Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΟΣΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ

 

Από το Ριζοσπάστη

 

Χαριστική βολή για τους μικρούς παραγωγούς η εφαρμογή του μέτρου

Στην εξυπηρέτηση χρόνιων επιδιώξεων του καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ - μάρκετ και του εμπορικού κυκλώματος, αποσκοπεί η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να διευρύνει τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα από τις πέντε ημέρες που είναι σήμερα, στις 9, τις 10 ή και ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για ένα μέτρο που κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος και θα ωφελήσει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι οι γαλακτοβιομήχανοι και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ που προωθούν τα λεγόμενα «προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας», επιθυμούν εδώ και χρόνια τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου. Σε σχετική έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, από τον Ιούλη του 2012 τονίζεται πως «...μια πιθανή επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος θα επέτρεπε την εισαγωγή από άλλες χώρες και θα διευκόλυνε την ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων των σούπερ μάρκετ, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών...».

Οπως ομολογείται στη σελίδα 46 της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ 113/1999) που καθορίζει τους κανόνες παστερίωσης και διάθεσης φρέσκου αγελαδινού γάλακτος «βλάπτει τον ανταγωνισμό» αφού «εμποδίζει τις εισαγωγές γάλακτος στην εγχώρια αγορά».

Πόσο θα ωφεληθούν οι «φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τις οποίες «κόπτεται» τάχα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης; Με το... αστρονομικό ποσό των 7,5 λεπτών του ευρώ ημερησίως, υπολογίζοντας το ένα λίτρο γάλα στο 1,5 ευρώ. Κι αυτό μόνο αν υποτεθεί ότι το μέτρο θα «περάσει» και στις τιμές, πράγμα εντελώς αμφίβολο, γιατί ακόμη και σήμερα που πωλείται γάλα υψηλής παστερίωσης κυμαίνεται στα ίδια -μερικές φορές και υψηλότερα- επίπεδα με το φρέσκο γάλα των πέντε ημερών.

Το ποσό των 7,5 λεπτών του ευρώ, αναφέρεται από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ στην έκθεσή του (σελίδα 48), όπου αναπαράγονται στοιχεία -αδιευκρίνιστης προέλευσης- από ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Τα Νέα» στις 16/10/2012! Σύμφωνα με αυτά, από το σύνολο της τιμής ενός λίτρου φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, το 35% αντιπροσωπεύει την τιμή παραγωγού, το 24% το περιθώριο κέρδους της γαλακτοβιομηχανίας, το 13% τον ΦΠΑ και ένα 5% το κόστος από τις επιστροφές του γάλακτος με περασμένη ημερομηνία λήξη, το οποίο, υποτίθεται, ότι καταστρέφεται.

Ολα για τους βιομήχανους

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να παρέμβει στο 5% -τα 7,5 λεπτά δηλαδή- επιτρέποντας στους ντόπιους γαλακτοβιομήχανους να χρησιμοποιούν μεθόδους υψηλής παστερίωσης, ώστε το γάλα να «αντέχει» αρκετές μέρες παραπάνω στα ψυγεία των σούπερ - μάρκετ. Ούτε λόγος φυσικά να καταργήσει τον υψηλότατο φόρο που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά για το γάλα των παιδιών τους, που σε ημερήσια βάση φτάνει τα 20 λεπτά το λίτρο, ή τις τιμές που πουλάνε οι γαλακτοβιομηχανίες, ή να λάβει μέτρα πραγματικής μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγελαδοτρόφους.

Το 35% που προαναφέρθηκε ως τιμή παραγωγού, ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής. Απόδειξη αποτελούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αγελαδοτρόφων από τις 12.402 άτομα το 2001, «βυθίστηκε» στα 3.932 το 2012 και η τάση μείωσης συνεχίζεται και φέτος.

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι «συστάσεις» της έκθεσης -ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να εφαρμοστεί η συντριπτική τους πλειοψηφία- θα πρόκειται για τη «χαριστική βολή» στην εγχώρια αγελαδοτροφία.

Πρώτο, γιατί στο ντόπιο καρτέλ γάλακτος θα δοθούν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες να συμπιέσουν προς τα κάτω την τιμή παραγωγού. Δεύτερο, γιατί οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ, που προωθούν τα λεγόμενα «προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας», θα μπορούν να εισάγουν γάλα βρασμένο μέχρι... σκασμού, με δεκαήμερη ή και παραπάνω ημερομηνία λήξης και να το πουλάνε ως «φρέσκο».

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση γύρω από την τιμή και τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το πρώτο και κύριο είναι ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική πάνω από 50% σε αγελαδινό γάλα, λόγω περιορισμού - ποσόστωσης από την ΕΕ, που έχουν δεχτεί όλες οι κυβερνήσεις. Η δε έκθεση του ΟΟΣΑ, που πιέζει στην κατεύθυνση απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής στο παστεριωμένο γάλα, στηρίζεται στους κανονισμούς της ΕΕ που δέχτηκαν και έχουν βάλει πλάτη όλοι αυτοί που εμφανίζονται να αντιδρούν.

