Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Το 16ο περιφερειακό τμήμα Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του, και από τους πρώτους μάλιστα, μαζί  με τους «παραγωγικούς φορείς της Κέρκυρας»  με προεξέχοντες την  Ένωση Ξενοδόχων, το  Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, το Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας κλπ. σε ένα κείμενο καλωσορίσματος της εταιρίας NCH Capital Inc στον Ερημίτη Κέρκυρας, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να τονίσουμε βέβαια το θέμα αυτό ποτέ δεν συζητήθηκε στην τοπική διοίκηση του ΟΕΕ.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων πιστεύει ότι ο λαός δεν πρέπει να ταχθεί κάτω από σημαίες ξένων συμφερόντων, πρέπει να παλέψει ενάντια σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με οποιοδήποτε τρόπο  προωθούνται, και να καταδικάσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που τις προωθούν άμεσα ή έμμεσα. Η Τοπική Διοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια) που υποτίθεται ότι διαφωνούν στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου αφού αυτή την πολιτική και αυτή την κυβέρνηση στηρίζουν. Ο λαός θα πρέπει να αγωνιστεί μέσα από το εργατικό λαϊκό κίνημα ώστε οι δημόσιες υποδομές, τα δημόσια κτήρια και εκτάσεις να γίνουν Λαϊκή περιουσία.

Έτσι, θεωρούμε ότι και η θέση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ   είναι στο πλευρό του λαϊκού εργατικού κινήματος  που αντιπαλεύει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις – εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών που στόχο έχουν τη  διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η ανάπτυξη που υπόσχονται είναι η ανάπτυξη των κερδών τους που θα πατάει πάνω στα διαλυμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες κανένα συμφέρον δεν έχουν με το να συνασπίζονται με το μεγάλο κεφάλαιο. Οι σύμμαχοί τους είναι οι εργαζόμενοι.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων καλεί τους εργαζόμενους, οργανωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, να παλέψουν για:

ü  Να ακυρωθούν τώρα οι συμφωνίες ΤΑΙΠΕΔ – μεγαλοεπιχειρηματιών, για την παραχώρηση υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, ΔΕΗ κ.α.) και την παραχώρηση εκτάσεων, όπως ο Ερημίτης κτλ.

ü  Να μην παραχωρηθούν στους μεγαλοκαρχαρίες ο Ίσσος, οι Αλυκές στη Λευκίμμη, άλλες 110 παραλίες κι υποδομές που περιλαμβάνονται στην περιουσία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

ü  Την προοπτική, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου οι δημόσιες εκτάσεις και οι υποδομές, θα είναι λαϊκή περιουσία και ο εργαζόμενος λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Κέρκυρα 9/2/2017

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 10 Φεβρουάριος 2017 23:18)

 

PostHeaderIcon ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες όλης της χώρας, με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τους, έχουν επιλέξει το δρόμο του αγώνα.

Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την περικοπή επιδοτήσεων που επιβάλλει νέες δυσκολίες επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ που θα αφήσει νέες χιλιάδες αγρότες ανασφάλιστους, την αύξηση της φορολογίας τους.

Είναι η ίδια πολιτική που αυξάνει τη φορολογία στους αυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες μέσω της αύξησης της προκαταβολής φόρου, της παγίωσης της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος,  της μη ύπαρξης αφορολογήτου κ.ά.

Όλοι μαζί εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες, αγρότες οφείλουμε να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε την επιχείρηση διαίρεσης του αγωνιζόμενου λαού, που επιχειρεί η Κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Είμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στο ξεκλήρισμά τους.

Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία των επαγγελματιών και την Ο.Ε.Β.Ε.Σ. Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των αγροτών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 12:00 στη Δ.Ο.Υ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για να εκφράσουμε έμπρακτα την κοινωνική μας αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα τους.

Γιατί ο δικός τους αγώνας είναι και δικό μας αγώνας.

ΟΜΟΦΩΝΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γραμματέας

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ                                                                              ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                                                                             ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017 13:39)

 

PostHeaderIcon ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Ε.Λ.Ε.Π.Α.)
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.)
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 02 923 - 38 35 093, ΦΑΞ 33 06 776 -  ΑΘΗΝΑ
Web site: www.elepa.gr. E_ mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .


Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2017

 

«Εργάζομαι σε ελεγκτική και…» Μέρος α’


Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες στις ελεγκτικές, λογιστικές, συμβουλευτικές εταιρίες,

Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, δουλειά τα σαββατοκύριακα με μισθό αναντίστοιχο της εργασίας μας, υπερωρίες που τις περισσότερες φορές δεν αμείβονται σωστά ή και καθόλου.

Την ίδια στιγμή αξιολογούμαστε δύο και τρείς φορές τον χρόνο από την εργοδοσία για το αν είμαστε «επαρκείς» ως προς την εργασία μας!!!

Και σαν να μην έφταναν όλα, οι μεγαλύτεροι εργοδότες του κλάδου, όπως η PwC (το ίδιο έγινε και σε Deloitte, EY) αποφασίζοντας αυτοβούλως, προσπάθησαν να μεταβάλλουν το ωράριο από οχτάωρο σε εννιάωρο. Επί της ουσίας να μεταβάλλουν τον νόμιμο εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο από 40 σε 48 ώρες, με πολλές αρνητικές προεκτάσεις στην ζωή μας (πχ ποιες και πόσες υπερωρίες θα πληρώνονται, περαιτέρω μείωση του ελεύθερου χρόνου κ.α.).

Μετά από καταγγελία της ΠΟΛ και της ΕΛΕΠΑ στην επιθεώρηση εργασίας (4/11/16), σε συνέχεια καταγγελιών δεκάδων συναδέλφων σχετικά με την βλαπτική μεταβολή αυτή, η επιθεώρηση εργασίας πήρε θέση υπέρ του αιτήματος των εκπροσώπων μας (1/12/16) και κάλεσε την PwC να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ότι το ωράριο επανέρχεται στο οχτάωρο.

Τι έκανε η εργοδοσία της PwC; “Συμμορφώθηκε” τόσο πολύ με την απόφαση του ΣΕΠΕ, που από την μια  απείλησε εργαζόμενους της εταιρίας που ενημέρωναν για την απόφαση αυτή και από την άλλη, μέχρι και ξενοδοχεία μίσθωσε για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην είναι στα γραφεία της εταιρίας και τους πάρει χαμπάρι η επιθεώρηση εργασίας .

Αλλά το πράγμα έχει και συνέχεια. Οι εταιρίες αυτές καρπώνονται αμύθητα κέρδη (μέχρι και mail μας στέλνουν για το πόσο κερδοφόροι ήταν), τα οποία ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι παράγουμε. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη τους επικαλούνται τα μειωμένα σε αξία τιμολόγια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και μας λένε ότι ανεξάρτητα με τα έσοδα, τα «κέρδη» τους δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν διστάζουν μάλιστα, όπως σε Deloitte και EY, να απολύσουν δεκάδες εργαζόμενους και να προσλάβουν άλλους, με όλο και χαμηλότερους μισθούς.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η εμπειρία μας δείχνει ότι όσο υπομένουμε αυτή την κατάσταση, τόσο θα χειροτερεύει η ζωή μας.

Συνάδελφοι, το προηγούμενο διάστημα είχαμε ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ως αποτέλεσμα της συλλογικής διεκδίκησης μέσα από το σωματείο μας!

• πάρθηκαν πίσω μειώσεις μισθών λόγω αύξησης κρατήσεως του ΣΟΕΛ (PwC, ΣΟΛ)
• καλύφθηκαν εξέταστρα του ΙΕΣΟΕΛ που προσπάθησαν να μετακυλήσουν σε εργαζόμενους (Grant Thornton)
• πάρθηκαν πίσω προγραμματισμένες απολύσεις (Deloitte)
• δόθηκαν μισθοί που καθυστερούσαν και οδοιπορικά που δεν καταβάλλονταν.

Γι’ αυτό ακριβώς φοβούνται τη συλλογική, οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, μέσα από το σωματείο μας!

