Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΑΠΑΝΗΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΣΤΑΤ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ψήφισε την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και μονιμοποίησε το καθεστώς με τα «μπλοκάκια» και τις αποδείξεις δαπάνης, με πρόσφατη εγκύκλιο, κυριολεκτικά συντρίβει  αυτές τις κατηγορίες μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ! 

Διατείνεται ότι δήθεν προστατεύει τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλό εισόδημα και πως οι εργοδότες θα πληρώνουν μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, με διάφορα προσχήματα, όπως ο διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας σε διαρκή ή ευκαιριακή, απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή οποιασδήποτε εισφοράς. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ),που είναι υπό κρατικό έλεγχο. Η νέα διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, στα χνάρια της προηγούμενης,  εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στην εφευρετικότητα μεθόδων απασχόλησης φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, δίνοντας έτσι το σύνθημα και σε άλλους κεφαλαιοκράτες να ακολουθήσουν. Η ΕΛΣΤΑΤ ...βαφτίζει «Ιδιώτες Συνεργάτες» και χαρακτηρίζει ως «αυταπασχολούμενους» όλους τους εργαζόμενους που απασχολεί για τη συλλογή στατιστικού υλικού. Στη συνέχεια , με τη νομική μεθόδευση ότι η εργασία τους «σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας», τους κατατάσσει στους «περιστασιακά αυτοαπασχολούμενους». Μάλιστα προβλέπει την πληρωμή τους τόσο με την έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών όσο και με έκδοση αποδείξεων δαπάνης- τίτλων κτήσης.

Και με τους δυο τρόπους πληρωμής η ΕΛΣΤΑΤ μετακυλύει κάθε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης στους εργαζόμενους, μη αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Τί άραγε θα εμποδίσει κάθε εργοδότη να πράξει το ίδιο; 

Να λοιπόν με ποιό τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πρωταγωνιστούν στο έργο της εκμετάλλευσης εργαζομένων ερευνητών-νέων επιστημόνων, δίνοντας το γενικό σύνθημα στους καπιταλιστές. Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τώρα βάζει και το «κερασάκι» στην «τούρτα» της επί χρόνια άθλιας εκμετάλλευσης  των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ. Να λοιπόν τι σημαίνουν και ποιον ωφελούν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! 

Συνάδελφοι,

Μπροστά στις νέες θυσίες των δικαιωμάτων μας που απαιτεί η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων, δικός μας δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης στο ασφαλιστικό για αποκλειστικά κρατική καθολική κοινωνική ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας, για την επαναφορά και την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς για την αναπλήρωση των απωλειών μας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

-Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης- τίτλους κτήσης. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Καμία μείωση των αποδοχών. 

-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και της πρόσφατης εγκυκλίου. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

-Αναδρομική αναγνώριση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του χρόνου ασφάλισης που υποκρύπτεται σε κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε με αποδείξεις δαπάνης ή τίτλους κτήσης την τελευταία δεκαετία. 

-Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών απ’ τον εργοδότη. Άμεσα, σε περίπτωση «διαφοράς» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται ο εργοδότης στην καταβολή των εισφορών του.  

-Σταθερό ωράριο εργασίας -35ωρο, 5νθημερο, 7ωρο.

 

Η επίθεση κεφαλαίου–κυβέρνησης-ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα

δεν θα περάσει!


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 11:38)

 

PostHeaderIcon ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ EUROGROUP

Η Πανεπιστημονική κατέθεσε στην 74η ΣτΑ το ακόλουθο ψήφισμα, που καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων , ενώ η  «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ»  το  απέρριψε μη ψηφίζοντας:

Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απ’ το αν αυτά νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το "κρυφτούλι" που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡIΖΑ - ΑΝΕΛ, όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει το λαό.

Πρώτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, κρύβοντας ότι έχει ουσιαστικά δεσμευτεί γι’ αυτά, μέσω και της χρονικής επέκτασης του αυτόματου κόφτη και των ματωμένων πλεονασμάτων, μαζί με όλα όσα περιέχονται στη β’ αξιολόγηση.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν απαίτηση μόνο του "κακού" ΔΝΤ, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις συνολικά της ΕΕ - Eurogroup, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας και πάνω απ’ όλα αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ.

Τρίτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα υψηλά πλεονάσματα αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, κρύβοντας ότι προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η διατήρηση και κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη σε όλες τις δυνάμεις που στο όνομα δήθεν της "αλήθειας" και του "ρεαλισμού" ζητούν απ’ το λαό να υποταχθεί πλήρως σ’ αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του και να οικοδομήσει την κοινωνική συμμαχία για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 15:11)

 

PostHeaderIcon Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Δ. ΤΟΥ ΟΕΕ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ» ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΕΓΚΥΡΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Η 74η ΣτΑ, η πρώτη με τις πρόσφατες εκλογές στο ΟΕΕ, είχε ως κύριο θέμα την εκλογή της νέας Κεντρικής Διοίκησης του επιμελητηρίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών για τους 13 συνδυασμούς και η κατανομή των αντιπροσώπων σε κάθε συνδυασμό είναι γνωστά. Οι συσχετισμοί εξακολουθούν να είναι αρνητικοί για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Η διαδικασία εκλογής της νέας ΚΔ απέδειξε ότι όλο το διάστημα μετά τις εκλογές εξελίχθηκε μεταξύ των παρατάξεων ένα άθλιο και χωρίς αρχές παιχνίδι παζαριών, συναλλαγών, αποχωρήσεων και συγκολλήσεων για το μοίρασμα των καρεκλών στη νέα ΚΔ που αλλοιώνουν τα ίδια τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΟΕΕ. Πρωταγωνιστές σε αυτό το παιχνίδι ήταν από τη μια ΔΗΚΙΟ (ΝΔ)-ΠΔΣΟ (ΠΑΣΟΚ) και από την άλλη οι δήθεν ακομμάτιστες, «ανεξάρτητες» συντεχνιακές παρατάξεις.

Η ΠΔΣΟ (δεύτερη δύναμη στις εκλογές) σπαρασσόταν από τις εσωτερικές κόντρες μεταξύ ομάδων για τον έλεγχο της παράταξης. Στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τις έδρες που της αναλογούσαν, αναζήτησε σανίδα σωτηρίας στη ΔΗΚΙΟ.

Η συντεχνιακή ΠΟΦΕ-Ε  έσπασε σε δύο ψηφοδέλτια και συνεργάστηκε με τους «Αν. Αιγαίου» από τους οποίους αποχώρησαν μετά τις εκλογές δύο αντιπρόσωποι διότι δεν τα βρήκαν στην «μοιρασιά». Η ΠΟΦΕ-Ε κατέληξε ακόμα σε συμφωνία με τις επίσης συντεχνιακές ΕΣΚΟ και «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ», οι οποίες συμφωνήσαν να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της ΠΟΦΕ-Ε. Η στήριξη τους στην ΠΟΦΕ-Ε ήταν αποτέλεσμα διεργασιών, κοινών συσκέψεων και συμφωνιών που εξελίχθηκαν βδομάδες πριν την σύγκληση της 74ης ΣτΑ.

Η «ανεξάρτητη» και «ακομμάτιστη» ΔΑΚΟ ξαφνικά ερωτοτρόπησε με τη ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) και συνεργάστηκαν στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΙΟ για την εκλογή νέας ΚΔ.

Και αφού προηγήθηκε όλο αυτό το άθλιο παιχνίδι συναλλαγών, το  «θέατρο» συνεχίστηκε στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέας ΚΔ σημαντικό τμήμα των αντιπροσώπων της ΠΔΣΟ ψήφισε «άκυρο»-«λευκό». Μόλις έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης ότι η ΠΔΣΟ χάνει για μια ψήφο την 4η έδρα στην ΚΔ, εξελίχθηκε μια άθλια προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος, ακόμα και με επιχείρηση ακύρωσης έγκυρου ψηφοδελτίου άλλης παράταξης, προκειμένου να κερδίσει την έδρα. Σε αυτήν την αθλιότητα πρωταγωνίστησαν αντιπρόσωποι της ΠΔΣΟ με την κάλυψη άλλων παρατάξεων.