Στόχος του ΟΟΣΑ και των κυβερνώντων είναι η διαμόρφωση συνθηκών που εξασφαλίζουν αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους στο καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, από τις φτηνότερες εισαγωγές της πρώτης ύλης (γάλα), αφού τη μείωση του εργασιακού κόστους την εξασφάλισαν με τους νόμους εργασιακού Μεσαίωνα ΕΕ - κυβέρνησης.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι κτηνοτρόφοι της εγχώριας αγελαδοτροφίας - γαλακτοπαραγωγής και η ποιότητα διατροφής της λαϊκής οικογένειας. Αυτή την ανάπτυξη προωθούν, δηλαδή κέρδη για τους καπιταλιστές και υποβάθμιση ποιότητας τροφίμων για το λαό. Λύση, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η λαϊκή εξουσία, που θα αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα εγγυώνται διατροφική επάρκεια με καλά, ποιοτικά, φτηνά τρόφιμα για το λαό».

 

 

 

PostHeaderIcon ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΟΙΚΑ: ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

 

Από το Ριζοσπάστη

 

Η αναβολή της επιστροφής της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) στην Αθήνα, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εντεινόμενα παζάρια που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο. Παζάρια που έχουν να κάνουν με τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής των νέων αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αντανακλούν και τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ των αστικών τάξεων και τις αντιθέσεις τους που, σε συνθήκες κρίσης, οξύνονται τόσο μέσα στην Ευρωζώνη, όσο και μεταξύ κρατών - μελών της και ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων έξω από αυτήν.

Την ίδια στιγμή, το «σίριαλ» που επαναλαμβάνεται γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων, αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση -αλλά και συνολικά τα κόμματα της αστικής διαχείρισης- για τον αποπροσανατολισμό και τον εκφοβισμό του λαού: με τις αναφορές για τη «σκληρή διαπραγμάτευση» που διεξάγει η κυβέρνηση για το «εθνικό συμφέρον» (ή την ακόμα πιο «σκληρή» και «ικανή» διαπραγμάτευση που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ) και με την παρουσίαση της αντιλαϊκής πολιτικής εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας ως ενός «σκληρού αλλά αναγκαίου μονόδρομου».

Η είδηση για την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, μετά από ένα μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων και διαρροών Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, καθώς και μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, μεταξύ του Γ. Στουρνάρα, του επιτρόπου της ΕΕ Ολι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Π. Τόμσεν.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο οι τεχνικές ομάδες της τρόικας, ενώ οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών δε θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν την προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν τα βρήκαμε» και ότι ανοιχτά παραμένουν «2 - 3 διαρθρωτικά θέματα κυρίως και λιγότερο τα δημοσιονομικά». Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει το θέμα των «προαπαιτούμενων» μέχρι το Γιούρογκρουπ και επανέλαβε ότι σκοπός είναι «να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Παράλληλα, μπορεί ο Γ. Στουρνάρας να διέψευσε τις πληροφορίες που διέρρεαν στελέχη της ΕΕ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκέφτονται «ήδη την κατάτμηση και της επόμενης δόσης» του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου «να διατηρήσουν αμείωτη την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές», ωστόσο είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο σκηνικό βολεύει και την ελληνική κυβέρνηση, που θα το αξιοποιήσει ως μοχλό εκβιασμού των λαϊκών συνειδήσεων για να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τα νέα επώδυνα μέτρα.

Στην αντιλαϊκή ατζέντα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014, εξέλιξη που θα απαιτήσει νέα συμπληρωματικά μέτρα, πέρα από τα νέα βάρβαρα μέτρα ύψους 6 δισ. που ενσωματώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Ταυτόχρονα, οι διαβουλεύσεις αφορούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα «προαπαιτούμενα» που αφορούν τη επόμενη δόση του δανείου, όπως το ζήτημα με την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επιβολής του «ενιαίου φόρου ακινήτων», καθώς και το ζήτημα της απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο επίκεντρο των αντιθέσεων βρίσκεται και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014 - 2015, η συζήτηση για το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους κυβερνητικούς ελιγμούς και χειρισμούς για τον τρόπο προώθησης των μέτρων, όπως σημείωσε, με σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μέσα στη εβδομάδα, «οι απολύσεις και το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί, θα είναι σε κάθε περίπτωση τα αντιλαϊκά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με την τρόικα, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που στηρίζουν και υπηρετούν όλα τα κόμματα της ΕΕ. Καμία διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ και με άθικτα τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, τα δικαιώματα του λαού».

