη φιλοδοξία να απασχολήσουν σε πρώτη φάση 350 εργαζόμενους και 700 σε βάθος πενταετίας. Οι εμπνευστές του σχεδίου έχουν λύσεις για όλα, ακόμα και για το πρόστιμο ύψους 35 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΕΕ στο ελληνικό Δημόσιο, για παλιότερα δάνεια και ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ, που κρίθηκε ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Τώρα, η ομάδα πρωτοβουλίας προτείνει να παραχωρηθούν τα 14 εργοστάσια από τα 17 έναντι των ζημιών που έχουν υποστεί οι πιστωτές, τα οποία συνολικά, μαζί με τον εξοπλισμό τους, υπολογίζεται ότι αξίζουν 150 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα λεφτά προτείνουν να καλυφθεί το πρόστιμο και μέρος των απαιτήσεων που έχουν οι άλλοι πιστωτές, στους οποίους μάλιστα προτείνεται να είναι οι πλειοψηφούντες μέτοχοι στο νέο εταιρικό σχήμα. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν διατεθειμένοι να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο με τα 27 από τα 35 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η παλιά τους εργοδοσία.

Επομένως, αυτό που λέει η «Αυγή», ότι οι εργαζόμενοι «προσπαθούν να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους», καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αυτό που προτείνει η «ομάδα πρωτοβουλίας», είναι να κεφαλαιοποιηθούν όλες οι οφειλές της πρώην εργοδοσίας και με βάση αυτή την αναλογία να συμμετέχουν εργαζόμενοι και πιστωτές στο νέο εταιρικό σχήμα. Ετσι, οι εργαζόμενοι από τη μια απεμπολούν κάθε προσδοκία να εισπράξουν έστω και ένα μέρος από τα δεδουλευμένα τους και από την άλλη αποκτούν καινούρια αφεντικά, τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές του Λαναρά, που θα πλειοψηφούν συντριπτικά στο νέο μετοχικό κεφάλαιο.

Κριτήριο κάθε επένδυσης είναι το κέρδος

Είναι, επίσης, καθαρό ότι οι πιστωτές της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ. δεν πρόκειται να αποδεχτούν μια τέτοια λύση, αν δεν τους διασφαλίζει κέρδη μεγαλύτερα από τις οφειλές που φιλοδοξούν να εισπράξουν. Ούτε αυτό, όμως, είναι αρκετό. Επιπλέον όρος για τη συμμετοχή τους είναι να διαβλέπουν υψηλή απόδοση των κεφαλαίων που θα επενδύσουν με τη μορφή της κεφαλαιοποίησης των οφειλών, δηλαδή να βλέπουν μεγάλα περιθώρια κέρδους σ' αυτή τους την επένδυση.

Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για να επενδύσουν οι καπιταλιστές και για μια τέτοια επένδυση μιλάμε στην περίπτωση της επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. Καμιά τράπεζα και κανένας πιστωτής του Λαναρά δεν πρόκειται να απεμπολήσει τις οικονομικές απαιτήσεις του από την πρώην ΕΝ.ΚΛΩ. «για την ψυχή της μάνας του», πόσο μάλλον για να ξαναβρούν δουλειά μερικές εκατοντάδες από τους χιλιάδες απολυμένους του παλιού ομίλου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από τους εμπλεκόμενους και κυρίως οι τράπεζες δεν καλοβλέπουν το σχέδιο της «ομάδας πρωτοβουλίας», όσο κι αν η «Αυγή» τις εγκαλεί ότι δυσκολεύουν το εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι ...ανακεφαλαιοποιήθηκαν με λεφτά του λαού. Αυτός, όμως, είναι και ο λόγος για τον οποίο άλλες μερίδες του κεφαλαίου θεωρούν προς το συμφέρον τους να μην ευοδώσει το σχέδιο, καθώς στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και διακλαδικά, «το βιομηχανικό λόμπι δεν βλέπει θετικά την επαναλειτουργία των κλωστηρίων, με το επιχείρημα ότι θα βλάψει τον ανταγωνισμό η εκκίνηση εταιρείας όπου έχει συμφέροντα και το κράτος», όπως παρατηρεί η «Αυγή».

Από εκεί και πέρα, ακόμα κι αν πάρουν μπροστά οι μηχανές, η νέα εργοδοσία δεν θα δυσκολευτεί να επιβάλει όρους γαλέρας στα εργοστάσια, για τον επιπλέον λόγο ότι θα απευθύνεται σε εργαζόμενους έτοιμους να δεχτούν να δουλέψουν ακόμα και τζάμπα, για να «πάει καλά» η επιχείρηση στην οποία και οι ίδιοι κατέχουν μετοχές.

Η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω

Η «Αυγή», βέβαια, παρουσιάζει την πραγματικότητα όπως βολεύει την κυβέρνηση και φτάνει σε δυο αράδες να καταργεί ακόμα και νομοτέλειες του καπιταλισμού. Οπως μας πληροφορεί η εφημερίδα, το κέρδος για τους νέους μετόχους είναι εγγυημένο, επειδή «θα παράγονται προϊόντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς και όχι τυχαία, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να μπορεί η διοίκηση Λαναρά να εξασφαλίζει δανειοδοτήσεις, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι».

Αλήθεια, όμως, ποιος καπιταλιστής δεν παίρνει υπόψη του στην παραγωγή τις «ανάγκες τις αγοράς»; Και γιατί οι ανταγωνιστές της νέας ΕΝ.ΚΛΩ. θα σταματήσουν τώρα να κάνουν το ίδιο; Στη διαδικασία της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου, ο κάθε ξεχωριστός καπιταλιστής προσπαθεί να κυριαρχήσει έναντι των ανταγωνιστών του και να καλύψει αυτός τις «ανάγκες της αγοράς», για να αυξήσει την κερδοφορία του.