Τελικά κάτω από την αποφασιστική στάση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ και της πλειοψηφίας των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής, η προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος δεν πέρασε, παρά τις ενστάσεις της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του εκπροσώπου της ΠΟΦΕ-Ε στην Εφορευτική Επιτροπή, αφού ήταν ο μόνος που συντάχθηκε τελικά  με τις αθλιότητες και την ένσταση της ΠΔΣΟ, καθ΄υπόδειξη και πίεση της ηγεσίας της ΠΟΦΕ-Ε. Το «ακομμάτιστο» για την ΠΟΦΕ-Ε πήγε περίπατο….

Τα παιχνίδια αυτά είναι ξένα προς τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων. ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ-«ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ»-«Αν. ΑΙΓΑΙΟΥ»-ΑΚΙΟΕ σκοτώνονται και παζαρεύουν για τις καρέκλες στην ΚΔ, αλλά συνεργάζονται μια χαρά στην στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χαράτσωμα λογιστών-φοροτεχνών!!!

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 15:02)

 

PostHeaderIcon Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017- ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στην 74η ΣτΑ, την πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές στο ΟΕΕ, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του για το έτος 2017. Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είναι αποκαλυπτική για το ρόλο κάθε παράταξης. Ο προϋπολογισμός για ακόμα μια φορά καλύπτει τα έσοδα του ΟΕΕ κατά 85% από το χαράτσωμα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνών.

Ο απαράδεκτος προϋπολογισμός του ΟΕΕ υπερψηφίστηκε από ΔΗΚΙΟ (ΝΔ)-ΠΔΣΟ (ΠΑΣΟΚ) και τις συντεχνιακές παρατάξεις ΑΚΙΟΕ-ΑΝΕΞ. ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΚΟ-ΔΑΚΟ. Υπερψηφίστηκε από την ΠΟΦΕ-Ε που καπηλεύεται την ομοσπονδία των ελεύθερων επαγγελματιών λογιστών-φοροτεχνών, αλλά δεν ξεχνά να τους φορτώνει το απαράδεκτο χαράτσωμα για να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Η ΣΥΝΑΡΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε «λευκό» χωρίς να διαφωνεί επί της ουσίας, ενώ επανέφερε τη λογική ότι οι οφειλές στο ΟΕΕ είναι απώλεια «δημόσιων εσόδων».

Αποκαλυπτική ήταν και η στάση της «νεοφώτιστης» «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ». Ναι μεν καταψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά όπως σημειώνει και σε ανακοίνωση της δεν διαφωνεί  με το χαράτσωμα των λογιστών-φοροτεχνών. Για αυτό κατά την εκλογή της νέας ΚΔ οι αντιπρόσωποί τους έσπευσαν να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της ΠΟΦΕ-Ε που υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Αυτό θα πεί… «συνεπής» υπεράσπιση των λογιστών-φοροτεχών. Φαίνεται ότι σε λίγο χρονικό διάστημα έχουν μάθει όλα τα κόλπα της ΣΥΡΙΖΑικης αμφισημίας και εξαπάτησης!!!!!

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ με συνέπεια καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Κατήγγειλε το απαράδεκτο χαράτσωμα Λογιστών-φοροτεχών. Κατήγγειλε την προσθήκη νέων χαρατσιών για «νέες υπηρεσίες» για την ηλεκτρονική υπογραφή, επιμόρφωση και πιστοποίηση σε νέους τομείς.

Προέβαλε την θέση ότι το ΟΕΕ ως κρατικός θεσμός πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία και τις δράσεις του. Σε αυτήν την κατεύθυνση να περιοριστεί η συνδρομή των μελών σε ένα συμβολικό ποσό.