Η αντιλαϊκή ατζέντα

Προϋπολογισμός: Την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Και ενώ το σχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, 3 Δεκέμβρη, και ψηφίζεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 7 Δεκέμβρη, χωρίς χρονοτριβή ξεκίνησαν και οι συζητήσεις και οι «επεξεργασίες» που σχεδιάζονται από κοινού με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την εφαρμογή «συμπληρωματικών μέτρων», πέρα και πάνω από τα 6 δισ. πρόσθετων μέτρων που συμπεριλαμβάνει το υπάρχον σχέδιο. Στο επίκεντρο του προϋπολογισμού για το 2014 βρίσκεται το παραπέρα χτύπημα των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια), ενώ παράλληλα προβλέπεται μπαράζ από νέας και παλαιότερης κοπής ασήκωτους φόρους.

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες και το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο μόνιμο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Η συγκυβέρνηση υπολογίζει να βεβαιώσει χαράτσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά να εισπράξει το 82%, έχοντας ήδη εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ποσά ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Η τρόικα, από τη μεριά της, φέρεται να αμφισβητεί και μάλιστα έντονα την «εισπραξιμότητα» του «ενιαίου φόρου ακινήτων».

Με το νέο φόρο μονιμοποιείται το τάχα «έκτακτο τέλος» στα ακίνητα που επιβλήθηκε από το 2011, ενώ παράλληλα διευρύνεται, καθώς για πρώτη φορά θα μπει χαράτσι στους φτωχομεσαίους αγρότες για τις κάθε είδους γεωργικές εκτάσεις και χωράφια -ακόμη και αν δεν αποκτούν από αυτά κανένα εισόδημα- καθώς και στους ιδιοκτήτες οικοπέδων και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της προβάλλει τους σαθρούς ισχυρισμούς περί... «ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε σχέση με το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική: Τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι. Στο ίδιο νομοσχέδιο, ενδέχεται να κατατεθεί και η προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος, η τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, η διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Η διαδικασία συγκέντρωσης επιταχύνεται συνολικά από την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, καθώς και από τηνπροωθούμενη έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

Πλειστηριασμοί: Δεδομένο μέτρο θεωρείται η έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Σε πρώτη φάση δρομολογείται η άρση της παρεχόμενης προστασίας για την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία πάνω από κάποιο όριο, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, αλλά και κάτω από το όριο αυτό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων που θα γενικεύουν το χτύπημα. Αντικειμενικά, η διαδικασία συγκέντρωσης της ακίνητης περιουσίας επιταχύνεται και με αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της.

Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: Προωθείται η εφαρμογή του μέτρου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θα επικαλούνται ότι βρίσκονται σε «φάση αναδιάρθρωσης», χωρίς ούτε το τυπικά προβλεπόμενο δικαίωμα λόγου (έγκρισης ή απόρριψης) από τον υπουργό Εργασίας. Παράγοντες της συγκυβέρνησης ήδη αρχίζουν να προλειαίνουν το έδαφος, εμφανιζόμενοι να δέχονται πιέσεις από την τρόικα. Αλλο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να αυξήσει το όριο των απολύσεων στο 7%, από 5% που ισχύει σήμερα.

Εργοδοτικές εισφορές: Δεδομένη είναι η παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του νέου μέτρου αναμένεται από την 1η Γενάρη 2014, με βάση όσα προτείνει η τρόικα ή από το β' εξάμηνο του 2014, όπως προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Σε εξέλιξη βρίσκεται ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι διαθεσιμότητες θα φτάσουν συνολικά στις 25.000. Στις 4.000 θα φτάσει ο αριθμός των απολύσεων για το 2013 και σε ακόμη 11.000 για το 2014 (σύνολο 15.000). Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι αναδιαρθρώσεις και οι απολύσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, εξετάζεται η ευρύτερη προώθηση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά).

Φόροι υπέρ τρίτων: Εστω και σε «πρωτόλεια μορφή» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της λίστας με τους φόρους «υπέρ τρίτων» που πρόκειται είτε να καταργηθούν είτε να ενσωματωθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Οι φόροι «υπέρ τρίτων» αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Η κατάργησή τους στρώνει το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μείωση περίπου 5% στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων και ποσοστό μέχρι 30% για τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιστροφές φόρων: Προωθείται πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, όπως επίσης και των αγροτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.

