Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 67 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Από το Ριζόσπαστη

Ο στόχος της τροπολογίας της κυβέρνησης για το Φάρμακο δεν είναι, όπως διατείνεται, να εξασφαλίσει φθηνά φάρμακα για το λαό. Εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας μείωσης της κρατικής δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που περιλαμβάνει άγριες περικοπές και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για μια σειρά από παροχές σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία κ.λπ. Με αυτές και άλλες περικοπές, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα διαμορφωθεί από τα 5,3 δισ. ευρώ το 2009 στα 2 δισ. ευρώ το 2014. Συνολικά, οι δαπάνες Υγείας του τακτικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν σε 4,361 δισ. ευρώ το 2014, έναντι 5,434 δισ. ευρώ το 2013. Είναι, δηλαδή, μειωμένες κατά 19,7%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση από τη σκοπιά των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων. Η κριτική του στην κυβερνητική τροπολογία ταυτίζεται με μερίδα των φαρμακοβιομηχάνων, που διεκδικούν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά του Φαρμάκου. Η στάση του είναι αποτέλεσμα της αποδοχής του φάρμακου ως εμπορεύματος που παράγεται από καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η εξοικονόμηση ποσών που φέρνει η τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται με τη μείωση ενός ελάχιστου ποσοστού από την υπερκερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών, έπειτα όμως από μια μακρά περίοδο συνεχούς αύξησής της, ακόμη και μέσα στις συνθήκες της κρίσης και αφού έχει προηγηθεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που αύξησαν τις πληρωμές από τους ασθενείς. Σημειώνουμε ότι μόνο στην Ελλάδα, ο κλάδος του Φαρμάκου τριπλασίασε τα καθαρά κέρδη το 2012 σε σύγκριση με το 2011 (3,6% έναντι 1,2%). Για το 2013 αναμένεται νέα αύξηση κερδών. Ηδη το α' εξάμηνο καταγράφεται αύξηση στον όγκο της παραγωγής κατά 10,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αντιπαράθεση, λοιπόν, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον πόλεμο ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς που σχετίζεται με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου ως εμπορεύματος.

Το ΚΚΕ για όλους τους παραπάνω λόγους στο συγκεκριμένο τμήμα της τροπολογίας θα ψηφίσει ΠΑΡΩΝ, δε θα συμβάλλει με θετική ή αρνητική ψήφο ποιο τμήμα του κεφαλαίου στο φάρμακο ενδεχομένως θα βγει περισσότερο ωφελημένο ή λιγότερο χαμένο, στον αποπροσανατολισμό και στη δημαγωγία στις πλάτες του λαού.

Ο λαός να μην τσιμπήσει, ούτε από τις κορόνες της κυβέρνησης, ούτε από τον κουρνιαχτό που πάει να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ταξική οργάνωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ, χρειάζεται να αναδειχτεί ο ίδιος σε μαχητική αντιπολίτευση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Δικό του συμφέρον είναι να έχει φάρμακο δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, που καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να του τα εξασφαλίσει στο έδαφος του καπιταλισμού.


Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2013 20:41)

 

PostHeaderIcon ΤΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Από το Ριζοσπάστη

 

Προετοιμάζεται για νέο κύκλο υπερσυσσώρευσης κερδών

Αυξάνει τις παραγγελίες νέων πλοίων, προσδοκώντας ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της ναυλαγοράς από τον επόμενο χρόνο

Επαφές για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών είχε χτες και τη Δευτέρα στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της 28ης Συνόδου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), όπου μίλησε.

Σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει τους Ελληνες ναυτεργάτες και στα ελληνικά ναυπηγεία οι χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και χωρίς αντικείμενο δουλειάς, ο υπουργός Ναυτιλίας καυχήθηκε ότι «παρά το ότι η Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, ο τομέας της Ναυτιλίας παρέμεινε "υγιής" και έχει διατηρήσει τη διεθνή του παρουσία». Ο ίδιος χαρακτήρισε «φωτεινό σημείο» της ελληνικής οικονομίας τον κλάδο της ναυτιλίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε:

 • Η Ελλάδα διατηρεί το 15% της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 40% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 • Ο ελληνικός εμπορικός στόλος (ελληνική σημαία) αριθμεί 1.386 πλοία.
 • Οι Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 7,3% των πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο και το 6,1% των πλοίων υπό παραγγελία.
 • Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 1.347 ναυτιλιακές εταιρείες. Περίπου 800 από αυτές βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Τις «χρυσές» δουλειές που κάνουν οι Ελληνες εφοπλιστές, την ίδια ώρα που η κρίση γονατίζει το λαό, επαληθεύουν και τα στοιχεία από το «World Factbook - 2013» της CIA, το οποίο κατατάσσει τον ελληνόκτητο στόλο στην τέταρτη θέση παγκόσμια, με κριτήριο τη σημαία. Σύμφωνα με την καταγραφή που κάνει η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν στην ιδιοκτησία τους 3.319 εμπορικά πλοία διαφόρων τύπων και χωρητικοτήτων, εγγεγραμμένα στο ελληνικό ή σε άλλο νηολόγιο.