Επιμένουμε στην ανάγκη κατάργησης όλων των χαρατσωμάτων για την άσκηση του επαγγέλματος, την υποχρεωτική επιμόρφωση, την υπεύθυνη δήλωση, την ηλεκτρονική υπογραφή. Οι όποιες παροχές πρέπει να δίνονται δωρεάν, ειδικά όταν αφορούν την άσκηση επαγγέλματος και ανεξάρτητα από την καταβολή της συνδρομής στο ΟΕΕ.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ τόνισε για ακόμα μια φορά τα ζητήματα που αποδεικνύουν ότι ο προϋπολογισμός κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αντιλαϊκή πολιτική. Η πλειοψηφία των παρατάξεων αποδέχεται  την περικοπή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και το φόρτωμα της λειτουργίας του ΟΕΕ στα μέλη του και γενικότερα στους Λογιστές-Φοροτέχνες. Αποδέχονται και υλοποιούν όλες τις κατευθύνσεις για δημιουργία επαγγελματικών ενώσεων ιμάντων υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και υλοποίησης της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια. Όλες οι δράσεις του ΟΕΕ κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η πλειοψηφία της εκάστοτε Κεντρικής Διοίκησης  φορτώνει το κόστος λειτουργίας του ΟΕΕ σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές-φοροτεχνικούς-μελετητές. Καταγγείλαμε ότι έχει προσαρμοστεί στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική για περικοπές των κρατικών δαπανών,  που εκφράζεται και με την εφαρμογή του «κόφτη», την περιστολή δαπανών μισθοδοσίας και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που είναι αναγκαίο για την διεκπεραίωση των εργασιών του ΟΕΕ. Την ίδια ώρα αυξάνει τα χαράτσια σε βάρος των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών.

Έτσι λοιπόν οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση για να εξασφαλιστούν πόροι και στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους, αντανακλούνται και στη λειτουργία του ΟΕΕ.

Διαφωνούμε με τον προσανατολισμό των δαπανών του προϋπολογισμού. Αξιοποιούνται για να παίζει το ΟΕΕ το ρόλο στήριξης της πολιτικής του αστικού κράτους που υπηρετεί τα μονοπώλια. Δράσεις που στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς, που προωθούν την ενσωμάτωση των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων στην εφαρμογή όλων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.

Η αξιοποίηση των ΕΣΠΑ δεν υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά τις ανάγκες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις γενικότερες κατευθύνσεις για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης σε μια σειρά τομείς. Πηγαίνουν μαζί με την κατεδάφιση εργατικών δικαιωμάτων, την προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας, την αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για προγράμματα εκμετάλλευσης των νέων άνεργων και των εργαζόμενων.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ επίσης κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα για τη μείωση των συνδρομών:

«Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους οικονομολόγους, η βάρια φοροαφαίμαξη, η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, τους έχουν οδηγήσει σε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Σε αυτές τις συνθήκες σημαντικό μέρος τους αδυνατεί να πληρώσει τις ετήσιες συνδρομές στο ΟΕΕ. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το βαρύ χαράτσωμα για την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, τις υπεύθυνες δηλώσεις, τα σεμινάρια κ.α.

Προτείνουμε να παρθεί απόφαση από τη ΣτΑ ώστε:

Για τους μακροχρόνια ανέργους να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση για όσο διάστημα παραμένουν στην ανεργία.  Να γίνει ρύθμιση οφειλόμενων συνδρομών άνω των 5 χρόνων με διαγραφή του 50% του οφειλόμενου ποσού. Να μειωθεί κατά 1/3 το ύψος της συνδρομής για όλα τα μέλη του Ο.Ε.Ε. που είναι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, με μπλοκάκια μίσθωσης υπηρεσιών, ανασφάλιστοι κλπ), με ατομικό εισόδημα μέχρι 20.000€ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 με προσαύξηση 5.000 επιπλέον για κάθε παιδί. Στην ίδια κατεύθυνση να καταργηθεί η εισφορά για την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή-φοροτέχνη-μελετητή και την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υπογράψει την απαραίτητη ΚΥΑ για την υλοποίηση όλων των παραπάνω. Απαιτούμε την αποκλειστική χρηματοδότηση του ΟΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτούνται όλες οι ανάγκες λειτουργίας του, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία και να υποστηρίζεται η διοργάνωση δωρεάν επιμορφωτικών-ενημερωτικών σεμιναρίων για όλους τους οικονομολόγους, λογιστές και φοροτέχνες».

