Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 42 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Δ. ΤΟΥ ΟΕΕ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ» ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΕΓΚΥΡΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Η 74η ΣτΑ, η πρώτη με τις πρόσφατες εκλογές στο ΟΕΕ, είχε ως κύριο θέμα την εκλογή της νέας Κεντρικής Διοίκησης του επιμελητηρίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών για τους 13 συνδυασμούς και η κατανομή των αντιπροσώπων σε κάθε συνδυασμό είναι γνωστά. Οι συσχετισμοί εξακολουθούν να είναι αρνητικοί για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Η διαδικασία εκλογής της νέας ΚΔ απέδειξε ότι όλο το διάστημα μετά τις εκλογές εξελίχθηκε μεταξύ των παρατάξεων ένα άθλιο και χωρίς αρχές παιχνίδι παζαριών, συναλλαγών, αποχωρήσεων και συγκολλήσεων για το μοίρασμα των καρεκλών στη νέα ΚΔ που αλλοιώνουν τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΟΕΕ. Πρωταγωνιστές σε αυτό το παιχνίδι ήταν από τη μια ΔΗΚΙΟ (ΝΔ)-ΠΔΣΟ (ΠΑΣΟΚ) και από την άλλη οι δήθεν ακομμάτιστες, «ανεξάρτητες» συντεχνιακές παρατάξεις.

Η ΠΔΣΟ (δεύτερη δύναμη στις εκλογές) σπαρασσόταν από τις εσωτερικές κόντρες μεταξύ ομάδων για τον έλεγχο της παράταξης. Στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τις έδρες που της αναλογούσαν, αναζήτησε σανίδα σωτηρίας στη ΔΗΚΙΟ.

Η συντεχνιακή ΠΟΦΕ-Ε  έσπασε σε δύο ψηφοδέλτια και συνεργάστηκε με τους «Αν. Αιγαίου» από τους οποίους αποχώρησαν μετά τις εκλογές δύο αντιπρόσωποι διότι δεν τα βρήκαν στην «μοιρασιά». Η ΠΟΦΕ-Ε κατέληξε ακόμα σε συμφωνία με τις επίσης συντεχνιακές ΕΣΚΟ και «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ», οι οποίες συμφωνήσαν να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της ΠΟΦΕ-Ε. Η στήριξη τους στην ΠΟΦΕ-Ε ήταν αποτέλεσμα διεργασιών, κοινών συσκέψεων και συμφωνιών που εξελίχθηκαν βδομάδες πριν την σύγκληση της 74ης ΣτΑ.

Η «ανεξάρτητη» και «ακομμάτιστη» ΔΑΚΟ ξαφνικά ερωτοτρόπησε με τη ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) και συνεργάστηκαν στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΙΟ για την εκλογή νέας ΚΔ.

Και αφού προηγήθηκε όλο αυτό το άθλιο παιχνίδι συναλλαγών, το  «θέατρο» συνεχίστηκε στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέας ΚΔ σημαντικό τμήμα των αντιπροσώπων της ΠΔΣΟ ψήφισε «άκυρο»-«λευκό». Μόλις έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης ότι η ΠΔΣΟ χάνει για μια ψήφο την 4η έδρα στην ΚΔ, εξελίχθηκε μια άθλια προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος, ακόμα και με επιχείρηση ακύρωσης έγκυρου ψηφοδελτίου άλλης παράταξης, προκειμένου να κερδίσει την έδρα. Σε αυτήν την αθλιότητα πρωταγωνίστησαν αντιπρόσωποι της ΠΔΣΟ με την κάλυψη άλλων παρατάξεων.

Τελικά κάτω από την αποφασιστική στάση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ και της πλειοψηφίας των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, η προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος δεν πέρασε, παρά τις ενστάσεις της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου της ΠΟΦΕ-Ε στην Εφορευτική Επιτροπή, αφού ήταν ο μόνος που συντάχθηκε τελικά  με τις αθλιότητες και την ένσταση της ΠΔΣΟ, καθ΄υπόδειξη και πίεση της ηγεσίας της ΠΟΦΕ-Ε. Το «ακομμάτιστο» για την ΠΟΦΕ-Ε πήγε περίπατο….