Τα πρώτα έξι νηολόγια τρίτων χωρών, στα οποία οι Ελληνες εφοπλιστές επιλέγουν να εγγράψουν τα πλοία τους, για φορολογικούς και άλλους λόγους, είναι τα ακόλουθα: Λιβερία (505 πλοία), Μάλτα (469), Νήσοι Μάρσαλ (408 πλοία), Παναμάς (379 πλοία), Μπαχάμες (225 πλοία) και Κύπρος (201 πλοία). Συνολικά, από τα 2.459 πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών σε νηολόγια τρίτων χωρών, τα 2.187 είναι συγκεντρωμένα σε έξι μόνο κράτη.

Η παγκόσμια κατάταξη με τους μεγαλύτερους λεγόμενους «εθνικούς στόλους» είναι η εξής: Γερμανία, με 3.847 πλοία, Ιαπωνία με 3.806 πλοία, Κίνα με 3.589 πλοία, Ελλάδα με 3.319 πλοία, Χονγκ - Κονγκ με 1.985 πλοία, Σιγκαπούρη με 1.943 πλοία, Ρωσία με 1.582 πλοία, Νορβηγία με 1.559 πλοία, Τουρκία με 1.274 πλοία και ΗΠΑ με 1.187 πλοία.

Παζάρια με τους Κινέζους

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Κότζι Σεκιμίζου, και με ξένους ομολόγους του. Με δεδομένο το ενδιαφέρον των κινεζικών μονοπωλίων να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, επενδύοντας σε στρατηγικούς τομείς των Μεταφορών (λιμάνια, τρένα κ.ά.), ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας, αρμόδιο για θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, Ουένγκ Μενγιόνγκ.

Ο Ελληνας υπουργός ζήτησε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Ελλήνων εφοπλιστών σε δάνεια από τις κινεζικές τράπεζες, σε μια περίοδο που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο αυξάνει το ενδιαφέρον του για παραγγελίες στα ναυπηγεία της Κίνας. Δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι οι Ελληνες εφοπλιστές, εξαιτίας της κρίσης, αντιμετωπίζονται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους από τις κινεζικές τράπεζες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από άλλες χώρες.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε από τον Κινέζο υφυπουργό να μεσολαβήσει προς την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ώστε να υπάρξει συνολική παρέμβαση προς τα πιστωτικά ιδρύματα για το θέμα της χρηματοδότησης, με δεδομένο ότι οι Ελληνες εφοπλιστές κατασκευάζουν την πλειοψηφία των καραβιών τους σε ναυπηγεία της Κίνας.

Φέρεται μάλιστα να απέσπασε διαβεβαιώσεις από τον Κινέζο αξιωματούχο ότι «βλέπει θετικά το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού οι Ελληνες εφοπλιστές αποτελούν στρατηγικό εταίρο της κινεζικής οικονομίας». Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν γραφεία ή αντιπροσωπείες κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, με στόχο να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι δανειακές συμβάσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin, η δανειοδότηση των ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών αυξάνεται σταθερά από τις κινεζικές τράπεζες. Το 2012 η China Εxim δάνεισε 1,2 δισ. δολάρια (αύξηση 41,18% από το 2011), η China Development δάνεισε 800 εκατ. δολάρια (αύξηση 60%), ενώ η China Everbright αύξησε τα δάνειά της κατά 100%. Εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών αναφέρουν ότι τα δάνεια αυτά είναι μέρος των 5 δισ. δολαρίων, με τα οποία η Κίνα έχει δεσμευθεί να δανειοδοτήσει τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου να αποσπάσει παραγγελίες για τα ναυπηγεία της. Από αυτά, έχουν εκταμιευτεί περίπου 1,3 δισ. δολάρια.

Προσδοκούν νέο γύρο υπερκερδοφορίας

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών για νέα καράβια έχει να κάνει με τις προσδοκίες τους ότι τον επόμενο χρόνο η ναυλαγορά θα ανακάμψει κι άλλο, εξασφαλίζοντας τεράστια περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με έρευνα της Petrofin Research, η πλειοψηφία των 20 μεγαλύτερων τραπεζών στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση εκτιμούν ότι από το 2014 θα ξεκινήσει η άνοδος των ναύλων.

Για τη ναυπηγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες (και όχι μόνο) σε ναυπηγεία του εξωτερικού, ενδεικτικά είναι και τα παρακάτω στοιχεία της Golden Destiny για το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2013, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα:

 • Οι νέες παραγγελίες σε όλους σχεδόν τους τύπους των πλοίων ξεπερνούν σε αξία τα 11 δισ. δολάρια.
 • Οι Ελληνες εφοπλιστές προχώρησαν το δεκάμηνο στην παραγγελία 242 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 22.871.640 dwt έναντι 97 πλοίων συνολικής μεταφορικής ικανότητας 7,04 εκατ. dwt και αξίας άνω των 3,8 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο δεκάμηνο (Γενάρης - Οκτώβρης του 2012). Για 68 πλοία δεν έγινε γνωστό το κόστος κατασκευής ενώ για τα υπόλοιπα 174 το κόστος ανέρχεται σε 9,24 δισ. δολάρια.
 • Από το σύνολο των παραγγελιών, 102 πλοία όλων των τύπων έχουν γίνει σε κινεζικά ναυπηγεία. Την ίδια περίοδο του 2012, οι ελληνικές παραγγελίες για νέα πλοία ήταν 89, από τις οποίες οι 58 στην Κίνα.
 • Ανά τύπο πλοίου, παραγγέλθηκαν:

-- 103 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου (bulkers) μεταφορικής ικανότητας 12,39 εκατ. dwt έναντι 40 bulkers, 3,29 εκατ. dwt το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

-- 62 δεξαμενόπλοια, μεταφορικής ικανότητας 6,43 εκατ. dwt έναντι 20 δεξαμενόπλοιων μεταφορικής ικανότητας 1,55 εκατ. dwt το 2012.

-- 42 containerships, 2,72 εκατ. dwt έναντι 20 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 1,55 εκατ. dwt το 2012.

-- 23 πλοία μεταφοράς υγραερίου (έναντι 8).

-- 11 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (έναντι 7 πέρυσι).

 • Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εφοπλιστές έχουν παραγγείλει το ίδιο διάστημα 2.179 πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 125,79 εκατ. dwt έναντι 1.171 πλοίων, 47,44 εκατ. dwt, το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (στοιχεία Golden Destiny). Περισσότερα από 105 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν για νεότευκτα πλοία, ενώ για 900 από αυτά δεν είναι γνωστοί οι οικονομικοί όροι ναυπήγησής τους.
 • Την ίδια περίοδο, σημαντικές παραγγελίες πλοίων έκαναν και οι κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες. Στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη παρήγγειλαν 304 πλοία, 22,98 εκατ. dwt, αξίας άνω των 11,65 δισ. δολαρίων (για 105 πλοία δεν έγινε γνωστό το κόστος ναυπήγησης).

 

 

PostHeaderIcon ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων  (ΔΠΚ-Ο) καλεί την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στις 6.30μ.μ. σε πλατιά σύσκεψη τους οικονομολόγους της Αττικής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βεραντζέρου 1, πλατεία Κάννιγγος, 2ος όροφος) για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και το συντονισμό της δράσης μπροστά στις εκλογές του Ο.Ε.Ε.

Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και βουλευτής του Κόμματος.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2013 13:39)

 

PostHeaderIcon ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014: ΚΡΙΚΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

 

Από το Ριζοσπάστη

 

 

Πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ. Μεγαλώνουν τα χαράτσια, νέες περικοπές στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

 

 

Την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Χωρίς χρονοτριβή ξεκίνησαν και οι συζητήσεις και οι «επεξεργασίες» για την εφαρμογή «συμπληρωματικών μέτρων» που σχεδιάζονται από κοινού με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Τα παραπάνω αποτελούν αλληλένδετους κρίκους με το υπό διαμόρφωση «Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 - 2017», που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ, στο νέο «δημοσιονομικό πλαίσιο» για την περίοδο 2014 - 2020.

Οι βασικές προβλέψεις

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014 ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται το παραπέρα χτύπημα των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια), ενώ παράλληλα προβλέπεται μπαράζ από νέας και παλαιότερης κοπής ασήκωτους φόρους.

Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης καθώς και της τρόικας έχει να κάνει με το βαθμό «εισπραξιμότητας»,δηλαδή με τα ποσά που τελικά θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα». Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος και για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», όπου θα καταχωρηθούν και δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, ακόμη και για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Σε αυτό το πλαίσιο, στήνουν νέες φορο-θηλιές, διαμορφώνουν τα νέας κοπής «τεκμαρτά εισοδήματα», επί των οποίων στη συνέχεια υπολογίζουν φόρους και χαράτσια. Για τη «φορολογική συμμόρφωση» εντείνουν και την επιχείρηση κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων.

Οι κεντρικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται ως εξής:

-- Η συγκυβέρνηση προσδοκά αναιμική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ, της τάξης του 0,6% το 2014, στα 183,1 δισ. ευρώ, έναντι της βύθισης κατά 25% την περίοδο 2008 - 2013.

-- Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα απογειωθεί στα 3 δισ. ευρώ (από 812 εκατ. ευρώ για το 2013) και θα φτάσει στο 1,6% του ΑΕΠ (από 0,4% φέτος). Η διαμόρφωσή του σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται οι τόκοι για τα δάνεια και τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Η όποια απόκλιση από τους στόχους συνεπάγεται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Η επίσημη ανεργία αναμένεται στο 24,5%, ενώ η πτώση του επιπέδου της κατανάλωσης θα συνεχιστεί με ρυθμό 1,6%. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αναμένεται αύξηση των «επενδύσεων» σε ποσοστό 5%.

Νέο «μαχαίρι» σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη

Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά., διαμορφώνεται στα 41,9 δισ. ευρώ (από 44,8 δισ. ευρώ το 2013), με πτώση 6,4%.