Το σωματείο είναι το όπλο μας και έχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε σε αυτό και να συμμετέχουμε στη ζωή και στη δράση του.  Για να το κάνουμε πιο μαζικό, πιο δυνατό, ικανό να παλεύει πιο αποτελεσματικά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Αυτά τα παραδείγματα από την πρόσφατη δράση του σωματείου δείχνουν ότι ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίοδο καταφέραμε να παρθούν πίσω μειώσεις και απολύσεις, να δοθούν καθυστερημένοι μισθοί.

Οι εργοδότες έχουν την πλήρη στήριξη των οποιωνδήποτε κυβερνήσεων (δεξιές, κεντρώες, αριστερές, συνεργασίας, τεχνοκρατών). Νομοθετείται κάθε απαίτησή τους(φοροαπαλλαγές, κατάργηση ΣΣΕ κλπ). Ενώνονται και αυτοί σε οργανώσεις και συνδέσμους π.χ. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κτλ

Συνάδελφε,

Η ΕΛΕΠΑ, η οποία εκφράζει τις αγωνίες και τις ανάγκες χιλιάδων συναδέλφων ελεγκτών και λογιστών, χιλιάδων εργαζομένων σε ελεγκτικές εταιρίες και λογιστήρια, καλεί να ξεπεράσεις φόβους και ενδοιασμούς, να δυναμώσεις με την εγγραφή σου και την συμμετοχή σου το σωματείο μας, απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που σε θέλει μόνο και απομονωμένο, έρμαιο στις επιδιώξεις της.

Όσο μένεις μόνος, τόσο η πίεση και η τρομοκρατία του εργοδότη θα αυξάνεται. Όμως δεν είσαι μόνος. Έλα στην ΕΛΕΠΑ, γράψου στο σωματείο μας. Αξίζουμε δουλειά με δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Οργανωμένα - συλλογικά έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε :

• Να παρθεί πίσω η απόφαση για θεσμοθέτηση του 9ώρου. Οι εταιρίες να συμμορφωθούν με την θέση που πήρε το Σ.ΕΠ.Ε. για το ζήτημα.
• Άμεση υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για λογιστές, βοηθούς λογιστές και ελεγκτικό προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα.
• Όχι στην αξιολόγηση -  η επαγγελματική εξέλιξη να βασίζεται στη ΣΣΕ.
• Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις. Τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων.
• Όχι στα εξαντλητικά ωράρια - 8ωρο, 5νθήμερο.
• Όλες οι υπερωρίες να δηλώνονται και να αμείβονται.
• Καμία αύξηση στο ποσοστό συμμετοχή μας για φάρμακα-εξετάσεις.

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΓΡΑΨΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ


Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 17:06)

 

PostHeaderIcon ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ (ΕΛΣΤΑΤ) ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΗΣ-ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΤΗΣΗΣ

Ακύρωση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια και την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ζητούν ,μεταξύ άλλων, με Ερώτηση που κατάθεσαν στη Βουλή για τους εργαζόμενους στην ΕΛΣΤΑΤ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος ΚαραθανασόπουλοςΛιάνα ΚανέλληΧρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου προς του υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού ψήφισε την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και μονιμοποίησε το καθεστώς με τα "μπλοκάκια" και τις αποδείξεις δαπάνης, με πρόσφατη εγκύκλιο, κυριολεκτικά συντρίβει αυτές τις κατηγορίες μισθωτών και αυτοαπασχολού­μενων.