Τα παιχνίδια αυτά είναι ξένα προς τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων. ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ-«ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ»-«Αν. ΑΙΓΑΙΟΥ»-ΑΚΙΟΕ σκοτώνονται και παζαρεύουν για τις καρέκλες στην ΚΔ, αλλά συνεργάζονται μια χαρά στην στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χαράτσωμα λογιστών-φοροτεχνών!!!

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 15:02)

 

PostHeaderIcon Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017- ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στην 74η ΣτΑ, την πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές στο ΟΕΕ, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του για το έτος 2017. Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είναι αποκαλυπτική για το ρόλο κάθε παράταξης. Ο προϋπολογισμός για ακόμα μια φορά καλύπτει τα έσοδα του ΟΕΕ κατά 85% από το χαράτσωμα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνών.

Ο απαράδεκτος προϋπολογισμός του ΟΕΕ υπερψηφίστηκε από ΔΗΚΙΟ (ΝΔ)-ΠΔΣΟ (ΠΑΣΟΚ) και τις συντεχνιακές παρατάξεις ΑΚΙΟΕ-ΑΝΕΞ. ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΚΟ-ΔΑΚΟ. Υπερψηφίστηκε από την ΠΟΦΕ-Ε που καπηλεύεται την ομοσπονδία των ελεύθερων επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνών, αλλά δεν ξεχνά να τους φορτώνει το απαράδεκτο χαράτσωμα για να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Η ΣΥΝΑΡΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «λευκό» χωρίς να διαφωνεί επί της ουσίας, ενώ επανέφερε τη λογική ότι οι οφειλές στο ΟΕΕ είναι απώλεια «δημόσιων εσόδων».

Αποκαλυπτική ήταν και η στάση της «νεοφώτιστης» «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ». Ναι μεν καταψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά όπως σημειώνει και σε ανακοίνωση της δεν διαφωνεί  με το χαράτσωμα των λογιστών-φοροτεχνών. Για αυτό κατά την εκλογή της νέας ΚΔ οι αντιπρόσωποί τους έσπευσαν να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της ΠΟΦΕ-Ε που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Αυτό θα πεί… «συνεπής» υπεράσπιση των λογιστών-φοροτεχών. Φαίνεται ότι σε λίγο χρονικό διάστημα έχουν μάθει όλα τα κόλπα της ΣΥΡΙΖΑικης αμφισημίας και εξαπάτησης!!!!!

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ με συνέπεια καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Κατήγγειλε το απαράδεκτο χαράτσωμα Λογιστών-φοροτεχών. Κατήγγειλε την προσθήκη νέων χαρατσιών για «νέες υπηρεσίες» για την ηλεκτρονική υπογραφή, επιμόρφωση και πιστοποίηση σε νέους τομείς.

Προέβαλε την θέση ότι το ΟΕΕ ως κρατικός θεσμός πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία και τις δράσεις του. Σε αυτήν την κατεύθυνση να περιοριστεί η συνδρομή των μελών σε ένα συμβολικό ποσό.

Επιμένουμε στην ανάγκη κατάργησης όλων των χαρατσωμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος, την υποχρεωτική επιμόρφωση, την υπεύθυνη δήλωση, την ηλεκτρονική υπογραφή. Οι όποιες παροχές πρέπει να δίνονται δωρεάν, ειδικά όταν αφορούν την άσκηση επαγγέλματος και ανεξάρτητα από την καταβολή της συνδρομής στο ΟΕΕ.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ τόνισε για ακόμα μια φορά τα ζητήματα που αποδεικνύουν ότι ο προϋπολογισμός κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αντιλαϊκή πολιτική. Η πλειοψηφία των παρατάξεων αποδέχεται  την περικοπή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και το φόρτωμα της λειτουργίας του ΟΕΕ στα μέλη του και γενικότερα στους Λογιστές-Φοροτέχνες. Αποδέχονται και υλοποιούν όλες τις κατευθύνσεις για δημιουργία επαγγελματικών ενώσεων ιμάντων υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και υλοποίησης της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια. Όλες οι δράσεις του ΟΕΕ κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η πλειοψηφία της εκάστοτε Κεντρικής Διοίκησης  φορτώνει το κόστος λειτουργίας του ΟΕΕ σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές-φοροτεχνικούς-μελετητές. Καταγγείλαμε ότι έχει προσαρμοστεί στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική για περικοπές των κρατικών δαπανών,  που εκφράζεται και με την εφαρμογή του «κόφτη», την περιστολή δαπανών μισθοδοσίας και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που είναι αναγκαίο για την διεκπεραίωση των εργασιών του ΟΕΕ. Την ίδια ώρα αυξάνει τα χαράτσια σε βάρος των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών.