Γι' αυτό η παραγωγή στον καπιταλισμό είναι άναρχη, είτε την εξετάσει κανείς σ' ένα μεμονωμένο κλάδο, είτε στο σύνολο της οικονομίας. Από 'δω προκύπτουν και οι κρίσεις του καπιταλισμού, που είναι κρίσεις υπερπαραγωγής προϊόντων και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Μόνο η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, που θα γίνεται με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να εξαλείψει την αναρχία στην παραγωγή, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 26 Μάιος 2016 10:20)

 

PostHeaderIcon ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

 

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ξεπερνώντας ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ, μεθοδεύει την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου Ασφαλιστικού-Φορολογικού αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική μεθόδευση που στόχο έχει να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς λαϊκές αντιδράσεις. Πρόκειται για μια ενέργεια που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων και του κράτους τους.

Τα νέα μέτρα οδηγούν μαζικά τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους οικονομολόγους, λογιστές-φοροτεχνικούς στην εξαθλίωση. Με τη φορολογία και το ασφαλιστικό, θα υφαρπάζονται τα 2/3 του εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Η μαζική αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας οδηγεί σε περεταίρω συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων.

Το γελοίο κυβερνητικό επιχείρημα για «μικρό πακέτο» σε σχέση με τα προηγούμενα θρυμματίζεται, αν σκεφτεί κανείς πως η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλα τα  προηγούμενα πακέτα μέτρων που έχουν οδηγήσει στην ανέχεια τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Το επιχείρημα περί πετυχημένης διαπραγμάτευσης διαλύεται απ’ τον αυτόματο κόφτη που θα οδηγεί σε συνεχή πρόσθετα, αφόρητα μέτρα, οποτεδήποτε δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δεν πρόκειται για τυχαία μέτρα. Εφαρμόζονται διαχρονικά σ’ ολόκληρη την ΕΕ γιατί τα απαιτούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Το επόμενο διάστημα προετοιμάζεται το πακέτο των μέτρων διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, στο βωμό της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και των κερδών των ομίλων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι φάρμακο. Είναι φαρμάκι για τους εργαζόμενους. Γιατί πατάει πάνω σε θρυμματισμένα εργασιακά δικαιώματα, κατακτήσεις που δεν θα μας επιστραφούν αν πιαστούν οι στόχοι.

Η κυβερνητική μεθόδευση αποδεικνύει κάτι ακόμα. Αποδεικνύει πως η σημερινή κυβέρνηση του κεφαλαίου, όπως και οι προηγούμενες, φοβάται το εργατικό-λαϊκό κίνημα, τρέμει μπροστά σε ενδεχόμενες λαϊκές αντιδράσεις. Δείχνει πως οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας. Πως μπορούμε να αντισταθούμε, να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την  πολιτική της άρχουσας τάξης, που τσακίζει τη ζωή μας. Δείχνει πως η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί υπηρέτες της φοβούνται μην τυχόν και «ξυπνήσουμε μονομιάς και έρθει ανάποδα ο ντουνιάς». Γι’ αυτό και προσπαθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο εν κρυπτώ, αιφνιδιαστικά, σαν τον κλέφτη...

Η μεθόδευσή τους θα τους «γυρίσει μπούμερανγκ». Η πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης μας πεισμώνει, μας κάνει πιο αποφασισμένους να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε. Η επίθεση της άρχουσας τάξης αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Γι’ αυτό και η αντεπίθεσή μας πρέπει να έχει παλλαϊκό χαρακτήρα.

Ο ξεσηκωμός όλου του λαού ξεκινώντας από σήμερα με κορύφωση το ερχόμενο τριήμερο είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Τα δικαιώματα κατακτιούνται με αγώνες.

Δίνουμε τη μάχη, μέσα απ’ τα ταξικά σωματεία μας, με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Οργανώνουμε την πάλη μας απέναντι στην πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης, συγκρουόμαστε με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων μέχρι την τελική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της άρχουσας τάξης.

ΟΛΟΙ στην 48ωρη απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την

Παρασκευή 6 Μάη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια (προσυγκέντρωση πλ. Κάνιγγος 10.30 π.μ.)

ΟΛΟΙ στο συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Μάη στις 6μ.μ.  στην Ομόνοια 

(προσυγκέντρωση πλ. Κάνιγγος 17.30)

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά την Κυριακή 8 Μάη

στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση πλ. Κάνιγγος 9.00 π.μ.)


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 05 Μάιος 2016 16:25)

 

PostHeaderIcon ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Προς:

Πρόεδρο ΟΕΕ,

Προεδρείο ΚΔ του ΟΕΕ,

Μέλη ΚΔ ΟΕΕ

ΑΙΤΗΜΑ

 

Όπως έγινε ήδη γνωστό, η κυβέρνηση με απαράδεκτες και εκφυλιστικές μεθοδεύσεις φέρνει το Σαββατοκύριακο 7-8/5 για ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τον αντιλαϊκό νόμο-λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πρέπει να πάρουν την κατάλληλη απάντηση.

Αιτούμαστε να συνεδριάσει έκτατα η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ, αύριο Παρασκευή 6/5/2016 για να καθορίσει  τη στάση της και να καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις.

ΑΘΗΝΑ, 5/5/2016

 

 

Εκ μέρους της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ/ΔΠΚ-Ο

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

μέλος της ΚΔ του ΟΕΕ

ΑΘΗΝΑ, 5/5/2016