 

 

PostHeaderIcon O ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

 

Από το Ριζοσπάστη

Σύμφωνα με την πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ η παγκόσμια οικονομία θ' αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,7% και κατά 3,6% το 2014, ενώ τον περασμένο Μάη ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη 3,1% το 2013 και 4% το 2014.«Αναθεωρήσαμε επί τα χείρω τις προβλέψεις μας για πολλούς λόγους, αλλά ο σημαντικότερος είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες», εξήγησε στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ενώ σ' αυτήν επιδρούν η επιβράδυνση του εμπορίου και οι υποτονικές επενδύσεις, όπως είπε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Σύμφωνα με τον ίδιο οικονομολόγο, «η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να σοβαρευτούν όσον αφορά τα δημοσιονομικά τους. Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά με πολύ ασθενικό ρυθμό και η Ιαπωνία αναπτύσσεται ταχύτερα, όμως το ερώτημα είναι αν η ανάπτυξή της είναι βιώσιμη».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να αρχίσει τον σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης το 2014, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Εκτιμούν δε ότι η αμερικανική οικονομία θ' αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% το 2013, ενώ του χρόνου οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα γίνουν και πάλι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, διότι προβλέπεται ότι θ' αναπτυχθούν με ρυθμό 2,9%, επίδοση που έχουν να επιτύχουν από το 2005.

 

Ο ΟΟΣΑ περιγράφει ως σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία ενδεχόμενη αδυναμία του αμερικανικού Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να καταργηθεί το ανώτατο όριο χρέους. Θυμίζουμε ότι αυτό ήταν αιτία κόντρας Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων και μέχρι να επέλθει συμβιβασμός έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ περίπου για ένα μήνα.

Η Ευρωζώνη προβλέπεται ότι το 2014 θ' αναπτυχθεί με ρυθμό 1% (η Κομισιόν προβλέπει 1,1%), ωστόσο ο ΟΟΣΑ περιγράφει την ανάκαμψη ως άνιση μεταξύ των 17 κρατών - μελών, ενώ βασικά χαρακτηριστικά της θα είναι η πολύ υψηλή ανεργία και ο ασθενικός πληθωρισμός. Η Γερμανία προβλέπεται ότι θ' αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% του ΑΕΠ το 2014, από 0,5% το 2013, ενώ η Γαλλία εκτιμάται ότι θ' αναπτυχθεί με ρυθμό 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει την πιθανότητα ν' αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα προκειμένου η Ευρωζώνη να μην πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού.

Ο ΟΟΣΑ καλεί, επίσης, την κυβέρνηση της Γερμανίας να στηρίξει την «εξισορρόπηση» των εμπορικών ισοζυγίων ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ. Είναι η γνωστή κόντρα, των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, των κρατών - μελών του Νότου της ΕΕ, με τη Γερμανία για τα πλεονάσματά της, που, όπως λένε, εμποδίζουν την ανάκαμψη του Νότου.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα χαρακτηριστικά ζητήματα της εξέλιξης της καπιταλιστικής οικονομίας διεθνώς, αλλά και στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Ορισμένες επισημάνσεις

Το πρώτο ζήτημα είναι η ανησυχία για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της εξόδου απ' αυτήν σε όφελος του κεφαλαίου διεθνώς.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι «οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είναι σε θέση ν' αντισταθμίσουν τις απώλειες των αναπτυσσόμενων».

Το δεύτερο ζήτημα, όχι βεβαίως σε σημασία (κανένα από τα ζητήματα αυτά δεν είναι ήσσονος σημασίας συγκριτικά με άλλα), είναι η εκτίμηση για τις απώλειες των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Αυτή η εκτίμηση σημαίνει ότι έχουν μεγάλη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης μετά από περίπου 12 χρόνια ανάπτυξης. Πράγματι, το 1998-2000, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Τουρκία, άλλες καπιταλιστικές οικονομίες της Ασίας, οι επονομαζόμενες και «Ασιατικές Τίγρεις», πέρασαν βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση. Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ (έτσι μετρούν την ανάπτυξη) έφτασαν στη συνέχεια μέχρι και στο 8%. Τώρα ξαναπέφτουν γύρω στο 2%-3%. Μόνο που αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια για νέα κρίση. Ετσι κι αλλιώς ο κύκλος από την ανάπτυξη ξαναπερνά στην κρίση. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί λοιπόν λέγοντας ότι «οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είναι σε θέση ν' αντισταθμίσουν τις απώλειες των αναπτυσσόμενων». Γιατί αν θεωρεί «ατμομηχανή» τις ΗΠΑ με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ 2,9%, και με την Ευρωζώνη να καταγράφει 1%, ενώ οι «αναπτυσσόμενες οικονομίες» βρίσκονται σε αρκετά μεγάλους ρυθμούς υποχώρησης, αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία συνεχίζει να βολοδέρνει στη δίνη της κρίσης. Η ανάπτυξη θα είναι συνολικά αναιμική στις οικονομίες που βρίσκονται στην έξοδο, αλλά η κρίση σε άλλες θα έχει συνολικά αρνητική επίδραση.