Οι άγριες περικοπές σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη αποτελούν την αιχμή του δόρατος: Οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 2,3 δισ. ευρώ, πέφτοντας στα 12,8 δισ. ευρώ (από 15 δισ. το 2013). Η πτώση σε σχέση με το 2013 φτάνει στο 14,7%. Ειδικότερα, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία καρατομείται στα 10,9 δισ. ευρώ (από 12,3 δισ. το 2013), ή κατά 1,4 δισ. (11,4%). Για τα νοσοκομεία προβλέπονται 1,1 δισ. (από 1,6 δισ. το 2013), με μείωση 35%. Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται μόλις 774 εκατ. (από 1,1 δισ.), με μείωση 30%.

Σε ό,τι αφορά στον «ενοποιημένο κοινωνικό προϋπολογισμό»:

 • Οι συνολικές δαπάνες το 2014 μειώνονται στα 35,393 δισ. ευρώ, από τα 40,146 δισ. ευρώ το 2013. Δηλαδή, οι δαπάνες για συντάξεις, Υγεία και επιδόματα, που αφορούν εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, θα είναι μειωμένες κατά 4,753 δισ. ευρώ.
 • Το κονδύλι για τις συντάξεις μειώθηκε από 25,1 δισ. ευρώ το 2011, στα 23,1 δισ. ευρώ το 2014. Σε σχέση με φέτος, το κονδύλι είναι περίπου το ίδιο (μεγαλύτερο κατά 100 εκατομμύρια ευρώ). Στην πράξη, όμως, η κατάσταση των συνταξιούχων θα χειροτερέψει, αφού ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερος. Πολύ περισσότερο που με τη λεγόμενη «Εισφορά Αλληλεγγύης», το χαράτσι δηλαδή που μπαίνει στις συντάξεις για το λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, θα τους αφαιρεθούν 565 εκατομμύρια ευρώ, από 430 εκατ. φέτος.
 • Για τους άνεργους, το κονδύλι για επιδόματα μένει καθηλωμένο στα φετινά επίπεδα (1,449 δισ. ευρώ, από 1,430 δισ. ευρώ φέτος), παρά τη δραματική αύξηση του αριθμού τους, που θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μια σειρά μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από το 2014,όπως:

-- Κατάργηση του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Υπολογίζεται ότι εντός του 2014 θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 σημερινοί δικαιούχοι.

-- Περικοπές στα επιδόματα ανεργίας μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

-- Περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Φόροι και χαράτσια

Στα 45,7 δισ. ευρώ προδιαγράφεται το σύνολο των φορολογικών εσόδων, από τα οποία μόνο 3,9 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή των κάθε είδους εταιρειών (νομικά πρόσωπα). Οι εισπράξεις από τη φορολόγηση τηςακίνητης περιουσίας διογκώνονται σε ποσοστό 41,4% και σε απόλυτα μεγέθη στα 3,9 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ. το 2013). Στα 2,65 δισ. ευρώ φτάνει το νέο χαράτσι για τα ακίνητα. Ακόμη 1 δισ. ευρώ προβλέπονται από τις δόσεις που τρέχουν για τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αναμένεται να πληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2014.

Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων διογκώνονται σε ποσοστό 11,5% φτάνοντας τα 12,9 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι πάνω στη λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως:

-- Η αναβάθμιση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Ο φόρος καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

-- Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα (2013), τα οποία θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014.

-- Η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

-- Η απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος κ.ά.

Με «κούρεμα» ή χωρίς...

Το κρατικό χρέος διαμορφώνεται στα 321 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ για το 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μάζα του κρατικού χρέους από 239,7 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2007, στο τέλος του 2013 - παρά το «κούρεμα» του 2012 - έφτασε στα 321 δισ. ευρώ (αύξηση 81,3 δισ. ευρώ ή 14%), επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις που από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει το ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, μαζί με τη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών που θα προκαλέσει, οδηγεί και σε αύξηση του ίδιου του χρέους. Στη βάση της αντιλαϊκής επέλασης και των αξιολογήσεων από την τρόικα, η συγκυβέρνηση προσδοκά, από το β' εξάμηνο του 2014, την αναζήτηση δανεικών από τις χρηματαγορές.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο του προϋπολογισμού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και σηματοδοτεί την κρατική στήριξη προς όφελος του κεφαλαίου. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτές οδηγούν σε νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε χιλιάδες απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, σε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας επιχειρείται η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη από το 2014. Μια ανάκαμψη αναιμική και αβέβαιη, βασισμένη στα αποκαΐδια των εργασιακών συνθηκών».

«Διορθωτικά» μέτρα και συνέχεια στα παζάρια

«Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο, τις «επόμενες εβδομάδες, θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές» και «το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Στις 2 του Δεκέμβρη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να συνεχίσουν την αντιλαϊκή κοπτορροπτική γύρω από τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά «κενά». Στις 9 Δεκέμβρη συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ με προγραμματισμένη ατζέντα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- Στα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζει η συγκυβέρνηση τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την εκτιμώμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ (0,6% το 2014). Η τρόικα από την πλευρά της υπολογίζει το ίδιο κονδύλι στα 100 - 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει μια διαφορά 600 εκατ. ευρώ, που επίσης μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων εντοπίζονται και γύρω από τη μείωση της φοροδιαφυγής.

-- Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της ολοκληρώνει ένα ένα τα «προαπαιτούμενα» από τα ήδη συμφωνημένα αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τις απολύσεις και για τα προγράμματα «διαθεσιμότητας» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμπεριλάβει και εργαζόμενους στις υπό «αναδιάρθρωση» βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Ηδη προετοιμάζονται τα «διορθωτικά» μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει εντοπίσει τους λεγόμενους «φόρους υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, για να καταργήσουν τους «μη ανταποδοτικούς» από αυτούς και να ενσωματώσουν άλλους στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επιφέροντας νέα πλήγματα κυρίως σε βάρος επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων. Τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με μελέτες, φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Από αυτά, 2 δισ. αφορούν σε έσοδα ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Ταμεία δικηγόρων, λιμενικών κ.ά.). Ακόμη 1 δισ. ευρώ αφορά στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 26 Νοέμβριος 2013 15:46)

 

PostHeaderIcon Διακήρυξη 2013

Σ Τ Ι Σ 1 5 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Η  Ψ Η Φ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε - Δ Υ Ν Α Μ Ω Ν Ο Υ Μ Ε

ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ 

H Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) καλεί τους οικονομολόγους, μισθωτούς, μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους άνεργους και τους νέους οικονομολόγους:

Να ξεπεράσουν φόβους και απογοήτευση, να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν αποφασιστικά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και την  Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.), την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ο νέος «εθνικός στόχος» για το «πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει τσάκισμα του λαού, νέες περικοπές για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια, ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία σε βάρος του λαού, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και νέες ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Να γυρίσουν την πλάτη στο νέο διπολισμό που στήνεται με πυρήνες, από τη μια με την ΝΔ και από την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο του «νέου» ΠΑΣΟΚ. Η αντιπαράθεση τους κινείται εντός των τειχών και δεν έχει να κάνει με τις αγωνίες των ανέργων, των νέων, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Η αντιπαράθεση τους για τα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης αφορά τη σωτηρία της καπιταλιστικής οικονομίας, γίνεται για το ποια μερίδα μονοπωλιακών ομίλων θα βγει πιο ενισχυμένη από την κρίση! Διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ικανότερος «διαπραγματευτής» και «επαναδιαπραγματευτής» των δανειακών συμβάσεων προς όφελος του κεφαλαίου.

Να καταδικάσουν και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», τον πρόθυμο υπηρέτη των καπιταλιστικών ομίλων που δρα κατά παραγγελία των αφεντικών της και στρέφει τα δολοφονικά όπλα της ενάντια στο εργατικό-λαϊκό κίνημα!

Να ενισχύσουν αποφασιστικά τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο). Η ψήφος στην ΔΠΚ-Ο συμβάλλει στην πραγματική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αποφασιστική ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο σημαίνει ενίσχυση του οργανωμένου αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, για διεκδίκηση καλύτερης ζωής και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα!

Η δράση της ΔΠΚ-Ο δεν περιορίστηκε στα στενά πλαίσια των οργάνων του Ο.Ε.Ε.:

Αποκάλυψε την αντιλαϊκή πολιτική και προειδοποίησε για τις αντιδραστικές επιλογές του Ο.Ε.Ε., που συνέβαλλαν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Αρνήθηκε τη συνδιαλλαγή της συμμετοχής στα προεδρεία της Κεντρικής Διοίκησης και τις αμειβόμενες επιτροπές.

Πρωτοστάτησε στην πάλη με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές  δυνάμεις στους ΕΒΕ με την ΠΑΣΕΒΕ.

Στήριξε τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία των λογιστών. Υπερασπίστηκε τους συνάδελφους που αντιμετώπισαν την εργοδοτική τρομοκρατία γιατί συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Κατάγγειλε και αντιτάχθηκε στις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αποκάλυψε τα αίτια και το χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πρόβαλε το αίτημα να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός.

Προώθησε θέσεις αμφισβήτησης του αντιλαϊκού μονόδρομου για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΙΡΑ - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί! Αποτελεί εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισσαβόνας, το στρατηγικό σχέδιο με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της Ε.Ε.

Το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και η κρίση αποτέλεσαν το πρόσχημα για να επιταχυνθεί η επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, που είχαν αποφασιστεί στα όργανα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πρίν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης! Ζούμε πλέον τις τραγικές συνέπειες στη ζωή μας, προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων:

-Στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Στην υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

-Στο εισόδημά με την κατάργηση όποιων μισθολογικών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ!

Μοχλός αυτής της πολιτικής είναι και τα Μνημόνια. Αυτά τα μέτρα θα συνεχιστούν και θα προστεθούν νέα στη φάση της ανάκαμψης- όταν αυτή έλθει-που θα είναι αναιμική και θα τη διαδεχτεί νέα κρίση.

Τα μέτρα αυτά αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Είναι ένα σύνολο μέτρων από ιδιωτικοποιήσεις, την «απελευθέρωση» τομέων στρατηγικής σημασίας, την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων μόνιμης-πλήρους απασχόλησης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Αντίπαλος μας δεν είναι τα μνημόνια, είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι στρατηγικές τους επιλογές.