Έτσι λοιπόν οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση για να εξασφαλιστούν πόροι και στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους, αντανακλούνται και στη λειτουργία του ΟΕΕ.

Διαφωνούμε με τον προσανατολισμό των δαπανών του προϋπολογισμού. Αξιοποιούνται για να παίζει το ΟΕΕ το ρόλο στήριξης της πολιτικής του αστικού κράτους που υπηρετεί τα μονοπώλια. Δράσεις που στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς, που προωθούν την ενσωμάτωση των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων στην εφαρμογή όλων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.

Η αξιοποίηση των ΕΣΠΑ δεν υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά τις ανάγκες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις γενικότερες κατευθύνσεις για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης σε μια σειρά τομείς. Πηγαίνουν μαζί με την κατεδάφιση εργατικών δικαιωμάτων, την προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, την αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για προγράμματα εκμετάλλευσης των νέων άνεργων και των εργαζόμενων.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ επίσης κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα για τη μείωση των συνδρομών:

«Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους οικονομολόγους, η βάρια φοροαφαίμαξη, η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, τους έχουν οδηγήσει σε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Σε αυτές τις συνθήκες σημαντικό μέρος τους αδυνατεί να πληρώσει τις ετήσιες συνδρομές στο ΟΕΕ. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το βαρύ χαράτσωμα για την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, τις υπεύθυνες δηλώσεις, τα σεμινάρια κ.α.

Προτείνουμε να παρθεί απόφαση από τη ΣτΑ ώστε:

Για τους μακροχρόνια ανέργους να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για όσο διάστημα παραμένουν στην ανεργία.  Να γίνει ρύθμιση οφειλόμενων συνδρομών άνω των 5 χρόνων με διαγραφή του 50% του οφειλόμενου ποσού. Να μειωθεί κατά 1/3 το ύψος της συνδρομής για όλα τα μέλη του Ο.Ε.Ε. που είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, με μπλοκάκια μίσθωσης υπηρεσιών, ανασφάλιστοι κλπ), με ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000€ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 με προσαύξηση 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί. Στην ίδια κατεύθυνση να καταργηθεί η εισφορά για την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή-φοροτέχνη-μελετητή και την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υπογράψει την απαραίτητη ΚΥΑ για την υλοποίηση όλων των παραπάνω. Απαιτούμε την αποκλειστική χρηματοδότηση του ΟΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτούνται όλες οι ανάγκες λειτουργίας του, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία και να υποστηρίζεται η διοργάνωση δωρεάν επιμορφωτικών-ενημερωτικών σεμιναρίων για όλους τους οικονομολόγους, λογιστές και φοροτέχνες».

Η πλειοψηφία των άλλων παρατάξεων καταψήφισε το ψήφισμα. ΣΥΝΑΡΟ-«ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ» το απέρριψαν μη ψηφίζοντας.

 

 

PostHeaderIcon ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΚΚΕ

Με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων κομμάτων υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ελεγκτικές εταιρείες στην ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. «Ναι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑΝΔΔημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), Ένωση ΚεντρώωνΑΝΕΛ και Το Ποτάμι. «Όχι» ψήφισε η Χρυσή Αυγή.

Τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς λογιστές, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.

Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/56, η οποία «καθορίζει τους όρους χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και εγγραφής στο Δημόσιο Μητρώο των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Το ζητούμενο της οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση κοινών κανόνων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τους ελέγχους των επιχειρήσεων και τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται «να βελτιωθεί η προστασία των επενδυτών».