Το τρίτο ζήτημα είναι οι άλλες δύο αιτίες τις οποίες αναδεικνύει ο ΟΟΣΑ ως παράγοντες επίδρασης στην πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, «η επιβράδυνση του εμπορίου και οι υποτονικές επενδύσεις». Οταν υπάρχει συγχρονισμένη κρίση σε πολλές καπιταλιστικές οικονομίες και μάλιστα ισχυρών κρατών, αυτό επιδρά αρνητικά στο εμπόριο. Αλλωστε, αυτό έχει διαπιστωθεί και με τη μείωση των εξαγωγών της Κίνας. Ταυτόχρονα, η διαπίστωση για «υποτονικές επενδύσεις» δείχνει ότι η ανάκαμψη από την κρίση δεν έρχεται. Η έξοδος από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου απαιτεί επενδύσεις. Αυτός είναι και ο δείκτης ότι ο οικονομικός κύκλος περνά στην ανάκαμψη. Αυτό δείχνει επίσης ότι υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο.

Υποδείξεις με λεπτές ισορροπίες

Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ κάνει και ορισμένες υποδείξεις. Καταρχήν φαίνεται ότι προτρέπει σε ένα μείγμα πολιτικής διαχείρισης της κρίσης που μοιάζει μ' αυτό των ΗΠΑ και αυτό φαίνεται από τις υποδείξεις στη Γερμανία με το μεγάλο πλεόνασμα και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης τύπωσαν χρήμα. Ουσιαστικά αυτό προτείνει εμμέσως πλην σαφώς και ο ΟΟΣΑ για την Ευρωζώνη. Η Fed, επίσης, αγόραζε ομόλογα, που σημαίνει ότι έδινε ρευστό στην αγορά. Το κόψιμο χρήματος και τα ομόλογα συνδέονται επίσης. Ο ΟΟΣΑ προτείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει το ίδιο με τη Fed. Είναι αυτό που χαρακτηριστικά έγραψε αρθρογράφος της «Καθημερινής»:

«Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ εμπίπτουν όλες στην κατηγορία Μην Κουνηθεί Κανείς Και Πέσουμε: "Οσοι τυπώνετε μη σταματήσετε, όσοι δεν τυπώνετε, για να αρχίζετε..."». Εννοεί τύπωμα χρήματος. Διαφορετικά, όπως εκτιμά και έτσι είναι στην καπιταλιστική οικονομία, «την επόμενη φορά που η αμερικανική Fed θα κάνει έστω νύξη για λιγότερα "φρέσκα" δολάρια, το ξένο κεφάλαιο θα φύγει από τις χώρες σας πιο γρήγορα». Γιατί το λέει αυτό και το εκτιμά μάλιστα ως συνέπεια στις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες οικονομίες»; Μα γιατί το τύπωμα χρήματος ωθεί στην υποτίμησή του, ενώ η μείωση τυπώματος συμβάλλει στην ανατίμησή του. Αυτό το συνδυάζει επίσης με τη μείωση της αγοράς ομολόγων από τη Fed. Αυτά τα δύο μαζί συμβάλλουν στην προσέλκυση κεφαλαίων στις ΗΠΑ και στις εξαγωγές τους από άλλα καπιταλιστικά κράτη, ακόμη και από την Ευρωζώνη. Με δεδομένη βεβαίως την εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπαίνει σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα οποία τα συμφέρει να επενδύσουν στις ΗΠΑ, αφού περνά στην ανάκαμψη. Γι' αυτό ο ΟΟΣΑ κάνει την υπόδειξη ότι «η Fed θα πρέπει να αρχίσει τον σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης το 2014, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας».

Ηδη, στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για το ενδεχόμενο μείωσης της αγοράς ομολόγων από τη Fed, προειδοποιώντας ότι αυτό θα πλήξει τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και την Ευρωζώνη. Φοβάται ότι η «σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ επηρεάζει τις αγορές», δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, τις τράπεζες. Ουσιαστικά φοβάται την αρνητική για το ευρώ επίδραση στη σχέση ευρώ - δολαρίου.

Επίσης, μιλά για την κατάργηση του ανώτατου ορίου εξωτερικού δανεισμού και χρέους στις ΗΠΑ, ακριβώς για να μπορεί το κράτος να συμβάλει με κεφάλαια στις επενδύσεις, ενισχύοντας τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ταυτόχρονα, η αποχώρηση ξένου κεφαλαίου από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που ήδη γίνεται, έχει σχέση με τη μεγάλη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Επίσης, στην υπόθεση «τύπωμα χρήματος» αντιδρά η Γερμανία. Ο πρόεδρος της Bundesbank (κεντρική τράπεζα Γερμανίας), Γενς Βάιντμαν, αντέδρασε άμεσα στην προτροπή, λέγοντας ότι το τύπωμα χρήματος δε φέρνει ανάπτυξη. Εδώ εδράζονται επίσης οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Γερμανίας στη διεθνή αγορά, που αντανακλούν στον ανταγωνισμό δολαρίου - ευρώ, στον εμπορικό ανταγωνισμό (και στον μεταξύ τους και διεθνώς), αλλά κυρίως στις εξαγωγές κεφαλαίου και πώς εξασφαλίζονται καλύτερες δυνατότητες για μεγαλύτερα μερίδια ανάμεσα στα μονοπώλια των ΗΠΑ και της Γερμανίας (και διεθνώς και μεταξύ τους).

Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα σχολιασμού, αυτό που για την Ευρωζώνη εντοπίζει ως ζήτημα «αποπληθωρισμού» και την καλεί να πάρει μέτρα αντιμετώπισής του. Εδώ εκφράζει τους φόβους για παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας κεφαλαίων στην αγορά, επομένως και συνέχιση της κρίσης, επειδή χωρίς ρευστότητα επενδύσεις δε γίνονται, άρα δε θα υπάρξει ανάκαμψη. Αλλωστε, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι για αναιμική ανάκαμψη με κινδύνους για τις καπιταλιστικές οικονομίες των κρατών - μελών. Ακόμη και η οικονομία της Γερμανίας έχει αναιμική ανάκαμψη.

Οι αντιφάσεις και η προοπτική

Τέλος, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ αναδεικνύουν τις αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού. Για παράδειγμα, από τη μια προτρέπουν σε τύπωμα χρήματος, αντιμετώπιση του «αποπληθωρισμού», από την άλλη μιλούν για αναγκαιότητα μείωσής του. Εκτιμούν ότι η Ιαπωνία αναπτύσσεται ταχύτερα, αλλά αμφισβητούν το ότι η ανάπτυξή της είναι βιώσιμη. Είναι οι αντιφάσεις της αναρχίας στην καπιταλιστική παραγωγή. Οι αντιφάσεις που προκύπτουν από την τεράστια κοινωνικοποίηση της παραγωγής και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Σ' αυτό εδράζεται η οικονομική κρίση, εδώ και η αιτία της. Για να εξαλειφθεί πρέπει να εξαλειφθεί αυτή η αντίθεση.

Οι εκτιμήσεις και υποδείξεις του ΟΟΣΑ δείχνουν τις τάσεις, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν τους οξύτατους ανταγωνισμούς, με αφορμή το μείγμα πολιτικής διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα την κόντρα στην πολιτική της Ευρωζώνης και πιο ειδικά της Γερμανίας. Ενυπάρχουν και στις εκτιμήσεις για τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες και στις υποδείξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης για όλες τις οικονομίες. Είναι αντικειμενική κατάσταση στον καπιταλισμό. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Βεβαίως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη διαχείριση της κρίσης, γεγονός που θα οξύνει τους ανταγωνισμούς και τη διαπάλη ανάμεσα στα μονοπώλια, αλλά και στα καπιταλιστικά κράτη, στο έπακρο. Για το ποια μονοπώλια θα βγουν πιο ισχυρά στη διεθνή αγορά, για τις συμμαχίες μεταξύ τους, κόντρα στους ανταγωνιστές τους, και εδώ βγαίνουν μαχαίρια μεταξύ τους και μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κέντρων. Σε μια παγκόσμια οικονομία που δε δείχνει να ανακάμπτει. Οι συνθήκες δουλειάς και ζωής για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα θα γίνονται αφόρητες, ολοένα μεγαλύτερα τμήματά τους θα εξωθούνται σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Ολη αυτή η πραγματικότητα που ομολογούν οι διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, αποκαλύπτει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την περιδίνησή του μέσα στις αξεπέραστες αντιφάσεις του, δείχνει ότι ήδη έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του. Οτι είναι εποχή της αντικατάστασής του από μια κοινωνία όπου είναι αναγκαία και επίκαιρη η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, που με τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο θα βάλει στην υπηρεσία του λαού την οικονομία, που θα αναπτύσσεται χωρίς κρίσεις και αποκλειστικά σε όφελός του. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, ώριμος και επίκαιρος. Αλλά αυτό απαιτεί να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία στα χέρια της μαζί με τους συμμάχους της.


 

 

 

 

 

PostHeaderIcon ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

 

Από το Ριζοσπάστη


Η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις, διατείνεται το μέρος του αστικού Τύπου που υποστηρίζει την κυβέρνηση. Για να το τεκμηριώσει αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Coca - Cola», «Nokia», «Delhaize», Αμερικανοί και Αραβες που συμμετέχουν στις «επενδυτικές ομάδες» και ενδιαφέρονται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η COSCO σχεδιάζει νέες δραστηριότητες σε συνεργασία με «Hewlett - Packard» και «Huawei» κ.λπ. Η πολιτική της κυβέρνησης διώχνει επενδύσεις και διαλύει τη βιομηχανία της χώρας, υποστηρίζει το μέρος του Τύπου που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αξιοποιούν είναι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (του Στασινόπουλου), την πολιτική της κυβέρνησης για το Φάρμακο που «υπονομεύει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία», ενώ υποστηρίζουν ότι κερδισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης είναι οι «κρατικοδίαιτοι» και «διαπλεκόμενοι» επιχειρηματίες.

Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε ένα κοινό έδαφος: Την προσπάθεια ανόρθωσης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, τη στήριξη δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης ως μονόδρομου για την έξοδο από την κρίση. Ανάκαμψη όμως που προϋποθέτει την υιοθέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία στην πράξη σημαίνει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Είναι σίγουρο ότι το κάθε κεφάλαιο, κάθε μονοπωλιακός όμιλος κινείται με κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσει προνομιακή θέση σε βάρος των ανταγωνιστών του, πώς θα έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο στην κερδοφορία. Με αυτό το κριτήριο ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις, γίνονται ή δε γίνονται επενδύσεις. Διαφορετικό κριτήριο δεν υπάρχει.

Η αστική διαχείριση, η πολιτική που ασκεί κάθε φορά η αστική κυβέρνηση μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολεύει αυτήν την κινητικότητα κεφαλαίων. Κάθε βεβαίως κεφάλαιο κάνει κουμάντο για τον εαυτό του, ενώ η αστική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κουμάντο συνολικά για τους καπιταλιστές ως τάξη. Εδώ εκδηλώνονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί σε σχέση με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβερνητική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση ή μη επενδύσεων γίνεται με όρους στήριξης της καπιταλιστικής ζούγκλας, που γίνεται όλο και πιο άγρια και στην οποία μόνιμο θύμα είναι οι εργαζόμενοι.

Ολη λοιπόν αυτή η φιλολογία αποσκοπεί στο να παραμείνουν οι εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι σε ένα ψεύτικο για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους δίλημμα: Ποια πλευρά, ποιες προτεραιότητες στην καπιταλιστική ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίξουν. Να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην ψευδαίσθηση ότι η επίλυση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων θα έρθει επαναλαμβάνοντας το φαύλο κύκλο: καπιταλιστική ανάπτυξη - κρίση, την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει διευρυμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και δε θα φέρει την κρίση.

Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον κεντρικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη με σκοπό τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 29 Νοέμβριος 2013 12:35)

 

PostHeaderIcon ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΠΚ-Ο ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ "ΘΡΙΛΕΡ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ θεωρεί εκ των ουκ ανευ αναγκαία και…αναμενόμενη την παράταση που δόθηκε για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Θα ήταν παράλογη και καταδικαστέα οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμων από την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν δινόταν η χρονική παράταση.

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές-φοροτέχνες σηκώνουν καθημερινά αβάσταχτα βάρη από τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα, την κατάσταση στις ΔΟΥ, την συνεχή πίεση από τα μέτρα της κυβέρνησης. Τα πρόστιμα που ενδεχόμενα θα επιβάλλονται στους πελάτες, εκ των πραγμάτων θα μετακυλίονται στους λογιστές-φοροτέχνες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εργασιακή-εισοδηματική επιδείνωση της θέσης των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Αποτελούν συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε. και όλων των νομικών διατάξεων για το επάγγελμα Λογιστή-Φοροτέχνη, την προώθηση του αντιδραστικού Κώδικα Δεοντολογίας που αναγορεύει σε συνυπεύθυνους μισθωτούς και μικρούς ελευθεροεπαγγελματίες λογιστές.

Η ουσία ποια είναι τελικά; Είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου, τη συρρίκνωση των ΔΟΥ και τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, διευκολύνεται η συγκέντρωση του κύριου όγκου των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές-ελεγκτικές-  συμβουλευτικές εταιρείες. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκτοπιστούν σταδιακά οι δεκάδες χιλιάδες μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και να φθηνύνει η αξία της εργατικής δύναμης μισθωτών ελεγκτών και λογιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Με αφορμή και αυτό το γεγονός αναπτύχθηκε ολόκληρη «σπέκουλα» από διάφορες παρατάξεις στο Ο.Ε.Ε., που, ανεξάρτητα από την εξέλιξή της υπόθεσης, είχε ως μοναδικό στόχο την εκδούλευση των συνάδελφων για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ΠΟΦΕΕ έσπευσε να προαναγγείλει την παράταση προκειμένου να αυτοπαρουσιαστεί ως ο ικανός εκπρόσωπος των λογιστών-φοροτεχνών, που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, ενώ στο τέλος ευχαρίστησε και έπλεξε το εγκώμιο της. Από την άλλη η ΕΣΚΟ του ΛΑΟΣ (πρώην ΕΠΟ) έσπευσε και αυτή με τη σειρά της να υποβάλει αίτημα  στην κυβέρνηση (λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;;;), μπας και φανούν αυτοί σαν οι μόνοι προασπιστές των λογιστών-φοροτεχνών.