Η πολιτική αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η ίδια πολιτική ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, εντός και εκτός Ευρωζώνης, με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς υψηλό δημόσιο χρέος, με ή χωρίς κρίση. Αναδεικνύει το διαχρονικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης η οποία απαντά στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων της Ε.Ε. στον ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι:

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ο καπιταλισμός γεννά τις κρίσεις, την ανεργία και την φτώχεια, τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις! Η πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στην μοιρασιά των Υδρογονανθράκων και των αγωγών, οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ και οι πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εμπλέκουν την Ελλάδα πιο βαθιά στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων. Οι εξελίξεις δημιουργούν νέους κινδύνους για συμμετοχή της χώρας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα!

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η αιτία βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλισμό, στην βασική αντίθεση που τον διαπερνά: της καπιταλιστικής ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγής από τη μια και του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής από την άλλη! Για αυτό το λόγο συμβαδίζουν, ο καπιταλισμός με τη βαρβαρότητα και τα κέρδη με την λαϊκή εξαθλίωση. Θεωρίες, όπως αυτές που παρουσιάζουν τον «καζινοκαπιταλισμό» ή την «κρίση χρέους» σαν αιτίες της κρίσης, όχι μόνο συγκαλύπτουν την αλήθεια αλλά είναι βολικές για όσους πλασάρουν την αυταπάτη  μιας δήθεν πιο ανθρώπινης διαχείρισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η πραγματική αντίθεση που κυριαρχεί στην οικονομία και στην κοινωνία είναι η αντίθεση ανάμεσα στα μονοπώλια και τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια και την εργατική τάξη από την άλλη.

Είναι ψευδεπίγραφη η αντίθεση ανάμεσα σε «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και μη. Συγκαλύπτει τις αιτίες, αφήνει άθικτο τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ 

Το Ο.Ε.Ε. συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής:

- Στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και κατακτήσεις

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις διατάξεις για το επάγγελμα λογιστή-φοροτέχνη ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Συνέβαλλαν στη νομιμοποίηση πλέον του δικαιώματος να ελέγχουν το επάγγελμα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι η φυσική εξέλιξη της πολυκατηγοριοποίησης που πρόβλεπαν προηγούμενοι νόμοι και έτυχαν της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας στην Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. Κερδισμένες θα είναι οι μεγάλες εταιρίες που συγκεντρώνουν την αγορά. Αντίθετα διευρύνεται η στρατιά των πτυχιούχων που θα αναγκάζονται να δουλεύουν με χειρότερους όρους και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων στο Ο.Ε.Ε. συνέβαλλε ουσιαστικά στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο λογιστών-φοροτεχνικών. Συνέδραμε καθοριστικά να υποκατασταθεί από το Ο.Ε.Ε., σαν αυτόκλητος εκπρόσωπος, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, σε βάρος των εργαζομένων οικονομολόγων και ενάντια στις διεκδικήσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Η συντριπτική πλειοψηφία στην Κ.Δ. αποδέχτηκε το ν. 3842/2010 που θεσμοθετεί την «πιστοποίηση» και την «ηλεκτρονική» υπογραφή, συμβάλλει καθοριστικά στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος, στη μετακύλιση των ευθυνών εργοδοσίας και κράτους στον εργαζόμενο επαγγελματία.

Προωθεί με κάθε τρόπο την καθιέρωση της «πιστοποίησης» και τη θεσμοθέτηση του Ο.Ε.Ε. ως φορέα διαπίστευσης-πιστοποίησης των Φοροτεχνών-Λογιστών. Αποδέχθηκε τη λογική των αλλεπάλληλων διαδικασιών αξιολόγησης. Χθες οι εξετάσεις «αναβάθμισης», οι οποίες καταργήθηκαν με τους αγώνες μας, σήμερα τα σεμινάρια «αξιολόγησης», από αύριο η «πιστοποίηση» και η «δια βίου μάθηση». Με την «πιστοποίηση» διευκολύνεται η συγκέντρωση των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές συμβουλευτικές επιχειρήσεις, θυγατρικές τραπεζών και ελεγκτικών εταιριών.

- Στα Ασφαλιστικά Δικαιώματα

Η δημιουργία και η λειτουργία του ΕΤΑΟ συνέβαλλε στην αποδοχή στη συνείδηση των εργαζόμενων οικονομολόγων της υπονόμευσης και της κατεδάφισης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για ιδιωτική ασφάλιση, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο «τζογάρει» τα χρήματα των μελών του σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Παρά το «πάγωμά» του ύστερα από αγώνες που πρωτοστάτησε η ΔΠΚ-Ο, επανέρχεται στο προσκήνιο, εξαιτίας της συνεχούς επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Στην Εκπαίδευση

Η πλειοψηφία του Ο.Ε.Ε. νομιμοποιεί τις ανατροπές του δημόσιου ενιαίου δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχει αποδεχτεί όλες τις αλλαγές που οδηγούν στην υποβάθμιση του πτυχίου και στη πλήρη αποσύνδεση του από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε,
άνεργε και νέε οικονομολόγε,