Η πλειοψηφία των άλλων παρατάξεων καταψήφισε το ψήφισμα. ΣΥΝΑΡΟ-«ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ» το απέρριψαν μη ψηφίζοντας.

 

 

PostHeaderIcon ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΚΚΕ

Με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων κομμάτων υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις ελεγκτικές εταιρείες στην ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. «Ναι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑΝΔΔημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), Ένωση ΚεντρώωνΑΝΕΛ και Το Ποτάμι. «Όχι» ψήφισε η Χρυσή Αυγή.

Τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς λογιστές, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.

Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/56, η οποία «καθορίζει τους όρους χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και εγγραφής στο Δημόσιο Μητρώο των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση. Το ζητούμενο της οδηγίας και του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση κοινών κανόνων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τους ελέγχους των επιχειρήσεων και τη μεγαλύτερη δυνατή εγκυρότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιούν οι επιχειρήσεις, προκειμένου, όπως αναφέρεται «να βελτιωθεί η προστασία των επενδυτών».

Το νομοσχέδιο περιέχει μέτρα που αφορούν τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας στους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές, ενώ στρώνει το δρόμο για να ενισχυθεί η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών με έδρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός ΕΕ. Επίσης, προβλέπεται ότι οι ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του ελεγκτικού έργου, δηλαδή «εργασιακή ειρήνη», αλλά και «αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική άδεια του ορκωτού λογιστή», προωθώντας την υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Όπως είπε ο Σάκης Βαρδαλής: «Το πρόβλημα που έχουν οι επενδυτές είναι το πού θα αξιοποιήσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους, πού θα τα επενδύσουν, ώστε να αποσπούν κάθε φορά ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Αυτό να γίνεται, βεβαίως, χωρίς μεγάλο ρίσκο, χωρίς να έχουν μπροστά τους κίνδυνους όπως πτωχεύσεις, κανόνια, που οδηγούν στην απαξίωση μέρους του κεφαλαίου τους. Και γι’ αυτό το λόγο τούς είναι χρήσιμες οι σωστές πληροφορίες, οι αξιόπιστοι έλεγχοι των επιχειρηματικών ομίλων, αντικειμενικότητα των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται από τις επιχειρήσεις μέσα από την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υποχρεωτικών ελέγχων οι οποίοι διενεργούνται στην ΕΕ. Και επομένως είναι μεγάλο το ενδιαφέρον τους για την εποπτεία πάνω στις ελεγκτικές εταιρείες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάργησαν το Σώμα Ορκωτών Λογιστών που ήταν μία υπηρεσία του Δημοσίου και στη θέση του δημιούργησαν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. «Και τώρα τι έχουμε στην πράξη; Ο έλεγχος να ασκείται από τους ίδιους ουσιαστικά τους ελεγχόμενους, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, τους ελεγκτές και τους ελεγχόμενους, βρίσκονται ανώνυμες εταιρείες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «παρά τις διακηρύξεις περί ενίσχυσης της ανεξαρτησίας, της αξιοπιστίας των ελέγχων, την αναβάθμιση του ρόλου του ορκωτού λογιστή, στην ουσία έχουμε την κατάργηση της ανεξαρτησίας του ελεγκτή και του ελεγκτικού έργου» από τη στιγμή που ο ελεγκτής ή η ελεγκτική επιχείρηση επιλέγεται από την ίδια την ελεγχόμενη εταιρεία.

Στη δευτερολογία του ανέδειξε τη συμφωνία των υπόλοιπων κομμάτων στην ανάγκη να βοηθηθούν οι επενδυτές για το που θα επενδύσουν και σημείωσε ότι το μόνο βέβαιο είναι πως τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν πριν και μετά το 2018 με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο.

Για να δείτε την τοποθέτηση του Σ.Βαρδαλή πατήστε εδώ

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 16:02)