Κρύβουν όμως την αλήθεια. Κι οι δύο παρατάξεις είναι δεκανίκια των ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ στην Κ.Δ. και διαγκωνίζονται για την εφαρμογή των αντιλαϊκών διατάξεων που πλήττουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Αυτή, όμως, που…σπάει τα ταμεία της υποκρισίας για τα πρόστιμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΣΥΝ.ΑΡ.Ο. (πρώην ΣΕΠΟ). Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. στηρίζει τον Κώδικα Δεοντολογίας για λογιστές-φοροτέχνες που μεταξύ άλλων επιβάλει ποινές και πρόστιμα. Υποστήριξε την οδηγία 2006/43, το ν. 3842/2010 για την πιστοποίηση, που είναι κρίκοι στην αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα καμώνεται ότι καταγγέλλει, αλλά μόνο τα μνημόνια (λές και τα προηγούμενα από τα μνημόνια νομοθετήματα ήταν φιλολαϊκά!!!), εξωραΐζοντας την Ε.Ε. και υπερασπίζοντας την αντιλαϊκή νομοθεσία της.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει και στην πράξη την στάση της ΔΠΚ-Ο. Μόνο η ΔΠΚ-Ο καταδίκασε, καταψήφισε, αποκάλυψε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές που υπηρετούν τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους. Μόνο η ΔΠΚ-Ο κάλεσε σε οργανωμένο αγώνα για να μην περάσουν.

Ακόμα αξίζει να υπενθυμίσουμε αυτά που ορισμένοι υποκρίνονται ότι δεν θυμούνται:

- Ο άδικος και αντιλαϊκός φορολογικός νόμος 3842/2010, εκτός των άλλων, προανήγγειλε την  καθιέρωση της «Πιστοποίησης» των Φοροτεχνών Λογιστών. Με την καθιέρωση της πιστοποίησης η μεγάλη μάζα αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών φοροτεχνών  λογιστών  οδηγείται σταδιακά σε αφανισμό αφού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια και τους περιορισμούς που θα επιβληθούν (π.χ. ελάχιστη υποδομή, απασχολήσιμο προσωπικό, κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου πελατών και Δημοσίου, κυρώσεις  κλπ). Στην πλειοψηφία τους προορίζονται να επανδρώσουν τις στρατιές  των χιλιάδων φθηνών ευέλικτων εργαζόμενων που καθημερινά βιώνουν την εργασιακή περιπλάνηση. Οι δυνάμεις της Συναίνεσης και του Ευρωμονόδρομου στο Οικονομικό Επιμελητήριο (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ, ΑΚΙΟΕ, ΣΕΠΟ) και η συντεχνία της   δεν αντέδρασαν στην αντιδραστική ρύθμιση. Στο σύνολό τους, αυτές οι δυνάμεις εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την καθιέρωση της πιστοποίησης.

- Προκειμένου να εφαρμοστεί η «Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε.» που αφορά την «απελευθέρωση» στην παροχή υπηρεσιών, και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων στην ΕΕ κατά πως ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, πραγματοποιήθηκε, με μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, εναρμόνιση της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτά τα πλαίσια και σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», καταργήθηκε για τις Ανώνυμες Εταιρείες η απαίτηση της κατοχής άδειας άσκησης επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτέχνη από τους μετόχους που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (Αρθρο 10, παρ. 2, εδάφιο 2). Είναι τεράστια η ευθύνη των άλλων δυνάμεων στο Ο.Ε.Ε., κυβερνητικών και του Ευρωμονόδρομου, που όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν πλάτη. Οι ίδιες δυνάμεις αποδέχθηκαν αρχικά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2006/43 για τον ελεγκτή που υποβαθμίζει τα ακαδημαϊκά πτυχία και απαξιώνει την εργατική δύναμη του μισθωτού επιστήμονα.

-Το Προεδρείο του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ και ΠΟΦΕΕ) με τη σύμφωνη γνώμη και βοήθεια των ΑΚΙΟΕ και ΣΕΠΟ-ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη διασύνδεση του μητρώου μελών του ΟΕΕ και λογιστή-φοροτεχνικού με το ΤΑXIS. Η απόφαση αυτή ήταν συνέχεια της  επιβολής της πιστοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, που φορτώνει με μεγάλες ευθύνες τους φοροτέχνες-λογιστές, απαλλάσσοντας το κράτος και τις επιχειρήσεις από την ευθύνη που τους αναλογεί, και λειτουργεί ως βασικός μοχλός στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου.

-Η  πλειοψηφία του Ο.Ε.Ε. (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ, ΠΟΦΕΕ) με την παρότρυνση της ΑΚΙΟΕ και τη συναίνεση της ΣΕΠΟ, παρά και ενάντια στις εκκλήσεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών προχώρησε, στα πλαίσια του νέου φορολογικού νόμου, στην κοινοποίηση στο  TAXIS NET μόνο εκείνων των λογιστών-φοροτεχνών που ήταν οικονομικά τακτοποιημένοι, εξαιρώντας όσους δεν είχαν ενδώσει στον εκβιασμό των ετήσιων ληστρικών ανανεώσεων, δημιουργώντας στις σημερινές συνθήκες τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες συναδέλφους.

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του!