Το Ο.Ε.Ε. ως σύμβουλος του αστικού κράτους, ως μηχανισμός εξωραϊσμού και αποδοχής του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί εργαλείο ταξικής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, όπου καλούνται να συνυπάρχουν μισθωτοί και μικροί αυτοαπασχολούμενοι με μεγαλοστελέχη του κρατικού μηχανισμού και εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Μην παρασύρεσαι από τα μεγάλα λόγια! Μας θέλουν στηρίγματα και γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος, που καθημερινά σαπίζει, γεννώντας συνεχώς ανεργία, κρίσεις και πολέμους, την αναρχία και ανισόμετρη ανάπτυξη!

Σκέψου! Ο δρόμος που μας προβάλλουν σαν διέξοδο είναι αυτός που έχουμε χιλιοπερπατήσει. Μια ζωή θυσίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα φέρει τις «καλύτερες μέρες». Τα ίδια έλεγαν και πριν. Και πράγματι η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε με κρατική στήριξη…καταλήγοντας στην σημερινή κρίση.

Συχνά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου κραυγάζουν ότι το ΠΑΜΕ και οι εργατικοί-λαϊκοί αγώνες κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις δημιουργώντας ανεργία. Λένε συνειδητά ψέματα. Οι καπιταλιστές κλείνουν τα εργοστάσια με κριτήριο το κέρδος, ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις ή τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων.

Μας λένε ότι χρειάζεται «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου»! Και παλιότερα παρόμοια έλεγαν. Πρώτα οι «νέες αγορές της Ε.Ε.», μετά οι «νέες τεχνολογίες», οι επενδύσεις σε Βαλκάνια-Μεσόγειο, οι «προοπτικές» του χρηματιστήριου και ύστερα η ΟΝΕ και η «Ολυμπιάδα». Τώρα «εξωστρέφεια», «νέα επιχειρηματικότητα» και «καινοτομία» με αξιοποίηση των ΕΣΠΑ.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη στους κλάδους που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, με καταστροφή ή συρρίκνωση των μη «ικανοποιητικών» για την κερδοφορία. Για τους καπιταλιστές είναι αδιάφορo το αν αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις. Αυτή είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα» που προβάλλεται από άλλους, όπως και από το ΣΥΡΙΖΑ, σαν πρότυπο  ανάπτυξης.

Σκέψου! Τσακώνονται για το μείγμα διαχείρισης προβάλλοντας κατά καιρούς διάφορα παραδείγματα καπιταλιστικών κρατών. Κανείς όμως δεν απαντά στο γιατί οι χώρες αυτές, που προβάλλονται σαν πρότυπα, ξανακυλιούνται στη φάση της κρίσης ή επιβραδύνεται η ανάπτυξη τους. Κανείς δεν απαντά γιατί οι λαοί αυτών των χωρών είδαν να χειροτερεύει η ζωή τους, παρά την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αποφεύγουν να απαντήσουν στο ζήτημα ότι σε καμιά χώρα δεν αποτράπηκε η εκδήλωση κρίσεων της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε με περιοριστική είτε με επεκτατική πολιτική, είτε με νεοφιλελεύθερη και ιδιωτικοποιήσεις είτε με κεϋνσιανή και δημόσιες επενδύσεις.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ

Οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΗΚΙΟ και ΠΑΣΚΟ αποτελούν τους μηχανοδηγούς της πορείας του Ο.Ε.Ε. Είναι συνυπεύθυνοι. Νομιμοποιούν και υλοποιούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα. Ακριβώς για αυτό το λόγο ακολουθούν τακτικές εκφυλισμού στα όργανα του Ο.Ε.Ε.

Η ΣΥΝ.ΑΡ.Ο. (ΣΥΡΙΖΑ)-πρώην Σ.Ε.Π.Ο. παίζει το ρόλο της «χρήσιμης δύναμης». Τα προηγούμενα χρόνια στήριξε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές μαζί με ΠΑΣΚΟ-ΔΗΚΙΟ στην Κ.Δ. Τώρα καμώνεται «αντιμνημονιακά» ότι τα καταγγέλλει. Με προκάλυμμα τη θολή αντιμνημονιακή ρητορεία, εξωραΐζει την Ε.Ε. Με αλλαγμένο όνομα, ξανασερβίρει τη «μπαγιάτικη σούπα» της «ενότητας της αριστεράς», για να ψαρέψει ψήφους και να αποπροσανατολίσει. Το κάλεσμα τους για «ενότητα» είναι κάλεσμα συμβιβασμού και ενσωμάτωσης. Προετοιμάζοντας το έδαφος για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, χαλίφης στη θέση του χαλίφη, επιδιώκει για το Ο.Ε.Ε. να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην επεξεργασία των σχεδιασμών που επιδιώκουν κεφάλαιο και Ε.Ε. Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατή μια πιο «ανθρώπινη» διαχείριση του καπιταλισμού, ότι μπορούν να ικανοποιούνται ταυτόχρονα τόσο η καπιταλιστική κερδοφορία, όσο και οι λαϊκές ανάγκες. Συνεργάζονταν μέχρι πρότινος στην ίδια παράταξη με τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ, του πρώην εταίρου της συγκυβέρνησης, που τώρα συγκρότησαν άλλη παράταξη, τη Δ.ΑΡ.Κ.Ο.