Το νομοσχέδιο περιέχει μέτρα που αφορούν τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές, ενώ στρώνει το δρόμο για να ενισχυθεί η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών με έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ. Επίσης, προβλέπεται ότι οι ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του ελεγκτικού έργου, δηλαδή «εργασιακή ειρήνη», αλλά και «αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική άδεια του ορκωτού λογιστή», προωθώντας την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Όπως είπε ο Σάκης Βαρδαλής: «Το πρόβλημα που έχουν οι επενδυτές είναι το πού θα αξιοποιήσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους, πού θα τα επενδύσουν, ώστε να αποσπούν κάθε φορά ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Αυτό να γίνεται, βεβαίως, χωρίς μεγάλο ρίσκο, χωρίς να έχουν μπροστά τους κίνδυνους όπως πτωχεύσεις, κανόνια, που οδηγούν στην απαξίωση μέρους του κεφαλαίου τους. Και γι’ αυτό το λόγο τούς είναι χρήσιμες οι σωστές πληροφορίες, οι αξιόπιστοι έλεγχοι των επιχειρηματικών ομίλων, αντικειμενικότητα των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται από τις επιχειρήσεις μέσα από την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υποχρεωτικών ελέγχων οι οποίοι διενεργούνται στην ΕΕ. Και επομένως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον τους για την εποπτεία πάνω στις ελεγκτικές εταιρείες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάργησαν το Σώμα Ορκωτών Λογιστών που ήταν μία υπηρεσία του Δημοσίου και στη θέση του δημιούργησαν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. «Και τώρα τι έχουμε στην πράξη; Ο έλεγχος να ασκείται από τους ίδιους ουσιαστικά τους ελεγχόμενους, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, τους ελεγκτές και τους ελεγχόμενους, βρίσκονται ανώνυμες εταιρείες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «παρά τις διακηρύξεις περί ενίσχυσης της ανεξαρτησίας, της αξιοπιστίας των ελέγχων, την αναβάθμιση του ρόλου του ορκωτού λογιστή, στην ουσία έχουμε την κατάργηση της ανεξαρτησίας του ελεγκτή και του ελεγκτικού έργου» από τη στιγμή που ο ελεγκτής ή η ελεγκτική επιχείρηση επιλέγεται από την ίδια την ελεγχόμενη εταιρεία.

Στη δευτερολογία του ανέδειξε τη συμφωνία των υπόλοιπων κομμάτων στην ανάγκη να βοηθηθούν οι επενδυτές για το που θα επενδύσουν και σημείωσε ότι το μόνο βέβαιο είναι πως τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν πριν και μετά το 2018 με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο.

Για να δείτε την τοποθέτηση του Σ.Βαρδαλή πατήστε εδώ

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 16:02)

 

PostHeaderIcon ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Καταψήφισε το ΚΚΕ, επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου με τον τίτλο: «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις» και ενσωματώνει σχετική Οδηγία της ΕΕ.Το ζητούμενο του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση κοινών κανόνων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσο αφορά τους ελέγχους των επιχειρήσεων και τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «να βελτιωθεί η προστασία των επενδυτών». Το κυριότερο μέρος του αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης 56/2014, με στόχο την παραπέρα απελευθέρωση των ανωνύμων εταιρειών των «ορκωτών λογιστών», διευκολύνοντας κι άλλο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο χώρο με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως και «να αυξηθεί ο ελάχιστος βαθμός σύγκλισης σε ό,τι αφορά τα ελεγκτικά πρότυπα βάσει των οποίων διενεργούνται οι υποχρεωτικοί έλεγχοι». Συνοπτικά, περιέχονται μέτρα που αφορούν στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση από την «ανεξάρτητη αρχή» της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποιήσεων και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) της επαγγελματικής άδειας στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές, ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυεθνικών με έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ. Περιγράφεται πώς θα είναι η εσωτερική οργάνωση των ελεγκτικών εταιρειών, καθορίζονται τα ελεγκτικά πρότυπα που θα ακολουθούν οι ορκωτοί λογιστές κ.λπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Σάκης Βαρδαλής «και αυτή η Οδηγία» είναι ενταγμένη στο στόχο «της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, στην προσέλκυση των επενδυτών. Και προκειμένου να έρθουν, δημιουργείτε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους» τόσο όσον αφορά τις ίδιες τις ελεγκτικές εταιρείες όσο και για εκείνες που εμφανίζονται ως επενδυτές.

Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετέτρεψαν το Σώμα Ορκωτών Λογιστών από υπηρεσία του Δημοσίου που ασκούσε έλεγχο σε ανώνυμες εταιρείες δηλαδή στα ΝΠΙΔ, σε ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα πλέον «ο έλεγχος να ασκείται ουσιαστικά από τους ίδιους τους ελεγχόμενους», ανώνυμες εταιρείες να ελέγχουν ανώνυμες εταιρείες. Μάλιστα, ο ελεγκτής επιλέγεται από την ελεγχόμενη εταιρεία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οπως σημείωσε, όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, είναι τουλάχιστον κοροϊδία να γίνεται λόγος στο νομοσχέδιο περί ανεξαρτησίας των ελεγκτικών εταιρειών. Οσον αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε ότι μόνο σε 6 εταιρείες (5 από αυτές είναι παραρτήματα μεγάλων πολυεθνικών) του χώρου, δουλεύουν 3.200 εργαζόμενοι μέσα σε καθεστώς όπου κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι μισθοί πείνας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Σ. Βαρδαλής στο άρθρο 7 στο οποίο προβλέπεται «η αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική άδεια του ορκωτού λογιστή». Αυτό, σημείωσε, «σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, για τον έλεγχο των θεωρητικών γνώσεων και τα γνωστικά αντικείμενα των επαγγελματικών εξετάσεων, στην ουσία προωθούν την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που προβλέπεται και από τη συνθήκη της Μπολόνια».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ τόνισε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι προς το συμφέρον των μονοπωλίων και των «επενδυτών». Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Το πρόβλημα που έχουν οι επενδυτές είναι το που θα αξιοποιήσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους ώστε να αποσπούν κάθε φορά ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Αυτό να γίνεται, βέβαια, και χωρίς μεγάλο ρίσκο, χωρίς να έχουν μπροστά τους κίνδυνους όπως πτωχεύσεις, κανόνια, που οδηγούν στην απαξίωση μέρους του κεφαλαίου τους και γι’ αυτό το λόγο τους είναι χρήσιμες οι σωστές πληροφορίες, οι αξιόπιστοι έλεγχοι των επιχειρηματικών ομίλων και επόμενα είναι μεγάλο το ενδιαφέρον τους για την εποπτεία πάνω στις ελεγκτικές εταιρείες. Και όσο αυτές οι ελεγκτικές εταιρείες είναι λιγότερες και μεγαλύτερες, τόσο πιο εύκολος θα είναι γι’ αυτούς ο έλεγχος».

Ο Σάκης Βαρδαλής αναφέρθηκε στην εμπειρία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες δεν απέφυγαν την χρεωκοπία, παρά την όποια υποτιθέμενη αναβάθμιση του ελεγκτικού έργου. Επίσης, ανέδειξε την καταστρατήγηση και αυτής ακόμη της ανεπαρκέστατης εργατικής νομοθεσίας για τους λογιστές.

Για να δείτε την τοποθέτηση του Σ.Βαρδαλή πατήστε εδώ

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 11:19)

 

PostHeaderIcon ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Έλσα Ζαμπέτα, εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία της Ομοσπονδίας με το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι η παραπέρα προσαρμογή «του ιδιωτικοποιημένου ελεγκτικού έργου» με τα πρότυπα της ΕΕ, στη πράξη σημαίνει «παραπέρα απελευθέρωσης της λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών» και θα έχει συνέπειες μεγαλύτερες από αυτές που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Όπως σημείωσε, «το ωράριο στις ελεγκτικές εταιρείες έχει γίνει λάστιχο. Ειδικά τις περιόδους που δημοσιεύονται ισολογισμοί και γενικά στις περιόδους που συσσωρεύεται η δουλειά, οι εργαζόμενοι φεύγουν και μετά τις 12 το βράδυ και δουλεύουν και τα σαββατοκύριακα». Εργαλείο που εντείνει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων είναι η «αξιολόγηση», ενώ στους όρους πρόληψης προβλέπεται ότι δύο με τρεις κακές «αξιολογήσεις» θεωρείται λόγος απόλυσης.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι «αιτία απόλυσης θεωρείται και η απόκτηση παιδιού», ενώ έχουν καταγραφεί και πολλές περιπτώσεις «ψυχολογικής κατάρρευσης», μέχρι και καρδιακά επεισόδια, από την μεγάλη εντατικοποίηση. Όσο για τη ΣΣΕ, αυτή δεν ισχύει από το 2010. «Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, η "Ρrice Waterhouse Cooper" και "Deloyed" ανακοίνωσαν την αύξηση του επίσημου εργάσιμου ωραρίου σε 9 ώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να δείτε την τοπθέτηση της Έλσας Ζαμπέτα πατήστε εδώ

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 12 Ιανουάριος 2017 17:47)