Διατείνεται ότι δήθεν προστατεύει τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους αυτοαπασχο­λού­μενους με χαμηλό εισόδημα και πως οι εργοδότες θα πληρώνουν μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, με διάφορα προσχήματα, όπως ο διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας σε διαρκή ή ευκαιριακή, απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή οποιασδήποτε εισφοράς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η νέα διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, στα χνάρια της προηγούμενης, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην εφευρετικότητα μεθόδων απασχόλησης φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, δίνοντας έτσι το σύνθημα και σε άλλους κεφαλαιοκράτες να ακολουθήσουν. Η ΕΛΣΤΑΤ ...βαφτίζει "Ιδιώτες Συνεργάτες" και χαρακτηρίζει ως "αυταπασχολούμενους" όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί για τη συλλογή στατιστικού υλικού. Στη συνέχεια, με τη νομική μεθόδευση ότι η εργασία τους "σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας", τους κατατάσσει στους "περιστασιακά αυτοαπασχολούμενους". Μάλιστα προβλέπει την πληρωμή τους τόσο με την έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών, όσο και με έκδοση αποδείξεων δαπάνης - τίτλων κτήσης.

Και με τους δυο τρόπους πληρωμής η ΕΛΣΤΑΤ μετακυλύει κάθε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης στους εργαζόμενους, μη αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Τί άραγε θα εμποδίσει κάθε εργοδότη να πράξει το ίδιο;

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πρωταγω­νιστούν στο έργο της εκμετάλλευσης εργαζομένων ερευνητών - νέων επιστημόνων, δίνοντας το γενικό σύνθημα στους καπιταλιστές. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ακόμα ένα εργαλείο στην επί χρόνια άθλια εκμετάλλευση των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ.

Η περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ένα ακόμα παράδειγμα που κάνει επιτακτική την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και του νόμου Κατρούγκαλου.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι θα κάνουν για την:

- Κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας και ειδικότερα το νόμο Κατρούγκαλου.

- Ακύρωση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για τα ΔΠΥ. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

- Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης - τίτλους κτήσης.

- Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με αύξηση των αποδοχών.

- Αναδρομική αναγνώριση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του χρόνου ασφάλισης που υποκρύπτεται σε κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε με αποδείξεις δαπάνης ή τίτλους κτήσης την τελευταία δεκαετία

 

 

PostHeaderIcon ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Επίκαιρη Ερώτηση για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:

Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος αφαιρεί το 40% σχεδόν του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και τους εξωθεί στο κλείσιμο των βιβλίων, δηλαδή τους εξωθεί εκτός αγοράς εργασίας. Αν συνυπολογίσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος ξεπερνά το 60%. Ακόμα και οι άνεργοι θα πρέπει να πληρώνουν 2.800 € τον χρόνο για να έχουν υγειονομική κάλυψη.

Η περιβόητη έκπτωση που θα έχουν τάχα οι νέοι ασφαλισμένοι κάτω πενταετίας, αποδεικνύεται κοροϊδία αφού, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι μειωμένες εισφορές θα μετατραπούν σε έντοκη οφειλή.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με ΔΠΥ απειλούνται με νέες μειώσεις στους μισθούς τους, καθώς οι κρατήσεις θα ανέρχονται έως και 38% του μισθού τους (πέραν της φορολογίας). Η περιβόητη διευκρινιστική εγκύκλιος για τα “μπλοκάκια” πετάει το “μπαλάκι” της ανάληψης πρόσθετων βαρών στους μισθωτούς. Ζητάει από το μισθωτό να αναγράψει στο μηνιαίο ΔΠΥ που εκδίδει για να πληρωθεί, ότι υπάγεται στη ρύθμιση για τα “μπλοκάκια”. Όμως, εάν ο εργοδότης αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξαρτημένη εργασία και να υποβάλει ΑΠΔ, δηλαδή να αποδεχτεί την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποδείξει ότι είναι μισθωτός. Μέχρι την επίλυση της “διαφοράς” από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται στην καταβολή του συνόλου των εισφορών ως αυτοαπασχολούμενος (38% επί του μισθού του), περιμένοντας την εκκαθάριση προκειμένου να επιστραφούν οι εισφορές. Η κατάπτυστη εγκύκλιος νομιμοποιεί οριστικά το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως την εργασία με το “μπλοκάκι” και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζόμενων με “μπλοκάκι” με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που διασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

-Σχετικά με την απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου.

-Ποια μέτρα θα πάρει για την κατάργηση της “άτυπης” μορφής της μισθωτής εργασίας;

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 14:14)