Οι λεγόμενες ανεξάρτητες παρατάξεις, ΑΚΙΟΕ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ του ΛΑ.Ο.Σ. (πρώην Ε.Π.Ο.), αποτελούν δεκανίκια των κυβερνητικών παρατάξεων, εξωραΐζουν την αντιλαϊκή πολιτική, καλλιεργούν αυταπάτες, δημαγωγούν ότι μπορούν τάχα συντεχνιακά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα εκφράζουν τα συμφέροντα μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών που σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με εκείνα των μισθωτών και μικρών επαγγελματιών. Στις «τάξεις» τους συμμετέχουν μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.α., αποδεικνύοντας ότι στα λόγια είναι «ανεξάρτητοι» αλλά απόλυτα εξαρτημένοι από το κεφάλαιο.

Αποτελεί αυταπάτη, αν όχι συνειδητή συνενοχή η θέση ότι μπορεί να υπάρξει η όποια κατοχύρωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε συνθήκες γενικευμένης απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών.

Η Α.Ρ.ΣΥ.Ο., συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-εθνικιστών του ΕΠΑΜ-Σχέδιο Β΄, συμπληρώνει το σκηνικό. Καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο του Ο.Ε.Ε., ότι τάχα μπορεί να παίξει φιλολαϊκό ρόλο, εξαντλώντας την «αγωνιστικότητα» τους σε προσφυγές στο ΣτΕ. Είναι αυτές οι δυνάμεις που συνεργάζονται σε άλλους χώρους με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέναντι στις ταξικές και συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Είναι τόσο «ριζοσπαστικές» οι θέσεις τους…που εύκολα ακούγονται και από χείλια εκπροσώπων του κεφαλαίου ή από εθνικιστικές δυνάμεις (το λεγόμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού) σε όλη την Ευρώπη. Στοιχισμένοι πίσω από το ψευτοδίλημμα για το λαό «ευρώ ή δραχμή» αναπαράγουν χιλιοειπωμένες κεϋνσιανές αναλύσεις για την ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας, ενός δήθεν πιο ανθρώπινου καπιταλισμού, μέσω της πιο ενεργής παρέμβασης του κράτους και της αύξησης της ρευστότητας στην αγορά. Δεν αφορά το λαό το αν θα μετρά τη φτώχεια του σε ευρώ ή δραχμή! Οι τοποθετήσεις τους δεν διαφέρουν επί της ουσίας από μορφές σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής των δεκαετιών ΄70 και ΄80. Αποφεύγουν, όμως, να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, ποια κοινωνική τάξη θα έχει την εξουσία, σε ποιόν θα ανήκουν τα μέσα παραγωγής και ποιος θα καρπώνεται τον κοινωνικό πλούτο που παράγεται.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)

Είναι αδιανόητο να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας όταν είναι τεράστιος ο πλούτος που παράγουμε εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά τον κατασπαράζουν τα μονοπώλια-οι καπιταλιστές παράσιτα.

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία παρέχουν απίστευτες δυνατότητες στην παραγωγικότητα των μέσων παραγωγής, επομένως στη δυνατότητα δραστικά να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, εξασφαλίζοντας ένα ανεβασμένο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας. Αυτό το εμποδίζει το κεφάλαιο που ελέγχει τα μέσα παραγωγής και τα χρησιμοποιεί με σκοπό το κέρδος του και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η θέση της κάθε παράταξης για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στάση και η πρακτική της στο Ο.Ε.Ε.

Η ΔΠΚ-Ο αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση του κινήματος και τη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Για απαλλαγή από το κεφάλαιο και τις κρίσεις του. Για να μπουν τα μέσα παραγωγής, η επιστήμη και τεχνολογία στην εξυπηρέτηση των ολοένα και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία.

Η ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στη λειτουργία του Ο.Ε.Ε. ως μηχανισμού υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Η δράση και η στάση της ΔΠΚ-Ο είναι το δικό μας διαπιστευτήριο με το οποίο ζητάμε την ψήφο σου.

Δεν παζαρεύουμε τίποτα. Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες, τις πραγματικές ανάγκες. 

Η ΔΠΚ-Ο δεν περιορίζει τη δράση της στα όργανα του Ο.Ε.Ε. Μαζί και μέσα από τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ πασχίζει για την οργάνωση των εργαζόμενων οικονομολόγων στο εργατικό-λαϊκό κίνημα υιοθετώντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής απαιτεί:

 • Ø αγωνιστική στάση και κοινή δράση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.
 • Ø συμπόρευση με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων.
 • Ø δράση ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους θεσμούς που τα υπηρετούν.

Καμιά θυσία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΔΠΚ-Ο


Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 09 Ιανουάριος 2014 14:47)